Dylemat powiększalnikowy
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dylemat powiększalnikowy
Witam!
Przejdę krótko i do rzeczy - mam dwa powiększalniki.
Krokusa 66 i Opemusa 5, pierwszy z obiektywem Vega 11U 50 f/2.8, drugi z standardowym meoptowym obiektywem 50mm f/4.5.
Mam zamiar używać filtrów multigrade i split gradingu. Podobno Opemus się zbytnio "chybocze" do tego zastosowania - czy to prawda?
Czy pod względem jakości optykal odbitek lepszy będzie Opemus czy Krokus? (biorąc pod uwagę taki zestaw optyczno-powiększalnikowy, jak napisałem).
Najchętniej przełożyłbym Vegę do Opemusa, ale nie idzie dostac miseczki M39.
Pozdrawiam!
Przejdę krótko i do rzeczy - mam dwa powiększalniki.
Krokusa 66 i Opemusa 5, pierwszy z obiektywem Vega 11U 50 f/2.8, drugi z standardowym meoptowym obiektywem 50mm f/4.5.
Mam zamiar używać filtrów multigrade i split gradingu. Podobno Opemus się zbytnio "chybocze" do tego zastosowania - czy to prawda?
Czy pod względem jakości optykal odbitek lepszy będzie Opemus czy Krokus? (biorąc pod uwagę taki zestaw optyczno-powiększalnikowy, jak napisałem).
Najchętniej przełożyłbym Vegę do Opemusa, ale nie idzie dostac miseczki M39.
Pozdrawiam!
Re: Dylemat powiększalnikowy
E, dopiero co widzialem na Allegro, sprawdz tez w Czarno-Bialych...ultimejt pisze: Najchętniej przełożyłbym Vegę do Opemusa, ale nie idzie dostac miseczki M39.
Mam Opemusa 5a, owszem, za stabilny to on nie jest...
--
Maciek
Maciek
Podobnie jak Krokus 66. Za kultura pracy Opemusa jest sporo lepsza niż krokusa. Jakość wykonania itd.maqsz pisze:Mam Opemusa 5a, owszem, za stabilny to on nie jest...
Po co Ci SG?ultimejt pisze:Mam zamiar używać filtrów multigrade i split gradingu. Podobno Opemus się zbytnio "chybocze" do tego zastosowania - czy to prawda?
Przeczytałeś, że daje lepsze rezultaty, czy doszedłeś do ściany przy standardowej regulacji gradacji?
Próbowałeś pre flashingu?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Że filtry w drodze to niczemu nie przeszkadza.
Ponowię pytanie.
Czy standardowa regulacja gradacji papieru już nie daje rady w Twojej ciemni?
To bardzo ważne byś odpowiedział sobie na to pytanie.
Moim zdaniem SG nie daje nic czego by nie można było uzyskać typową techniką, za to utrudnia znacznie proces.
Ponowię pytanie.
Czy standardowa regulacja gradacji papieru już nie daje rady w Twojej ciemni?
To bardzo ważne byś odpowiedział sobie na to pytanie.
Moim zdaniem SG nie daje nic czego by nie można było uzyskać typową techniką, za to utrudnia znacznie proces.
W żadnym wypadku - standardowy "zestaw" gradacji zawsze był dla mnie wystarczający (może dlatego, że dbam o idealne wywołanie negatywu).
Wobec tego, split grading na nic mi się nie przyda?
Wobec tego, split grading na nic mi się nie przyda?
Kurczę, nie mogę znaleźć. Są wprawdzie miseczki, ale do Opemusa 6...maqsz pisze:E, dopiero co widzialem na Allegro, sprawdz tez w Czarno-Bialych...
Moim skromnym zdaniem nie. Więcej zyskasz na preflashingu.ultimejt pisze:Wobec tego, split grading na nic mi się nie przyda?
Na M39 do Opemusa 5 może być problem. Bo to dość stary powiększalnik i akcesoria do niego nie występują zbyt często, a ta od 5a nie pasuje.ultimejt pisze:Kurczę, nie mogę znaleźć. Są wprawdzie miseczki, ale do Opemusa 6...
Zerknij topics13/k-pierscien-50x075mm-do-osadze ... vt9113.htm Myślę, że nie będzie to dla p. Jankowskiego problem.
- technik219
- -#
- technik219
- -#
- technik219
- -#
Nie wiem. Nie mam do czego porównywać. Na pewno wyprzedza o kilka długości nasze Emitary (cóż to zresztą za argument - chyba wszystko jest od nich lepsze). Przez jakiś czas jako 50-tki używałem Industara 50-2 3,5/50, ale przy długich czasach bałem się, że się rozklei. Z Industarem było pięknie - największe powiększenia jakie robiłem to 30x40 (w ogóle. Większych z małego nie robiłem)- przymknięty do 8 dawał ostre ziarno od brzega do brzega i kontrast, któremu chyba nie dało się nic zarzucić. Jak dostałem Vegę, to nie zauważyłem ani pogorszenia, ani polepszenia obrazu. Tylko, że robię teraz najwyżej 24x30. Sprawdzałem kiedyś z lupką obraz na desce powiększalnika na pełnym wyciągu i przysłonie od 5,6 do 8 i wyglądało ładnie. Ogólnie chwalą ten obiektyw na wschodzie i na zachodzie. Tylko ta krótka odległość robocza...
Co do porównania z Czeskimi - od 80-tek (miałem dwie) jest ostrzejszy i bardziej kontrastowy. 50-tek czeskich nie miałem.
Co do porównania z Czeskimi - od 80-tek (miałem dwie) jest ostrzejszy i bardziej kontrastowy. 50-tek czeskich nie miałem.
Lux mea lex