world press photo 2011 wyniki
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
może dlatego, że zachód podjął już ingerencję w ten kraj więc niech to zrobi z głową. To, że oni sobie tak od setek lat żyją i mają w tradycji obcinanie nosów nie oznacza, że to jest dobre, więc? dajemy im studnie i edukację więc zostawmy też wszystkie członki ciała. Co sądzisz? Abstrahując od afgańczyków, co koledzy sądzą o tym reportażu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12281 ?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 23:40 przez MarcinD, łącznie zmieniany 1 raz.
sądzę, że (parafrazując słowa Kandyda) nie żyjemy w jedynie słusznej cywilizacji i jedynie słusznym kręgu kulturowymMarcinD pisze:dajemy im studnie i edukację więc zostawmy też wszystkie członki ciała. Co sądzisz?
wracając do zdjęć - żadne z fotografii nie przykuło mojej uwagi na dłużej, a niektóre z kadrów trącą wręcz przypadkowością
"Najlepszy aparat to ten, z którego korzystasz" Nick Kelsh
eh fajne są kadry Ćwika. Obawiam się, ale mogę się mylić, że te zabiegi ze światłem są działaniem po skanowaniu. Co prawda to jest dozwolone i jeśli tak było to zrobione jest dobrze. Niemniej jednak ja tak ew. przesłanianych zdjęć nie wysłałbym.
Jeśli faktycznie lampą czy czymkolwiek to zrobił to szacun się należy. Ja zresztą w ogóle lubię kadry Filipa więc mało jego prac mi się nie podoba.
Jeśli faktycznie lampą czy czymkolwiek to zrobił to szacun się należy. Ja zresztą w ogóle lubię kadry Filipa więc mało jego prac mi się nie podoba.
nie twierdzę, że nasza cywilizacja jest idealna, nawet nie o to tutaj chodzi. Obcinanie nosów nie jest w porządku, nawet rytualne, co z tego, że ma tradycję, my, w naszym kręgu kulturowym też wyrośliśmy z niektórych wynaturzeń, czy Ci z tym źle?garreth pisze:sądzę, że (parafrazując słowa Kandyda) nie żyjemy w jedynie słusznej cywilizacji i jedynie słusznym kręgu kulturowymMarcinD pisze:dajemy im studnie i edukację więc zostawmy też wszystkie członki ciała. Co sądzisz?
wracając do zdjęć - żadne z fotografii nie przykuło mojej uwagi na dłużej, a niektóre z kadrów trącą wręcz przypadkowością
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, 23:13 przez MarcinD, łącznie zmieniany 2 razy.
jestem daleki od oceniania, czy coś jest złe czy dobre
to, że dane obrzędy, rytuały czy też zwyczaje są różne od "naszych" nie oznacza automatycznie, że są złe
możemy ich nie rozumieć, bo kultura (w kręgu której wyrośliśmy) pozostawiła w nas pewien zestaw wzorców i postaw, które pomagają w życiu codziennym, ale przeszkadzają w takich sytuacjach, jak niniejsza dyskusja - czyli zrozumienia obyczajów odmiennych cywilizacji
to, że dane obrzędy, rytuały czy też zwyczaje są różne od "naszych" nie oznacza automatycznie, że są złe
możemy ich nie rozumieć, bo kultura (w kręgu której wyrośliśmy) pozostawiła w nas pewien zestaw wzorców i postaw, które pomagają w życiu codziennym, ale przeszkadzają w takich sytuacjach, jak niniejsza dyskusja - czyli zrozumienia obyczajów odmiennych cywilizacji
"Najlepszy aparat to ten, z którego korzystasz" Nick Kelsh