Jeszcze jest możliwość taka, że ebay.pl i ebay.com się różnią w obsłudze transakcji. Sam miewałem kłopot jak mi się zgłaszał ebay.pl mimo transakcji np. na ebay.co.uk, to w przypadku żądania faktury z uwzględnieniem ceny gdy nie było wysyłki do Polski - dialog (komunikaty) się różnił na .pl od tego na .co.uk.
Zakupy w Azji [i nie tylko]
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
aka, może i tak, ale wcześniej nie było tych różnic w cenach i info o pobieranym VAT - i teraz nie wiadomo czy ten VAT się płaci jak kupując z USA czy nie...
A i na tym allegro podobna sytuacja - jakbym kupił od obcokrajowca z naliczonym vat i dostaje info że Allegro pobralo od sprzedawcy vat - a ten sam sprzedawca miał ten sam przedmiot tylko w innym kolorze z wysyłką z Chin i cena była pomniejszona o ten vat. Czyli z wysyłką z PL mam ten vat już doliczony do ceny sprzedaży, a jak z Chin to pewnie zostanie dopiero naliczony na granicy - trochę to podobne, ale inne.
A i na tym allegro podobna sytuacja - jakbym kupił od obcokrajowca z naliczonym vat i dostaje info że Allegro pobralo od sprzedawcy vat - a ten sam sprzedawca miał ten sam przedmiot tylko w innym kolorze z wysyłką z Chin i cena była pomniejszona o ten vat. Czyli z wysyłką z PL mam ten vat już doliczony do ceny sprzedaży, a jak z Chin to pewnie zostanie dopiero naliczony na granicy - trochę to podobne, ale inne.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Sprawdziłem empirycznie jak to wygląda, ale zakupiony obiektyw jeszcze do mnie nie dotarł.
Liczę jednak, że żadnych dodatkowych opłat nie będę ponosił.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Z_photo, o świetnie!
Pamiętaj dać znać po odbiorze paczki.
Ja na razie w rozjazdach różnych więc zakupy odłożyłem na koniec wakacji.
To na .com czy .pl? - wygląda na .com ...
Pamiętaj dać znać po odbiorze paczki.
Ja na razie w rozjazdach różnych więc zakupy odłożyłem na koniec wakacji.
To na .com czy .pl? - wygląda na .com ...
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
Na 100% to nie jestem pewien (nie pamiętam), ale raczej na ebay.com .
_________________________________________________________________________________
Przesyłka dotarła.
Podatku ani cła nie płaciłem, a jedynie uiściłem zryczałtowaną opłatę 8,50 zł za odprawę celno-skarbową.

Mi własnie dotarł obiektyw za 1400zł i dopłaciłem 400 zeta cła i VATu, ale z kolei dotarły też kasety za 780zł i tu ani vatu ani nic 

5x7/4x5/120
Nie było tematu, właśnie sobie przypomniałem że vat płaciłem przez ebaya...no tak :D
... ale za to wszystko z Japonii doszło w tydzień!
5x7/4x5/120
Kwota drobna, albo pamięć obciążona

Małe biznesy sprzedające bzdety z ali oberwą mocno i to nie dlatego, że vat, ale poczta i celny to wszystko muszą przerobić, a z ich systemami...miejsca w kajeciku nie starczy ;)
5x7/4x5/120
Chodziło mi o to, że nie naliczano tych danin powtórnie, czyli że system poboru VATu przez ebay działa sprawnie.
Nic nie mów... zamówiłem rzeczy do użytku firmowego. Poczta pobrała opłatę, 8,5 zł za obsługę i 1,9 zł VAT. Miesiąc temu. W systemie do pobierania zaświadczenia że pobrali nieustająco jest stan "zaświadczenie niegotowe, spróbuj później". Wg. Aliexpress sprzedający powinien wystawić coś typu rachunek, możesz zgadnąć czy umie i chce to zrobić. Wg. poczty potwierdzenie pobrania VAT będzie na firmę _jeśli sprzedający umieści NIP na paczce_, oczywiście nikt takiej możliwości nie przewidział.
Przesyłki na poczcie leżą tyle co zawsze, koło tygodnia zajmuje przystawienie pieczątki.
Ale za to kupisz bajki, kolorowanki, model ciężarówki, album z JP2, batona, tampony i draże Korsarze!!! :)
5x7/4x5/120