Voigtlander bessamatic CS i Ultramtatic Cs

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Dyletant
-#

Post autor: Dyletant »

Zdaję sobie sprawę z mojej upierdliwości ale mój nick po troszę mnie usprawiedliwia. Znowu poszukuję, jak zwykle zresztą informacji. W tradycyjny sposób czyli niespodziewanie, stałem się posiadaczem Voigtlandera Bessamatica i Ultramatica CS. Jako starzec ze znajomością języka obcego wskazujacego na nielubiany tak kiedyś jak i dzisiaj, piekny rosyjski, nie potrafię opanować jak mi sie wydaje skomplikowanej obsługi tych zacnych aparatów. Czy znacie dostępne w naszym ojczystym języku instrukcje ?
oKuba
-#

Post autor: oKuba »

Dyletant pisze: 26 sie 2023, 16:24 Czy znacie dostępne w naszym ojczystym języku instrukcje ?
Taa.. pytanie jaki to Twoj ojczysty jest? ;-)

Jesli jednak to polski, to pytanie z retorycznych raczej. Mniem, ze nie trzeba specjalnie tlumaczyc kiedy sprzet byl produkowany i na jakie rynki?
Dyletant
-#

Post autor: Dyletant »

Słusznie waszmość mniemasz, że mój ojczysty język to język ludów znad Wisły, Sanu, Dunajca, Soły i paru innych. To gdzie, kiedy i na jakie rynki był produkowany to tak zwany pikuś. Ciekaw jestem czy miałes sposobność korzystac z tego sprzętu czy po prostu jak to się często zdarza robisz za medrca ?
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

Dyletant, na butcus.org znajdziesz manuale. Tłumacz Google pomoże.
Fan Pentax'a.
oKuba
-#

Post autor: oKuba »

Dyletant pisze: 26 sie 2023, 17:27 To gdzie, kiedy i na jakie rynki był produkowany to tak zwany pikuś.
To nie jest zaden pikus. Pytales o instrukcje po polsku. Nie bylo takich instrukcji. Zaden producent o zdrowych zmyslach nie tlumaczyl instrukcji obslugi na wyrost tzn. na jezyk krajow, na ktorych rynki sprzet nie byl przeznaczony.

Posiadam trzy V. Bessamatici wyrwane za grosze na pchlich targach z roznymi obiektywami, ale jak do tej pory nie widzialem potrzeby zagladania do instrukcji. To proste lustrzanki, ktorych obsluga jest wedlug mnie bardzo intuicyjna.
dcs
-#

Post autor: dcs »

powalos pisze: 26 sie 2023, 17:44 Dyletant, na butcus.org znajdziesz manuale. Tłumacz Google pomoże.
butkus.org

https://butkus.org/chinon/voigtlander.htm

https://manuals.plus/pl/voigtlander/ult ... e_vignette

W drugiej połowie lat 60-tych zachodni producenci nie tłumaczyli na polski.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Dyletant pisze: 26 sie 2023, 16:24 nie potrafię opanować jak mi sie wydaje skomplikowanej obsługi tych zacnych aparatów.
Powiedz, że to dowcip i wszyscy już się nabrali.
Nie miałem nigdy tego aparatu w rękach, włączyłem sobie ebay i obejrzałem zdjęcia. Przecież tam nie ma nic do czego potrzebna instrukcja.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ