Shanghai GP3 i opinie

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

sweetek
-#

Post autor: sweetek »

to nie tajemnica.. ale nie chce podpaść za reklamę...
Ja kupuję materiały fomy "u źródeł", format 120 mam w cenie ok. 12,50 (cena sprzed 2 tygodni). Nie chcę tu handlować - ale jak ktoś chce coś więcej to na pw. proszę... chyba, że moderator stwierdzi, że można tutaj....
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

sweetek pisze:to nie tajemnica.. ale nie chce podpaść za reklamę...
Ja kupuję materiały fomy "u źródeł", format 120 mam w cenie ok. 12,50 (cena sprzed 2 tygodni). Nie chcę tu handlować - ale jak ktoś chce coś więcej to na pw. proszę... chyba, że moderator stwierdzi, że można tutaj....
ależ to żaden występek. wiele razy w podobnych wątkach padały ceny i propozycje pomocy w zakupie tańszych materiałów. taka pomoc jest raczej mile widziana. no chyba, że się mylę ;-)
sweetek
-#

O.K.
Cena fomy szerokość 120 ISO100, która miałem przy ostatnim zakupie (około 2 tygodnie temu) to na 99% 12,50 zł za sztukę. Myślę, że jestem w stanie w tej cenie załatwić większą ilość. Fomę 4x5 mam w cenie ok. 125 zł/paczkę. Papier baryt błyszczący kupuje w rolce, jak są chętni to mogę ew. pociąć (cena wychodzi bardzo korzystnie).
Mogę się dowiedzieć o dokładne ceny w czwartek popołudniu, kto jest zainteresowany niech pisze co go interesuje. Towar jestem w stanie ściągnąć w ciągu tygodnia.
pozdr.
Awatar użytkownika
Kekacz
-#
Kontakt:

Post autor: Kekacz »

Zdecydujcie się, czy to temat o GP3 czy o Fomie?
Trampek
-#

Post autor: Trampek »

Kekacz pisze:Zdecydujcie się, czy to temat o GP3 czy o Fomie?
Też mi się tak wydaje że to jednak poszło w innym kierunku niż GP 3 i to w kierunku biznesowym .
Widzę że Admin w sposób wybiórczy podchodzi do tematu.
dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

Przecież wiadomo że każdy chce robić taniej zdjęcia więc nie rozumiem oburzenia że dyskusja idzie w stronę taniej alternatywy do tego badziewia z Chin.
sweetek
-#

może faktycznie ja przeniosę "sedno" tematu na giełdę i tam ustalmy co i jak...
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Trampek pisze:
Kekacz pisze:Zdecydujcie się, czy to temat o GP3 czy o Fomie?
Też mi się tak wydaje że to jednak poszło w innym kierunku niż GP 3 i to w kierunku biznesowym .
Widzę że Admin w sposób wybiórczy podchodzi do tematu.
nie wybiórczy, ale elastyczny. jak już wspomniałem wcześniej wielokrotnie, w wątkach pozabazarowych ktoś deklarował pomoc w zakupie tańszych materiałów i nie było z tego powodu żadnego halo. tylko proszę ewentualnych dociekliwców o to abym nie musiał przedstawiać definicji koleżeńskiej pomocy, lub różnicy między ową pomocą a ofertą w dziale bazar. jesteśmy dorośli, dobrze wiemy o co lotto, więc nie róbmy dramatu. :roll:
nipen
-#

Post autor: nipen »

Może jakieś sugestie dla Shanghaia 100 4x5", bo coś nie mogę namierzyć? Najlepiej z własnego doświadczenia ; ).
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

może tutaj czegoś się dokopiesz.

http://filmdev.org/recipe/search?search=gp3
nipen
-#

Dzięki, nord. 8.30 rotacyjnie (o ile dobrze odczytałem). Ktoś to przerabiał? W D-76 ten sam gość wołał agitacją 11min. Chyba możliwe. Efekty niezłe (Shanghai GP3 100 at 80 in Kodak D-76 1+1). Tyle, że 100/80. Z kolei na Devchart podają 14min. (120-ka), dla ciętego brak danych.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

świeciłem kiedyś i wywoływałem średniaka, generalnie nie najgorszy materiał, choć trudny w utrzymaniu powtarzalności. dodatkowo coś co nie dotyczy materiału ciętego, czyli kiepska jakość "lepca" łączącego negatyw z papierową taśmą. trafiło mi się odklejenie i zwinięcie negatywu w harmonijkę w kasecie. jeden z moich kolegów po wywołaniu zobaczył na negatywie efekt, jakby ktoś oklepał całą powierzchnię młotkiem. sam negatyw oczywiście gładki, ale na emulsji widoczne były jakby krążki.

osobiście zrezygnowałem z GP3. kilka złociszy oszczędności nie jest warte całej tej ruletki.
nipen
-#

Taśma puszcza farbę w emulsję, przerabiałem to. Podobnie jak Rollei 200 universal. Badziewie. Zostałem z małym zapasem obu i przynajmniej mam materiał na testy z błyskiem w średnim.
Zobacz u mnie na stronie "freaks" i "chairs"(niektóre). Kilka sztuk to ciekwostka, ale kilka rolek to barbarzyństwo ; ).
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Post autor: enthropia »

nord pisze:dodatkowo coś co nie dotyczy materiału ciętego, czyli kiepska jakość "lepca" łączącego negatyw z papierową taśmą.
Ja to bym powiedział, że "lepca" tam w ogóle nie ma.
Też mi się zdarzyło zacięcie Shanghaia 120 w kasecie.
Efekt wygląda tak:
Obrazek
Pozdrawiam, Bartek.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

enthropia pisze:Też mi się zdarzyło zacięcie Shanghaia 120 w kasecie.
Zauważcie, że problem pojawia się w kasetach wymiennych, gdzie film jest wywijany niemalże na lewą stronę. W aparatach bez kaset, a których prowadzony jest prosto ze szpulki na szpulkę, ten problem praktycznie nie występuje.
Lux mea lex
ODPOWIEDZ