Wielki format: Prortret Prowincji

Informacje kulturalne z całego kraju

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Joan pisze:Zdjęcia kamerą wielkoformatową wyglądają tak jakby autor w zasadzie uczył się jej używać,
A Koleżanka już wąchała proch... chciałem powiedzieć, ma Koleżanka jakieś doświadczenie w tym zakresie?
Joan pisze:większości zdjęć widać nieraz rażące błędy kadrowania
Czasem błąd nie jest błędem.
Joan pisze:Ale nie sprostał do końca temu, właśnie dlatego że wygląda na to iż wcześniej z techniką wielkoformatową nie miał wiele wspólnego
:shock: po czym to widać?
Joan pisze:to chyba ci modele nie rozróżniaja typu aparatów i każdy inny na statywie robi identyczne wrażenie.

Taaak! wszak to prowincja. Można zaryzykować twierdzenie, że na prowincji w ogóle nie wiedzą co to aparat fotograficzny. Tubylcy.
Joan pisze:Sam temat prowincji nie jest też zbytnio odkrywczy
...bo i co tam, Pani kochana, odkrywać? Smród, brud i ubóstwo.
Joan pisze:jednak Tomaszewski jest o kilkanaście pięter wyżej.
Joan pisze:Szczerze mówiąc z nazwiskiem autora spotkałam się po raz pierwszy
Ba! Przynajmniej znane nazwisko.
Joan pisze:Nie mniej jednak dobrze że takie wystawy powstają, może tylko było by lepeij żeby Ministerstwo Kultury dofinansowywało lepsze projekty (niestety ciągle te mechanizmy działają nieobiektywnie, wiem coś o tym)
:evil: :lol: Rozpędzić całe to towarzystwo na cztery wiatry i finansować tylko dobre projekty. Tak dalej być nie będzie!
przemur pisze:Z prowincja mam dosc czesto do czynienia (przynajmniej 1-2x w miesiacu)
Weź mnie nie osłabiaj. Chociaż pozostała część postu jest OK.
trumil9 pisze:najlepiej na szeroko aby facjaty znieksztalcic i zrobic karykature. Z blyskiem zlotego zeba, niepranym podkoszulkiem, brudnym ramiaczkiem od stanika tak aby czlowiek prawie czul smrod z tanich papierosow i "perfumy" z targowiska. A jak nie? No to wieje nuda.
słusznie prawisz. Tylko, że u nas, gdzie by się nie obrócić, tam sama prowincja. Najwyżej "prowincja z pretensjami" do wielkomiejskości, do europejskości. Po bliższym przyjrzeniu wyłazi paw i papuga nawet z tej wielkomiejskości i europejskości. "Rejs" i "Miś" przetykane "Alternatywy 4".
Joan
-#

Post autor: Joan »

technik219 pisze:A Koleżanka już wąchała proch... chciałem powiedzieć, ma Koleżanka jakieś doświadczenie w tym zakresie?
Nie, nigdy.... wącham tylko perfumy!
Doświadczenie w zakresie ? ? pewnie nie mam, ale się staram !
voided
-#

Post autor: voided »

zapalilem swieczke (i ogarek, ale to za stodola) z okazji niemania wiedzy fotograficznej i belfrowskiego podejscia - ogladam zdjecia i tyle, podobaja mi sie albo mi sie nie podobaja; i juz. w 4l mam to, czy tam sa bledy kadrowania czy nie - zreszta to akurat jest tylko opinia odbiorcy. tak samo interesuje mnie 'co autor mial na mysli'. z drugiej strony; w tychze samych 4l mam fakt decia w tube z okazji wykorzystania aparatu 4x5" i sygnowania wydrukow. zreszta, ja nie lubie cyfrowych technik fotograficznych i to jest chyba, jak dla mnie, jedyny minus.

p.
tomaszt81
-#

Post autor: tomaszt81 »

Bardzo mi się podoba ten projekt i zdjęcia!Dzięki za podlinkowanie, strona idzie do ulubionych :)
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

technik219 pisze:
przemur pisze:Z prowincja mam dosc czesto do czynienia (przynajmniej 1-2x w miesiacu)
Weź mnie nie osłabiaj. Chociaż pozostała część postu jest OK.
Oj tam, tam byl potem usmieszek, to mial byc lekki sarkazm. :)

P.S. Nie wiem jak wy, ale ja w sumie wole prowadzic nawet i czasami jalowe dyskusje o czyichs pracach niz przerabiac ktory wywolywacz jest lepszy do ktorego filmu.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2011, 00:37 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
enc
-#

Post autor: enc »

technik219 pisze:
Mirosław pisze:Duża wiekszość zdjęć to spojrzenia fotografowanych w wprost w obiektyw
wydaje sie to dość monotonne,chyba że był taki zamiar.
Coś bardzo podobnego zrealizowała Zofia Rydet w latach 1978/91 i nazywało się to "Zapis socjologiczny". http://www.fotopolis.pl/index.php?g=326 Więc nie jest to dzieło odkrywcze, raczej nawiązanie lub kontynuacja. Co do użycia wielkiego formatu. Fakt, jeśli ktoś da się namówić do pozowania, to konsekwentnie wytrwa w tym postanowieniu do końca :-) Zresztą pozowanie do tak wielkiego aparatu nabiera cech wielkiej celebry i staje się sprawą ze wszech miar poważną. Konsekwencją tego jest wyeliminowanie prawie wszystkich elementów zbędnych i przypadkowych: kto nie chce być na zdjęciu, odchodzi na bok, każdy przybiera taką postawę i wyraz twarzy, z którym wygląda poważnie w swoim mniemaniu, co stwarza pozór kontrolowania sytuacji przez fotografowanego (dla niego to wielki komfort). A zdjęcia i tak ukazują to co mają ukazywać - portret prowincji.
Podobają mi się te zdjęcia. Tworzą spójną całość. I jeszcze taka refleksja: mówi się, że na prowincji czas płynie wolniej i swoim rytmem. Na tych zdjęciach to widać. Ten brak pośpiechu, puste przestrzenie, spokój, pewien bezwład. Nie wiem, co jeszcze - nie wszystko potrafię zwerbalizować. Myślę, że mały obrazek nie oddałby tego w taki sposób. Wprowadziłby więcej ruchu, żywotności, ale autor chciał pokazać co innego. Oczywiście to moje subiektywne odczucia, ale czuję ten klimat i myślę, że o to chodzi.

Zgadzam się z technikiem, to jeden z ciekawszych polskich projektów foto jakie ostatnio widziałem
Awatar użytkownika
pattom
-#

Post autor: pattom »

Bardzo fajny projekt.
pattom
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Myślę, że interesująca by była jego kontynuacja. Przecież na przestrzeni tych 30 lat tyle się w kraju zmieniło. Warto by wrócić do tego tematu.
Lux mea lex
ODPOWIEDZ