wielkim.formatem.pl
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
wielkim.formatem.pl
:)
Zarzekam się, że przed napisaniem poniższych słów przeryłem forum w te i we wte, wybierając w końcu kategorie imo najlepszą do tego typu prezentacji.
Od około roku nosiłem się z pomysłem założenia własnego kąta dotyczącego fotografii klasycznej, ze wskazaniem na wielkoformatową. Impulsu do działania zamiast bujania w obłokach dostarczył mi post dadanamafaka na AT: - http://www.aparaty.tradycyjne.net/10952 ... rafia.html
Stworzyłem takie miejsce, w którym chciałbym rozmawiać o fotografii. Bez wojen, polityki, religii i opluwania się w imię różnic światopoglądowych. Dzierżąc na nim władzę absolutną sądzę że mogę zbliżyć się do tej utopijnej wizji. To miejsce to: http://wielkim.formatem.pl
Jeśli ktoś z Was chce dołożyć odrobinę od siebie - zapraszam. Na razie czeka na Was zaorany, rozplanowany plac. Co będzie dalej - się okaże.
Rafał
Zarzekam się, że przed napisaniem poniższych słów przeryłem forum w te i we wte, wybierając w końcu kategorie imo najlepszą do tego typu prezentacji.
Od około roku nosiłem się z pomysłem założenia własnego kąta dotyczącego fotografii klasycznej, ze wskazaniem na wielkoformatową. Impulsu do działania zamiast bujania w obłokach dostarczył mi post dadanamafaka na AT: - http://www.aparaty.tradycyjne.net/10952 ... rafia.html
Stworzyłem takie miejsce, w którym chciałbym rozmawiać o fotografii. Bez wojen, polityki, religii i opluwania się w imię różnic światopoglądowych. Dzierżąc na nim władzę absolutną sądzę że mogę zbliżyć się do tej utopijnej wizji. To miejsce to: http://wielkim.formatem.pl
Jeśli ktoś z Was chce dołożyć odrobinę od siebie - zapraszam. Na razie czeka na Was zaorany, rozplanowany plac. Co będzie dalej - się okaże.
Rafał
-
- -#
Re: wielkim.formatem.pl
Super ! trzymam kciukirafal pisze::)
Rafał
udało mi się zalogować podając adres innej poczty.
wygląda na to żę serwer mojego dostawcy internetu nie przepuścił twojego maila z linkiem aktywującym
ju_87
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Gdyby zdarzały się jeszcze inne problemy, skutkujące niemożnością zalogowania się - piszcie, proszę, na rafal@kotydwa.pl . Mam w tej chwili dwóch userów, którzy zarejestrowali się ale nie aktywowali konta - jeden to Ju-87 (o czym wspominał wyżej), drugi to Modus Operandi - również nie dotarł mail aktywujący?
Rafał
Rafał
-
- -#
To nieaktywne konto junkers_ju-87 skasujrafal pisze:Gdyby zdarzały się jeszcze inne problemy, skutkujące niemożnością zalogowania się - piszcie, proszę, na rafal@kotydwa.pl . Mam w tej chwili dwóch userów, którzy zarejestrowali się ale nie aktywowali konta - jeden to Ju-87 (o czym wspominał wyżej), drugi to Modus Operandi - również nie dotarł mail aktywujący?
Rafał
zarejestrowałem się już jako ju_87
i tak jakoś wyszło że jako pierwszy zamieściłem wpisy.
a do tego statystycznie , pomijając admina to 100 % wpisów należy do mnie .:)
[ Dodano: Nie 24 Lut, 2013 ]
No to jak będziesz je trzymał , to nie pomożesz temu forum się rozwinąć.Adriano pisze:Czołem! Się zarejestrowałem i trzymam kciuki. Podoba mi się to "lekkie uprzywilejowanie" LF :) Mając doświadczenia z innych portali, warto utrzymać dyscyplinę żeby ten nie zaczął przypominać tych, z powodu których obniżenia jakości powstał :) Pzdr.
Ja też trzymałem , ale nie dało sie pisac na klawiaturze , więc przestałem i zrobiłem pierwsze wpisy.
ju_87
Skasowane..junkers_ju-87 pisze: To nieaktywne konto junkers_ju-87 skasuj
zarejestrowałem się już jako ju_87
i tak jakoś wyszło że jako pierwszy zamieściłem wpisy.
a do tego statystycznie , pomijając admina to 100 % wpisów należy do mnie .:)
A co do wpisów będziesz potem mógł opowiadać, że byłeś tam na samym początku

Rafał
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
:)Linhof pisze:Pozdrowienia od LF usera i 3-mam kciuki
Sukcesywnie rozszerzam zawartość i dodaje nowe możliwości - została odpalona m.in. Galeria. Wielkoformatowców chętnych do jej przetestowania zapraszam. Artykuły z kolei czekają na twórców (proszę o PW lub mail). Mam nadzieję, że w pewnym momencie całość potoczy się już sama, bez popychania ;) Serwer na którym stoi portal jest mocno nadmiarowy, więc może być dobrze :)
Rafał
[ Dodano: Pon 25 Mar, 2013 ]
Tym z luźniejszym podejściem do tematu polecam, tudzież onanistom sprzętowym:
http://wielkim.formatem.pl/index.php?op ... id=362#134
Mile widziane własne doświadczenia w tej materii..
Rafał
- Mariusz [mr.]
- -#
Ja dopiero tu ledwie zaczynam, więc jeszcze się wstrzymam z przenosinami, a póki co opiszę tylko kilka wrażeń z pierwszej wizyty (zatem – mogę błądzić! :)
Nie podoba mi się jedynie layout – te nieczytelne i dominujące nad treścią szarości, niewygodny (bo nielogiczny) rozkład treści, nazwy miesięcy w mianowniku, ogromnie męczące 20 rozmiarów czcionek, a przede wszystkim te wielkie rozmiary utrudniające ogarnięcie (jak czytanie billboardu) + wrażenie „pierwszej czytanki” przy której umysł od razu sam się wyłącza… Zawsze też traktuję elementy stale wiszące w jednej pozycji ekranu jako irytujące, a slidery w menu może i fajne, ale raczej tylko zamulają usability. Z dalszych drobiazgów (ale wartych wypalenia rozgrzanym żelazem ;) dodam porypany (czyli amerykański) sposób notowania daty. :) Statystyki jednak jakby potwierdzają trafność moich pierwszych wrażeń…
Czyli ogólnie witryna na medal, tylko pozazdrościć włożonej pracy…
Nie podoba mi się jedynie layout – te nieczytelne i dominujące nad treścią szarości, niewygodny (bo nielogiczny) rozkład treści, nazwy miesięcy w mianowniku, ogromnie męczące 20 rozmiarów czcionek, a przede wszystkim te wielkie rozmiary utrudniające ogarnięcie (jak czytanie billboardu) + wrażenie „pierwszej czytanki” przy której umysł od razu sam się wyłącza… Zawsze też traktuję elementy stale wiszące w jednej pozycji ekranu jako irytujące, a slidery w menu może i fajne, ale raczej tylko zamulają usability. Z dalszych drobiazgów (ale wartych wypalenia rozgrzanym żelazem ;) dodam porypany (czyli amerykański) sposób notowania daty. :) Statystyki jednak jakby potwierdzają trafność moich pierwszych wrażeń…
« Jeżeli martwi Cię, że Twojego wciąż wybornie ostrego UWA (np. ±72mm kryjące 4×5” plus zapas na pokłony) może nie czekać już nic naprawdę wspaniałego (albo i całego LF pod niego, byle podróżnego) — możemy pogadać… »
-
- -#
To ze mna chyba jest coś nie tak , bo jak dla mnie to forum jest czytelne a szata graficzna bardzo mi pasuje.Mariusz [mr.] pisze:Ja dopiero tu ledwie zaczynam, więc jeszcze się wstrzymam z przenosinami, a póki co opiszę tylko kilka wrażeń z pierwszej wizyty (zatem – mogę błądzić! :)
ju_87
- Mariusz [mr.]
- -#
Jasna sprawa, że wszystko jest kwestią gustu i przyzwyczajenia.junkers_ju-87 pisze:To ze mna chyba jest coś nie tak , bo jak dla mnie to forum jest czytelne a szata graficzna bardzo mi pasuje.
Ja też te pierwsze wytyki (szarości i nieczytelny układ nagłówków [układ matrycowy w kilku szpaltach bez wyraźnej logiki]) odnotowałem po pierwszym kontakcie ze stroną, a już czytając teksty przestałem to dostrzegać.
Cała reszta wciąż jednak obowiązuje – tym bardziej, że autor sam deklarował staranność językową (BTW: na Koreksie też wykryłem to rażące pisanie miesięcy w mianowniku i z wielkiej litery (fuj!), tu przynajmniej jednak nie włączone jako domyślne).
Mały Miodek: nazwy miesięcy w pełnej dacie zawsze występują w dopełniaczu l.p. i piszemy je z małej litery (wielka litera, mianownik i durny format daty to czystej wody kalka z amerykańskiego).
Np.: 11 (jedenasty!) (dzień) (miesiąca) listopada 1918 roku…
« Jeżeli martwi Cię, że Twojego wciąż wybornie ostrego UWA (np. ±72mm kryjące 4×5” plus zapas na pokłony) może nie czekać już nic naprawdę wspaniałego (albo i całego LF pod niego, byle podróżnego) — możemy pogadać… »