Światłomierz

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Tom Nice
-#
Posty: 11
Rejestracja: 25 sie 2020, 20:38
Lokalizacja: Chełmża
Płeć:

Światłomierz

Post autor: Tom Nice »

(Zaczynam więc nie zabijajcie od razu)

Kupiłem Pentacona 6. Jest kominek. Jak ogarnąć temat światłomierza? Czy Wy tych selenowych używacie? Chcę robić portrety w związku z tym jak mierzyć światło, na twarzy modelki? Co gdy robię pod światło? Może banalne pytania ale chcę to ogarnąć. Może ktoś ma zbędny światłomierz?
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7641
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Światłomierz

Post autor: J.A. »

Zacznij od książki. To naprawdę najlepsza metoda.

Selenowych raczej obecnie mało kto używa, bo ich fotoelement się starzeje i nie wiadomo co pokazują. A najgorsze jest to, że inaczej pokazują w słabym, inaczej w bardzo silnym, a inaczej w normalnym oświetleniu.
Są dwie główne metody pomiarowe, ze swoim wadami i zaletami. Każda z nich na jeden rozdział w grubej książce.
Pomiar światła odbitego i pomiar światła padającego.
Światłomierze są kalibrowane na skórę "białego człowieka", czyli do portretu można użyć pomiaru światła odbitego, ale światłomierz musi mieć relatywnie wąski kąt widzenia, albo trzeba podejść do modelki/la.
Pod światło, to kolejne zagadnienie na kolejny rozdział. Czy chcesz pod światło uzyskać zdjęcie konturowe, czy główny obiekt ze szczegółami.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Posty: 4315
Rejestracja: 19 kwie 2018, 12:34
Lokalizacja: Warmia
Kontakt:

Światłomierz

Post autor: 4Rider »

Jedyny nowy wskazówkowy [fotodioda krzemowa] jaki można kupić to Sekonic L-208, koszt około 400 PLN i to najtańsza opcja, reszta jest w pełni elektroniczna i kosztuje dużo więcej. Kup nowy nie będziesz żałował i nie dziaduj z używanymi, tym bardziej selenowymi, bo już dawno nie trzymają parametrów i by z nich korzystać trzeba być biegłym w niuansach.
Mierz na twarzy, tym bardziej jak pod światło plus ewentualne +1.5EV.
".... plemiona skazane na sto lat samotności nie mają już drugiej szansy na ziemi."
Galeria 4R: https://www.flickr.com/photos/4rider
szable
-#
Posty: 240
Rejestracja: 29 maja 2009, 21:47
Lokalizacja: Świnoujście
Płeć:
Kontakt:

Światłomierz

Post autor: szable »

ja używam tego zainstalowanego w smartfonie:

https://play.google.com/store/apps/deta ... free&hl=pl

musiałem sobie go poustawiać (wywaliłem wszystkie f-stopy pośrednie, oraz wprowadziłem na stałe korektę + 2EV bo miałem negatywy prześwietlone) i śmiga pięknie. Po każdym pomiarze trzeba go skutecznie wyłączyć w telefonie. Jak nie wyłączysz i działa w tle, to przy ponownej próbie pomiaru - wiesza się. Ale jak się nauczyłem go używać, to zewnętrznego światłomierza już ze sobą nie noszę. Polecam apkę.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Posty: 4315
Rejestracja: 19 kwie 2018, 12:34
Lokalizacja: Warmia
Kontakt:

Światłomierz

Post autor: 4Rider »

szable pisze: 25 lis 2020, 10:35 Po każdym pomiarze trzeba go skutecznie wyłączyć w telefonie. Jak nie wyłączysz i działa w tle, to przy ponownej próbie pomiaru - wiesza się. Ale jak się nauczyłem go używać,
Wspaniały produkt i bardzo pasuje mentalnie do P6, a recenzja brzmi analogicznie jak instrukcja obsługi tego sprzętu z DDR
i naprawdę sądzę że będzie to idealny zestaw 8-)
".... plemiona skazane na sto lat samotności nie mają już drugiej szansy na ziemi."
Galeria 4R: https://www.flickr.com/photos/4rider
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7641
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Światłomierz

Post autor: J.A. »

szable pisze: 25 lis 2020, 10:35 musiałem sobie go poustawiać (wywaliłem wszystkie f-stopy pośrednie, oraz wprowadziłem na stałe korektę + 2EV bo miałem negatywy prześwietlone)
Czyli na prześwietlony negatyw stosujesz OTWARCIE przesłony o dwie działki. No ma to sens.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tom Nice
-#
Posty: 11
Rejestracja: 25 sie 2020, 20:38
Lokalizacja: Chełmża
Płeć:

Światłomierz

Post autor: Tom Nice »

J.A. pisze: 25 lis 2020, 10:11 Zacznij od książki.
Ok tylko jakiej? Masz coś konkretnego na myśli? Są książki na ten temat?
Tom Nice
-#
Posty: 11
Rejestracja: 25 sie 2020, 20:38
Lokalizacja: Chełmża
Płeć:

Światłomierz

Post autor: Tom Nice »

4Rider pisze: 25 lis 2020, 10:58

Wspaniały produkt i bardzo pasuje mentalnie do P6, a recenzja brzmi analogicznie jak instrukcja obsługi tego sprzętu z DDR
i naprawdę sądzę że będzie to idealny zestaw 8-)
To rozumiem ironia?
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Posty: 4315
Rejestracja: 19 kwie 2018, 12:34
Lokalizacja: Warmia
Kontakt:

Światłomierz

Post autor: 4Rider »

Tom Nice pisze: 25 lis 2020, 12:19 To rozumiem ironia?
Tak Psze Pana. Mierzenie smartfonem nie jest wygodne i stosuje się je raczej jako rezerwa, a szczególne jak się zawiesza bo coś tam się zapomniało - ja bym nie ufał za bardzo... Ale możesz spróbować, może dla Ciebie będzie to właściwe narzędzie....
I wystarczy już że przy obsłudze P6 musisz pamiętać o wielu rzeczach by wszystko poszło gładko 8-)
".... plemiona skazane na sto lat samotności nie mają już drugiej szansy na ziemi."
Galeria 4R: https://www.flickr.com/photos/4rider
Tom Nice
-#
Posty: 11
Rejestracja: 25 sie 2020, 20:38
Lokalizacja: Chełmża
Płeć:

Światłomierz

Post autor: Tom Nice »

4Rider pisze: 25 lis 2020, 12:27 Tak Psze Pana. Mierzenie smartfonem nie jest wygodne i stosuje się je raczej jako rezerwa, a szczególne jak się zawiesza bo coś tam się zapomniało - ja bym nie ufał za bardzo... Ale możesz spróbować, może dla Ciebie będzie to właściwe narzędzie....
I wystarczy już że przy obsłudze P6 musisz pamiętać o wielu rzeczach by wszystko poszło gładko 8-)
A taki światłomierz, który zaproponowałeś na jakiej zasadzie działa? W sensie podaje się rozmiar matrycy, ogniskową, ISO i on pokazuje czas i przysłonę? Czy raczej pokazuje dane dla małego obrazka i trzeba sobie przeliczać? A w obsłjdze p6 chodzi Ci o awaryjność? Sory, że tyle pytań ale świeżak jestem.
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7641
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Światłomierz

Post autor: J.A. »

Tom Nice pisze: 25 lis 2020, 12:16
J.A. pisze: 25 lis 2020, 10:11 Zacznij od książki.
Ok tylko jakiej? Masz coś konkretnego na myśli? Są książki na ten temat?
Chętnie bym podał jakiś tytuł, ale jak czytałem te książki to byłem 40 lat młodszy i w sumie wszystkie mi się w jedną scaliły.
Ale coś dla początkujących, one zwykle mają to w tytule.
A może ktoś jakiś tytuł podrzuci.
Odnośnie apek na telefon, które robią za światłomierz, to wcale nie jest zły pomysł. Złym pomysłem jest używanie apki, która się wiesza i oferuje dodatkowe atrakcje. Ja na telefonie mam coś takiego. Jest dokładna i się czasem przydaje.
Załączniki
Zrzut.jpg
Zrzut.jpg (21.23 KiB) Przejrzano 298 razy
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7641
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Światłomierz

Post autor: J.A. »

Tom Nice pisze: 25 lis 2020, 12:39 A taki światłomierz, który zaproponowałeś na jakiej zasadzie działa? W sensie podaje się rozmiar matrycy, ogniskową, ISO i on pokazuje czas i przysłonę? Czy raczej pokazuje dane dla małego obrazka i trzeba sobie przeliczać?
Zdecydowanie potrzebne książki. nie jedna. :-)
W światłomierzu, żadnym nie ma potrzeby podawania rozmiaru matrycy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Posty: 4315
Rejestracja: 19 kwie 2018, 12:34
Lokalizacja: Warmia
Kontakt:

Światłomierz

Post autor: 4Rider »

O P6 nie będę pisał - wiele już napisano i tu i wszędzie...
Tom Nice pisze: 25 lis 2020, 12:39 A taki światłomierz, który zaproponowałeś na jakiej zasadzie działa?
żadne matryce i formaty nie mają znaczenia przy pomiarze światła, ustawia się czułość filmu [ISO/ASA] z uwzględnieniem różnych poprawek [filtr/BLC/forsowanie/ect...] lub nie jeśli nie trzeba, naciska się guziczek pomiaru, ustawia się pokrętłem strzałkę i na tarczach odczytuje się pary czasu i przysłony.
".... plemiona skazane na sto lat samotności nie mają już drugiej szansy na ziemi."
Galeria 4R: https://www.flickr.com/photos/4rider
Tom Nice
-#
Posty: 11
Rejestracja: 25 sie 2020, 20:38
Lokalizacja: Chełmża
Płeć:

Światłomierz

Post autor: Tom Nice »

Ok. A jak się ma pryzmat z pomiarem to rozumiem, że to załatwia sprawę? Czy można przenieść pomiar z małego obrazka na MF?
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7641
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Światłomierz

Post autor: J.A. »

2x tak.

Nawet z cyfry, ale tu może zaistnieć potrzeba pewnej stałej korekty.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ