Ogólnie zdjęcia robiłem tą Smieną Symbol. Na ponad połowie tych prawie przezroczystych klatek, są jakieś poświaty bądź fragmenty w postaci częściowo wywołanego negatywu (miejscami poprawnie wywołane fragmenty obrazu). Klatki wywołane poprawnie wyglądają bardzo dobrze jak na moje oko. Aparat na 99% sprawny Następnym razem będę wywoływał połowę negatywu. Może się uda
techroot, daj zdjęcie negatywu, to nam powie o wiele więcej
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
techroot pisze: ↑04 maja 2020, 13:39
Przesyłam zdjęcia fragmentów negatywów. Niebieskimi plamami pozasłaniałem trochę widoczne twarze
Rodo to podstawa
Tak jak napisał J.A., negatyw wygląda na mocno niedoświetlony, zdjęcia we wnętrzu Smeną to bardzo zły pomysł
Ostatnio zmieniony 04 maja 2020, 14:04 przez Imperitus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
techroot pisze: ↑04 maja 2020, 14:04
No dobrze, a co z tymi ciemnymi plamami?
To najjaśniejsze punkty w kadrze, tyle.
Miałeś zbyt wysoki kontrast sceny żeby negatyw był w stanie to pomieścić
techroot, nie, to po prostu najjaśniejsze punkty, musiałbyś dłużej naświetlać żeby pojawiło się otoczenie wokół nich, negatyw wygląda na dobrze wywołany, moczenia przed wywoływaniem lepiej nie stosować- rozpulchnia emulsję i wywoływacz wolniej penetruje
techroot pisze: ↑04 maja 2020, 14:15
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Już myślałem że źle wywołałem. Następnym razem będę dłużej naświetlał w pomieszczeniach.
Kup światłomierz i będziesz miał spokój
Polecam na początek Sverdlovska 4, ma swoje ograniczenia ale jest w miarę dokładny i tani. No i to taka typowa ruskaja maszina gniotsa-niełamiotsa
Albojeżeli komórka jest z tych lepszych, mierzyć komórką. Wcześniej już ktoś to proponował.
Ja mam „pocket light meter” ikonka wygląda jak wypasiony seconik.
Załączniki
52139934-85F2-494B-94B5-03A7064AAB8E.jpeg (63.89 KiB) Przejrzano 4804 razy
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Dzisiaj wywoływałem swoje pierwsze zdjęcie w ciemni. Niestety pomimo zrobionego testu naświetlań fotografia wyszła od razu po włożeniu do wywoływacza zaczerniona. Co mogło być przyczyną? Za długi czy za krótki czas naświetlania? Wywołuję krokusem 3 na papierze fomy normalnym 9x13. W książce Tadeusza Cypriana było napisane że to przez zbyt krótki czas naświetlania - czy to prawda?
PS. Sprawdziłem czy przypadkiem światło nie zaczernia papieru. Po wywołaniu kawałka papieru wyeksponowanego na światło ciemniowe - papier był biały.