Obiektywy do Mamiyi 645 Pro

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Mazurkiewicz
-#

Obiektywy do Mamiyi 645 Pro

Post autor: Mazurkiewicz »

Witam.
Mam mały dylemat, chciałbym zakupić jakiś obiektyw do 645 Pro, najlepiej aby jego ogniskowa nieprzekraczała 100mm.
Posiadam obecnie 150 f3.8 z centralna migawką, i nie narzekam ale przydałoby mi się coś szerszego.
Myślałem nad 50f/4 Shift.
Czy są tutaj jacyś posiadacze szkieł wartych zainteresowania? Czy lepiej zakupić przejściówke z psix-a na Mamiye?
boskijacus
-#

Post autor: boskijacus »

Hej, myślę że na początek mozesz poszukać 55/2.8. Całkiem szerokie, dobre, niedrogie i łatwodostępne szkło. W przeciwieństwie do shifta. Zwłaszcza że być może korekcja perspektywy nie jest Ci potrzebna?
Mazurkiewicz
-#

W sumie shifta chciałbym zakupić z czystej ciekawości.
Użytkujesz może tą wspomnianą 55 f2.8? Jak wrażenia? Ostra jest?
boskijacus
-#

Post autor: boskijacus »

Jest mała i ostra, przynajmniej mój egzemplarz. Raczej rzadko używam, troszkę za szeroko jak dla mnie. Ale generalnie dość przyjemny obiektyw.
Joan
-#

Post autor: Joan »

Mazurkiewicz pisze:Czy są tutaj jacyś posiadacze szkieł wartych zainteresowania? Czy lepiej zakupić przejściówke z psix-a na Mamiye?
Taką przejściówkę warto posiadać, chociaż nowa nie jest tania (ok. 140 zł), można trafić używaną za pół ceny (ja tak kiedyś kupiłam).
Moim zdaniem jedynymi obiektywami od Pentacona które są w miarę wygodne w użyciu z M545 to Flektogon 4/50 lub 2,8/65 standard 2,8/80 oraz Biometar 2,8/120. Pamiętaj że nie będzie automatyki przysłony.
Jeśli chodzi o Shift 3,5/50 mm to jest to najtańszy obiektyw tego typu jaki można spotkać wśród używanych shiftów różnych systemów, ostatnio widziałam na allegro sporo poniżej 1000 zł ! To jest świetny obiektyw, ale z przysłoną preselekcyjną (wiadomo dlaczego), chyba bardziej opłaca się niż Flektogon 50 mm + redukcja.
Joan
-#

nowa w sklepie netowym 105z
dzięki, dobrze wiedzieć chociaż ja już drugiej nie potrzebuję, używam tylko 2,8/120, nic więcej z Pentacona do m645 mi nie podchodzi, bo to dla fotografów - kulturystów !
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Joan, łącznie zmieniany 1 raz.
Mazurkiewicz
-#

Joan pisze:
Mazurkiewicz pisze:Czy są tutaj jacyś posiadacze szkieł wartych zainteresowania? Czy lepiej zakupić przejściówke z psix-a na Mamiye?
[...]Jeśli chodzi o Shift 3,5/50 mm to jest to najtańszy obiektyw tego typu jaki można spotkać wśród używanych shiftów różnych systemów, ostatnio widziałam na allegro sporo poniżej 1000 zł ! To jest świetny obiektyw, ale z przysłoną preselekcyjną (wiadomo dlaczego), chyba bardziej opłaca się niż Flektogon 50 mm + redukcja.
Rozumiem że chodzi Ci o 4/50mm ?
Joan
-#

Mazurkiewicz pisze:Rozumiem że chodzi Ci o 4/50mm ?
Sorry, dobrze że zwróciłeś mi uwagę - oczywiście shift do Mamiyii 645 to 4 / 50 mm !! Coś mi się zupełnie pomyliło z tym 3,5
Używam tego obiektywu często, przedmuchuję przednią soczewkę, ale już nie patrzę co tam napisane :-) To chyba dlatego że używałam Flektogona 4 / 50, ale teraz już nie, bo jest mniej wygodny, za duża średnica pod filtr i chyba nieco cięższy. Ale jak trafi się dobry egzemplarz (dość trudno trafić), to może być nawet troszkę lepszy optycznie od Sekora.
ODPOWIEDZ