Wrrrr, chyba ostatni raz kupilem przeterminowany film :-/

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Wrrrr, chyba ostatni raz kupilem przeterminowany film :-/

Post autor: przemur »

Przepraszam za marudzenie, ale musze sie z kims podzielic moim nieszczesciem ;-)

Jak pewnie wielu koreksowiczow, co jakis czas zagladam na portale aukcyjne w poszukiwaniu "okazji". I chyba sie wlasnie z tego wyleczylem.

Jako ze przepadam za filmami Ilforda, ktore to w dystrybucji sa ostatnio dosc drogie... widzac oferte sprzedazy przeterminowanych Delt na Allegro, skusilem sie (przy okazji kupilem od niego kilka innych filmow).

Zabralem przedwczoraj Delte na spacer. Prawie -20 stopni C, 6h trasa po podkarpackich polach, rakiety na nogach i niemal odmarznieta tylnia czesc ciala ;-)

Dzisiaj film poszedl do wolania... obawialem sie moze jakiegos zadymienia i spadku kontrastu.. ale nie spodziewalem sie, ze okaze sie wczesniej zaswietlony :-(

$%#$@%$ - jakim trzeba byc czlowiekiem zeby bez zadnego ostrzezenia sprzedawac zaswietlone negatywy!? Sprzedawca nie byl amatorem - jak sam mi wyjasnil w rozmowie (odbieralem rzeczy osobiscie) - jest filmowcem.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Re: Wrrrr, chyba ostatni raz kupilem przeterminowany film :-

Post autor: nord »

przemur pisze: $%#$@%$ - jakim trzeba byc czlowiekiem zeby bez zadnego ostrzezenia sprzedawac zaswietlone negatywy!? Sprzedawca nie byl amatorem - jak sam mi wyjasnil w rozmowie (odbieralem rzeczy osobiscie) - jest filmowcem.
nie żebym bronił typa, ale zwyczajnie gość mógł nie wiedziec co sprzedaje. może tylko jedna rolka była tak trefna.

bo jeśli zrobił to świadomie, sam przecież korzystając z negatywów.. no nie chciałbym byc źle zrozumiany, ale warto by typowi palce połamać :evil:
Awatar użytkownika
xneon
-#

Post autor: xneon »

raz mi się zdarzyło na korexie kupić filmy, z których jeden (agfa apx 400) był wcześniej naświetlany. po chwilowym szale jestem nawet zadowolony z efektów, niemniej - zdarza się. magia filmu, są plusy, są minusy. oczywiście popieram łamanie palców :evil:
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

przemur - mówisz o tym gościu z Zakopca: bamy

Koleżanka, za moją sugestią, kupiła od niego podejrzanie wyglądające HP5+ (z pogiętymi końcówkami). Teraz to nie wiem, czy odradzać jej zakładanie tego filmu do aparatu?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

slawoj pisze:przemur - mówisz o tym gościu z Zakopca: bamy

Koleżanka, za moją sugestią, kupiła od niego podejrzanie wyglądające HP5+ (z pogiętymi końcówkami). Teraz to nie wiem, czy odradzać jej zakładanie tego filmu do aparatu?
Tak, dokladnie ten sprzedawca... Odpisal mi ze to musiala byc pomylka i ze to jednorazowy przypadek. Mam prawie tuzin Ektachromow od niego... nie wiem czy na wszelki wypadek nie odetne po 20cm koncowki i nie wywolam zeby sprawdzic czy tam czegos nie ma...

Apropo koncowki - on na jednej z aukcji informowal ze jeden z filmow (to byl FP4+ bodajze) ma zaswietlonych pierwsze 12 klatek. Dlatego, na wszelki wypadek przygladalem sie temu jak to wygladalo w tej Delcie - ale bylo bez zagniecen... choc wierzchnia warstwa byla jakby bardziej porysowana niz zwykle - ale zlozylem to na karb przechowywania bez pojemniczka...
marcinfoto
-#

Post autor: marcinfoto »

Ja tam mam " kilka " filmików po terminie i bardzo się z tego powodu cieszę ;PPP

Poza trzema pudełkami na których widać wyjęte po 2 filmy cała reszta pudełek jest pełna:D

http://img835.imageshack.us/img835/1541 ... ki1000.jpg
ODPOWIEDZ