Wartości oporów w Pentaconie Electric
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Mam ci ja Prakticę z obiektywem 1.8/50 Electric. I on coś na tych swoich kontaktach zmienia, jak się przesuwa przysłoną, dokładniej na jednej parze, bo na drugiej jest stały opór, a między dwoma skrajnymi rozwarcie. Ale światłomierz tego nie rozumie, chociaż tak w ogóle to działa, nawet chyba prawidłowo. Ktoś coś wie, co tam powinno być elektrycznie widać w takim obiektywie? Układzik prosty i wydawałoby się, że ciężko go rozregulować, ale jednak coś nie tego. Aha, światłomierz widzi pełne otwarcie, może nawet większe, niż faktyczne, o ile to możliwe.
w tym obiektywie jest sprzężony z pierścieniem przysłony rezystor nastawny ze stykiem bodajże węglowym który z czasem się zużywa i nie działa.
Jest, i omomierz nawet pokazuje, że ma od 0 do jakichś 250 omów. Czy to dobrze, to nie wiem. Natomiast wygląda na to, że korpus nie wystawia na swoje styki żadnego napięcia, więc sobie tego oporu nie zmierzy i pewnie jednak w tym jest problem. Trzeba będzie zajrzeć do warsztatu, bo samemu wolę tej Prakticy nie rozbierać, za ładna jest 

PLC3. Ale standard jest standard, opór na kontaktach w obiektywie nie ma jak zależeć od modelu aparatu. Napięcia na korpusie już prędzej, ale też raczej w niewielkim zakresie.
Mroczna tajemnica się wyjaśniła. Przełącznik z kółeczkami przy lewym pokrętle korpusu to nie jest wyłącznik całego światłomierza, tylko właśnie korzystania z tej elektryczności obiektywu.