kadrowanie w kwadracie

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

zwitek
-#

kadrowanie w kwadracie

Post autor: zwitek »

Witam , czy ktos posiada jakies linki o kadrowaniu w kwadracie, czekam na aparat i chcialbym cos poczytac .
dzieki
zwitek
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

na jaki aparat czekasz?
zwitek
-#

pentacon six tl
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

"Kwadrat" jest bardzo statyczny w wymowie.
Sebastian
-#

Post autor: Sebastian »

Jeśli portret to napewno warto ogląda prace R. Avedona, I. Penn, D.Arbus, Anton Corbin, Lee Fredlander, Albert Watson, Rene Burri, Jeff Wall, Clement Cooper, Bruce Davidson to tyle co mi wpadło do głowy, dla mnie to wzory do naśladowania zanim wypracujesz własny kadr.
Malfas
-#

a ja dorzuce swoje co przeczytałem
nie kadruj tak by zmiescic cos w kadrze, ale tak by usunac z niego wszystko czego nie chcesz w nim. słowem muwiac, nie szukac kadru i tego co chcemy miec, ale kadrujac starac sie usunac wszystko to czego w nim nie chcemy :)
Awatar użytkownika
garreth
-#

Post autor: garreth »

nie kadruj tak by zmiescic cos w kadrze, ale tak by usunac z niego wszystko czego nie chcesz w nim.
święte słowa, ale dotyczy fotografii jako całości, a nie tylko kadrowania w kwadracie ;-)
"Najlepszy aparat to ten, z którego korzystasz" Nick Kelsh
Malfas
-#

garreth pisze:
święte słowa, ale dotyczy fotografii jako całości, a nie tylko kadrowania w kwadracie ;-)
tak dokłądnie, nie miałem namysli nic odnosnie kwadratu, ale. tak czy siak to jest bardzo wazne i trzeba tego sprobowac :)

a tak pozatym cos jeszcze odnosnie kwadratu??
bo odnosnie samego kadrowania to są rozne szkoły, jednym podobają sie czapki ( obcieta u gory glowa itp ) innym nie
jednak wazne jest by miec swoje włąsne zdanie, swoj własny sposob podejscia do tego i trzymac sie tego.
kurka kiedys gdzies mialem lądnyzbior linku o fotografi, do któego sam musze wrocic, zresztą tak naprawde zaczynam zabawe, w kwadracie na dodatek ( pomijam cyfre, bo dopiero jak kupilem stałke zacząłem myslec o tym co robie, ale ogolnie krótko sie nią bawilem i cyfrowe lustro jakos lezy, pomijajac fakt ze ogolnie fotografia lezy i od miesiaca mecze film 120 w jasce, została ostatnia klatka, jak bedzie szczupak to bedzie foto :P trzymac kciuki o 4 jade na ryby )
zwitek
-#

zycze taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakiej ryby !!!
Malfas
-#

niestety, "tu nie ma ryb" powiedzial kierownik lodowiska...

nad ranem 3 krasnopiurki w sam raz zeby postawic na zywca, a pozniej malutki szczupaczek i cisza.....
nie bedzie kwadratu, a i nie znalazłem nic ciekawego lub nie ciekawego do ciekawego sfotografowania
ale wrocmy do tematu
tos cos jeszcze?
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

Post autor: vidman »

Kwadrat mnie też zaczyna pociągać... aktualnie się plączę między małym obrazkiem a 6x7. Mały obrazek jest dla mnie jednak "za długi" momentami wręcz kiszkowaty - wtórne kadrowanie odchodzi pod powiększalnikiem. 6x7 jest przyjemny, "kwadratowo" robiłem bardzo niewiele ale chyba się zanosi na przeprosiny...

obaczymy.
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!

"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
ODPOWIEDZ