Galeria - na każdy temat i dla każdego
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Galeria - na kazdy temat i dla kazdego
powalos, Drugie faworyt, szczegolnie za cienie a trzecie za kota. Mam wrazenie, ze te parasole juz kiedys pokazywales? Czy to stala „ekspozycja“ w Lesznie?
powalos, parasole górą, pięknie wyszły. Zawdziwiająco dobra jakość. Ten obiektyw DA jest do pełnej klatki?
Polaroid SX 70, niedoświetlony, technika manipulacyjna, otworzony wkład i emulsja po kąpielach wodnych przeniesiona na papier.
Na stadionie Marymontu Warszawa.
Ciekawy efekt! Szkoda tylko, ze niedoswietlony. Ogladalem przed laty film na YT, gdzie ktos wlasnie ta metoda moczenia przenosil obraz na papier i chyba tez na szklo. Niezla zabawa.
Co bylo powodem tego przeswietlenia zdjecia ze stadionem?
Ach ten mój niesforny Start 66.
Całą ostrość ustawiłem na psie przy pełnym otworze 3,5, pies nawet nie drgnął, a prawdziwą ostrość aparat przy tak dużych otworach łapie pół metra/metr dalej. Choć robiłem wiele testów z kalką, które pokazywały, że oba obiektywy dobrze współgrają, to tak nie jest. Następnym razem ustawię ostrość i oddalę się te pół metra/metr , to może go oszukam i wyjdzie ostro to co chcę.
Aparat z duszą, naprawdę

Całą ostrość ustawiłem na psie przy pełnym otworze 3,5, pies nawet nie drgnął, a prawdziwą ostrość aparat przy tak dużych otworach łapie pół metra/metr dalej. Choć robiłem wiele testów z kalką, które pokazywały, że oba obiektywy dobrze współgrają, to tak nie jest. Następnym razem ustawię ostrość i oddalę się te pół metra/metr , to może go oszukam i wyjdzie ostro to co chcę.
Aparat z duszą, naprawdę

Ostatnio zmieniony 10 cze 2022, 19:21 przez Bokeh, łącznie zmieniany 3 razy.
Nie wiem dlaczego taki pasek jest, ale on zawsze jest. Zakładałem już temat i to omawialiśmy. Nijak nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Tak jest i koniec. Ten aparat robi piękne zdjęcia, ale na dużych otworach nieostre i trzeba mieć specjalne sposoby aby go oszukać, a na zdjęciach w plenerze jest ten pasek, zawsze, tylko nie na pierwszym i ostatnim kadrze, już nie pamiętam na którym ale zawsze na skrajnym. Taki dziwoląg, nie aparat

Powiem tak, strasznie trudno to przenieść na papier. Kilka polaroidów zniszczyłem, wielka szkoda, ten mi się udał. Dlatego jeśli już zaczynam się tak bawić to tylko z tymi, które nie wyszły za dobrze, bo tych ładnych po prostu szkoda.
Bokeh, Widac taki urok jego
Podstawa ze sie nie zrazasz i kontynuujesz

A co tu innego zrobić? Tego Starta kupiłem za 100 złotych 5 lat temu. To i wtedy było bardzo tanio. Dziś bez przynajmniej 3-4 stów to się nie ruszaj.
Tak właśnie robiłem. Jest sporo filmów na ten temat w necie.oKuba pisze: ↑10 cze 2022, 19:09 Bokeh, Znalazlem ten film, o ktorym pisalem:
https://youtu.be/PrOICmTZDS0
W ogóle to uwielbiam polaroidy, ale nie instaxy, a szczególnie SX70, tą składaną kamerę. Mistrzowskie urządzenie.
jak dla większości tutaj.
Fajne
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Konica c35 efp
Ilford Pan 200
Przyczepy made in Poland.
Ilford Pan 200
Przyczepy made in Poland.
Konica c35 efp
Ilford Pan 200
Plan Pana Profesora Balcerowicza i jego szajki.
Jedno z ich dzieł.
To nie migawka z Ukrainy. Nie, nie.
Zakłady Mechaniczne Ursus.
Główna hala produkcyjna.
Ilford Pan 200
Plan Pana Profesora Balcerowicza i jego szajki.
Jedno z ich dzieł.
To nie migawka z Ukrainy. Nie, nie.
Zakłady Mechaniczne Ursus.
Główna hala produkcyjna.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2022, 19:49 przez Bokeh, łącznie zmieniany 1 raz.