Voigtlander bessamatic CS i Ultramtatic Cs
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Zdaję sobie sprawę z mojej upierdliwości ale mój nick po troszę mnie usprawiedliwia. Znowu poszukuję, jak zwykle zresztą informacji. W tradycyjny sposób czyli niespodziewanie, stałem się posiadaczem Voigtlandera Bessamatica i Ultramatica CS. Jako starzec ze znajomością języka obcego wskazujacego na nielubiany tak kiedyś jak i dzisiaj, piekny rosyjski, nie potrafię opanować jak mi sie wydaje skomplikowanej obsługi tych zacnych aparatów. Czy znacie dostępne w naszym ojczystym języku instrukcje ?
Słusznie waszmość mniemasz, że mój ojczysty język to język ludów znad Wisły, Sanu, Dunajca, Soły i paru innych. To gdzie, kiedy i na jakie rynki był produkowany to tak zwany pikuś. Ciekaw jestem czy miałes sposobność korzystac z tego sprzętu czy po prostu jak to się często zdarza robisz za medrca ?
Dyletant, na butcus.org znajdziesz manuale. Tłumacz Google pomoże.
Fan Pentax'a.
To nie jest zaden pikus. Pytales o instrukcje po polsku. Nie bylo takich instrukcji. Zaden producent o zdrowych zmyslach nie tlumaczyl instrukcji obslugi na wyrost tzn. na jezyk krajow, na ktorych rynki sprzet nie byl przeznaczony.
Posiadam trzy V. Bessamatici wyrwane za grosze na pchlich targach z roznymi obiektywami, ale jak do tej pory nie widzialem potrzeby zagladania do instrukcji. To proste lustrzanki, ktorych obsluga jest wedlug mnie bardzo intuicyjna.
butkus.org
https://butkus.org/chinon/voigtlander.htm
https://manuals.plus/pl/voigtlander/ult ... e_vignette
W drugiej połowie lat 60-tych zachodni producenci nie tłumaczyli na polski.
Powiedz, że to dowcip i wszyscy już się nabrali.
Nie miałem nigdy tego aparatu w rękach, włączyłem sobie ebay i obejrzałem zdjęcia. Przecież tam nie ma nic do czego potrzebna instrukcja.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"