Cześć koledzy. Prośba o radę. Jak radzicie wołać w gołym stocku? Opiszę jak ja chcę to zrobić a wy potwierdźcie ewentualnie. Otóż mam w tej chwili do wołania 4xHP5 i 1xFP4, w aparacie założony następny FP4.
Czytałem aby w stocku nie wołać więcej niż 10 klisz ewentualnie wołać z 10% przyrostem czasu. Więc jeżeli nie więcej niż 10 klisz to dokupię 4xHP5 i je wystrzelam i wywołam w obecnym stocku.
Występuje jeszcze problem, chodzi o czas. Załóżmy, że te obecne 4xHP5 wywołam w przyszłym tygodniu to jak długo stock po nich będzie gotowy do spożycia waszym skromnym zdaniem?
Wołanie w stocku
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- technik219
- -#
Jaki to wywoływacz?
Czasy przedłużasz o 10% w stosunku do czasu wyjściowego. To znaczy jeśli czas wyjściowy dla filmu w danym wywoływaczu wynosi np. 6 minut, to trzeci film będzie wołany 6,5min, czwarty 7,2min, piaty 8,3 min. itd. I jeśli chcesz wywołać jako szósty film, który w świeżym wywoływaczu powinno się wywoływać np. 9 min. to jego czas, jako szóstego, liczy się tak - 1-2 film:9 min, 3 film:10 min, 4 film:11 min, 5 film:12min i 6 film:13 min. po 0,9-1min na każdy od trzeciego.
Wywoływacz nawet używany, jeśli nie będzie w butelce powietrza, wytrzymuje długo. Minimum to miesiąc. Jak "zagazowany" to nawet pół roku (sprawdzone dla ID-68 po każdym użyciu "psikanego" gazem do zapalniczek).
Czasy przedłużasz o 10% w stosunku do czasu wyjściowego. To znaczy jeśli czas wyjściowy dla filmu w danym wywoływaczu wynosi np. 6 minut, to trzeci film będzie wołany 6,5min, czwarty 7,2min, piaty 8,3 min. itd. I jeśli chcesz wywołać jako szósty film, który w świeżym wywoływaczu powinno się wywoływać np. 9 min. to jego czas, jako szóstego, liczy się tak - 1-2 film:9 min, 3 film:10 min, 4 film:11 min, 5 film:12min i 6 film:13 min. po 0,9-1min na każdy od trzeciego.
Wywoływacz nawet używany, jeśli nie będzie w butelce powietrza, wytrzymuje długo. Minimum to miesiąc. Jak "zagazowany" to nawet pół roku (sprawdzone dla ID-68 po każdym użyciu "psikanego" gazem do zapalniczek).
Lux mea lex
- technik219
- -#
Przedłużaj od trzeciego. Na litrze pociągniesz spokojnie 10 rolek. Ile wchodzi na jeden film, bo mogę zaproponować dobry sposób na wołanie 1:1 - jednorazowe.
[ Dodano: Śro 01 Sty, 2014 ]
Sposób na przykładzie koreksu Krokus Tank, do którego trzeba 400 ml na film:
bierzesz 200 ml stocka, dodajesz 200 ml wody i masz 400 ml wywoływacza 1:1. Wywołujesz zawsze po 2 filmy. Najpierw pierwszy w czasie dla 1:1 i zaraz po nim (albo chociaż tego samego dnia) drugi w czasie o 10% dłuższym, po czym wywoływacz jako zużyty wylewasz. Tym sposobem w litrze również wywołujesz 10 filmów nic nie tracąc na jakości wywołania.
Sposób na przykładzie koreksu Krokus Tank, do którego trzeba 400 ml na film:
bierzesz 200 ml stocka, dodajesz 200 ml wody i masz 400 ml wywoływacza 1:1. Wywołujesz zawsze po 2 filmy. Najpierw pierwszy w czasie dla 1:1 i zaraz po nim (albo chociaż tego samego dnia) drugi w czasie o 10% dłuższym, po czym wywoływacz jako zużyty wylewasz. Tym sposobem w litrze również wywołujesz 10 filmów nic nie tracąc na jakości wywołania.
Lux mea lex
Wcześniej wołałem 1+3. Jaka twoim zdaniem jest różnica między 1+3 i 1+1. Czy to czas, który przy 1+1 będzie krótszy czy jak? Ilość chemii przy odwracalnym to 485ml - to starcza na dwa filmy. Jak ta ilość ma starczyć na 10 filmów (5 wołań) skoro z D76 zrobię stock 1L co przy 1+1 da 2L roztworu a do wywołania 5 koreksów jest potrzebne 5x485ml=2425ml?
Ok, dopiero po dodaniu postu zauważyłem, że dodałeś koleją informację.
Jeszcze jedno. Mój koreks jest dwuszpulowy. Może minąć troche czasu zanim szpule wyschną.
Ok, dopiero po dodaniu postu zauważyłem, że dodałeś koleją informację.
Jeszcze jedno. Mój koreks jest dwuszpulowy. Może minąć troche czasu zanim szpule wyschną.
- technik219
- -#
Teoretycznie 1:3 powinno dawać negatywy bardziej wyrównane niż 1:1, ale ja tam większej różnicy, poza czasem wywoływania nie dostrzegam.mex pisze:Jaka jest różnica między 1+3 i 1+1
Z koreksem trzeba zrobić próbę pojemności, bo to co podają fabrycznie jest ze sporym zapasem. Nawiń jakiś stary, prześwietlony film i zalej go wodą w koreksie do pokrycia górnej szpulki. Potem zmierz objętość tej wody. Do dwóch filmów zawsze potrzeba ciut więcej roztworu, bo dajesz dwie szpulki.
W podanym sposobie wywołujesz nie razem 2 filmy, ale kolejno po sobie. Najpierw jeden film i po nim drugi w tym samym roztworze w czasie o 10% dłuższym. I na koniec wylewasz wywoływacz do zlewu.mex pisze:Może minąć troche czasu zanim szpule wyschną.
Bo: na jeden film potrzeba 100 ml roztworu podstawowego (stocka), a bierzesz 200 ml, więc to wystarcza na 2 filmy.
Lux mea lex
Właśnie sprawdziłem organoleptycznie i faktycznie tak mniej więcej 200 ml potrzeba na 1 rolkę. Na dwie już 400ml nie starczy. Nie chcę stosować wołania z jedną rolką więc muszę przyjąć wołanie na dwie nawet mimo strat w wywoływaczu. Co mi radzisz w tej sytuacji? 1+3 czy goły stock, a może jakaś inna droga?
- technik219
- -#
Nie jestem pewny, czy zrozumiałeś mój post (posty). Jeśli na wywołanie jednego filmu Twój koreks potrzebuje około 200 ml wywoływacza, to sporządzasz roztwór 1:1 (100 ml wywoływacza + 100 ml wody), wywołujesz 1 film i po obróbce wylewasz to do zlewu. Jak zrobisz 400 ml wywoływacza według tego sposobu, to w pierwszym rzucie wywołujesz 1 film, w drugim rzucie wywołujesz drugi film i wylewasz do zlewu. Nic nie tracisz. Nie musisz tych dwóch filmów wołać razem. Zaletą tego sposobu jest, że nie obliczasz o ile masz przedłużyć czas dla kolejnego filmu i zawsze obrabiasz film (przynajmniej jeśli w 200 ml wywołujesz tylko 1 film i wylewasz) w świeżym wywoływaczu.
Jak jesteś niezdecydowany, to wołaj w stocku, ale pamiętaj, że gdzieś w połowie wydajności wywoływacza można się pogubić w obliczeniach a wobec krótszych czasów pomyłka może być bardziej dotkliwa dla filmu.
Jak jesteś niezdecydowany, to wołaj w stocku, ale pamiętaj, że gdzieś w połowie wydajności wywoływacza można się pogubić w obliczeniach a wobec krótszych czasów pomyłka może być bardziej dotkliwa dla filmu.
Lux mea lex