ciekawostki i okazje na sprzedaż
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ktoś ostatnio pisał, że mu guma zlazła. Tu za to może być okazja dla tych co mają problemy z za krótkim. To raczej nie będzie miętusek, ale liczy się wielkość krążka... Dam znać jak odbiorę, jaki stan.
-
- -#
Te obiektywy które są na aukcji pracowały w jakichś maszynach i miały zaklejone pierścienie przysłony w jednej pozycji. Widać na zdjęciu białą kropkę. W moim nie dało się zmienić przysłony.
Miałem odesłać, jednak pomyślałem sobie że skoro facetowi nie chciało się tej żywicy wydrapać przed wysłaniem to tym bardziej nikt nie grzebał przy soczewkach co jest w dzisiejszych czasach bardzo ważne.
Na swoją odpowiedzialność usunąłem ten klej i jestem mile zaskoczony Za trzy stówki rewelacyjny obiektyw, robiłem próbki powiększeń 10x w centrum i na brzegach i okazuje się być najlepszym z posiadanych
Albo jest taki dobry albo ja miałem do tej pory słabe. Daj znać co przyszło i jak się spisuje.
Te obiektywy pracowały w takich prymitywnych skanerach - kopiarkach przy digitalizacji, w instytucji typu np. wojsko. Ktoś to ustawiał w jednej pozycji i na tych samych parametrach walił tysiące kopii. W sumie to mogą być dobre obiektywy. Zawsze w suchym , nie rozbierane itp.
krzychu128, nie miałem czasu użyć, ale wygląda ok. Pooglądałem pod lupką obraz przy dużym powiększeniu. Jest ostro. Samo szkło przykurzone, ale nie porysowane. Przysłona u mnie pracowała od razu. Nie czyściłem, nie wiem, czy jakiś grzybek się nie rodzi na bocznych powierzchniach. Dla mnie raczej wady pomijalne. Dam znać jak coś rzeczywiście wybełtam dużego
skpt, Do jakiego formatu negatywu jest ten obiektyw?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
max 6x6 cm.
-
- -#
skpt, krzychu128, dzięki, tak myślałem. Zatem nie dla mnie.
Do dużych powiększeń nie przyszedłem, ale zrobiłem kilkanaście obrazków z 6x4,5 i z malucha. Z malucha kadrowałem fragmenty rzędu 1/4 - 1/6. Nic szkiełku nie brakuje m.z.
JOBO Tank 2100 / 2400
https://www.ebay.pl/itm/166397769475?m ... media=COPY
Są dwie sztuki, moim zdaniem w dobrej cenie …
https://www.ebay.pl/itm/166397769475?m ... media=COPY
Są dwie sztuki, moim zdaniem w dobrej cenie …
Jakby kto chciał, to jest okazja na ciemniowe.pl
Podobają mi się niektóre amerykańskie zwyczaje ten czarny piątek jest szczególnie fajny.
https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-ciem ... 0/snm.html
Podobają mi się niektóre amerykańskie zwyczaje ten czarny piątek jest szczególnie fajny.
https://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-ciem ... 0/snm.html
-
- -#
No i namówił
Zbierałem się z zakupem Miry jak sójka za morze, widocznie potrzebny był impuls. Dzięki wielkie J.A., nie pierwszy już raz!
Zbierałem się z zakupem Miry jak sójka za morze, widocznie potrzebny był impuls. Dzięki wielkie J.A., nie pierwszy już raz!
Bronica GS-1
Mamiya Super 23
Mamiya Super 23
U nas to raczej przerodziło się w "czarny miesiąc", tydzień, itp. Może to i dobrze ?
Fan Pentax'a.
Przedsiębiorcy od zawsze mają czarny rok i wszyscy zaraz pobankrutują