Rodagon 4/60mm

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

LD
-#
Posty: 309
Rejestracja: 20 kwie 2009, 11:43
Płeć:

Rodagon 4/60mm

Post autor: LD »

Poszukuję informacji jaka funkcję spełnia przełącznik w tym obiektywie. W innych można otwierać przysłonę do pełnej wartości i przymykać a jak to jest w Rodagonie 4/60mm?
aka
-#
Posty: 3328
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Rodagon 4/60mm

Post autor: aka »

LD pisze: 14 paź 2021, 09:20 jaka funkcję spełnia przełącznik
Preselekcja przysłony.
LD
-#
Posty: 309
Rejestracja: 20 kwie 2009, 11:43
Płeć:

Rodagon 4/60mm

Post autor: LD »

aka pisze: 14 paź 2021, 10:59
LD pisze: 14 paź 2021, 09:20 jaka funkcję spełnia przełącznik
Preselekcja przysłony.
Czyli albo płynne wybieranie przysłony albo z przeskokami?
aka
-#
Posty: 3328
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Rodagon 4/60mm

Post autor: aka »

LD pisze: 14 paź 2021, 19:50
aka pisze: 14 paź 2021, 10:59
LD pisze: 14 paź 2021, 09:20 jaka funkcję spełnia przełącznik
Preselekcja przysłony.
Co rozumiesz przez preselekcję?
Ustawiam żądana przysłonę roboczą np. 8. Różnie to bywa rozwiązane, ale np. z wykorzystaniem przycisku na korpusie lub ruchomym pierścieniu (góra-dół). Ustawiasz minimalną przesłonę, kadrujesz, ustawiasz ostrość i przekręcasz do oporu pierścień przysłony, a on "zatrzyma" się na ustawionej roboczej czyli tu na 8. Nie trzeba patrzeć na skalę. Nie miałem tego Rodagona w ręku, ale w jego opisie jest "click-stop" co wg mnie jest mechanizmem preselekcji. Spróbuj kręcąc pierścieniem i blokując/zwalniając przyciskiem żądaną wartość.
LD
-#
Posty: 309
Rejestracja: 20 kwie 2009, 11:43
Płeć:

Rodagon 4/60mm

Post autor: LD »

aka pisze: 14 paź 2021, 20:06
LD pisze: 14 paź 2021, 19:50
aka pisze: 14 paź 2021, 10:59
Preselekcja przysłony.
Co rozumiesz przez preselekcję?
Ustawiam żądana przysłonę roboczą np. 8. Różnie to bywa rozwiązane, ale np. z wykorzystaniem przycisku na korpusie lub ruchomym pierścieniu (góra-dół). Ustawiasz minimalną przesłonę, kadrujesz, ustawiasz ostrość i przekręcasz do oporu pierścień przysłony, a on "zatrzyma" się na ustawionej roboczej czyli tu na 8. Nie trzeba patrzeć na skalę. Nie miałem tego Rodagona w ręku, ale w jego opisie jest "click-stop" co wg mnie jest mechanizmem preselekcji. Spróbuj kręcąc pierścieniem i blokując/zwalniając przyciskiem żądaną wartość.
aka pisze: 14 paź 2021, 20:06
LD pisze: 14 paź 2021, 19:50
aka pisze: 14 paź 2021, 10:59
Preselekcja przysłony.
Co rozumiesz przez preselekcję?
Ustawiam żądana przysłonę roboczą np. 8. Różnie to bywa rozwiązane, ale np. z wykorzystaniem przycisku na korpusie lub ruchomym pierścieniu (góra-dół). Ustawiasz minimalną przesłonę, kadrujesz, ustawiasz ostrość i przekręcasz do oporu pierścień przysłony, a on "zatrzyma" się na ustawionej roboczej czyli tu na 8. Nie trzeba patrzeć na skalę. Nie miałem tego Rodagona w ręku, ale w jego opisie jest "click-stop" co wg mnie jest mechanizmem preselekcji. Spróbuj kręcąc pierścieniem i blokując/zwalniając przyciskiem żądaną wartość.
Znalazłem odpowiedź:
https://www.youtube.com/watch?v=DcVufGtOfKw
To jednak nie to. Przełącznik zmienia ustawianie ze skokowego na płynny. (1min 25 sekunda)
aka
-#
Posty: 3328
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Rodagon 4/60mm

Post autor: aka »

LD pisze: 14 paź 2021, 20:24To jednak nie to.
A widzisz, zmylił mnie ten "click-stop" i zastanowiło: W innych można otwierać przysłonę do pełnej wartości i przymykać a jak to jest w Rodagonie 4/60mm?". Myślałem, że nie możesz przymknąć do końca. No to sorry za zmyłkę.
ODPOWIEDZ