Pozdrawiam z topniejacego lasu nad Łyna

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
. Dawno temu przetestowana, już o tym pisałem, to mój z 10 zakup w Japonii poniżej 150 $.
Sprostowanie: FedEx nie nalicza dodatkowej opłaty od odprawy przesyłki do osoby fizycznej z przedmiotem na użytek własny, z płatnością gotówką przy odbiorze od kuriera.aka pisze: ↑01 lut 2021, 11:20 Sprawa jest oczywista - należny VAT od kwoty >22 Euro wg przepisów prawa, cło możemy pominąć. Dotychczasowa praktyka jest taka, że UC przy PP odpuszcza naliczanie dla przesyłek o stosunkowo niewielkiej wartości. Jaka jest górna granica? Nie wiadomo, doświadczenia indywidualne są takie jakie są. Nie ma co liczyć na takie pozytywne doświadczenie w przypadku dostawy firmą kurierską bo ta ma obowiązek odprawy zgodnie z przepisami (zwykle mają swoje agencje celne i pobierają sowitą opłatę za usługę odprawienia). W przypadku dostawy realizowanej w ramach "Global Shipping Programme" też zapłacimy należny podatek VAT, który naliczony i opłacany z góry jeśli cena+przesyłka przekracza 22 EURO - teraz jest mnóstwo ofert z UK z taką wysyłką (podobnie z US). Szczęśliwie Japonia nie jest w tym programie, ale trzeba unikać firm kurierskich (4Rider o tym pisał). Opłata za odprawienie przesyłki przez PP to ok. 20 zł, a opłaty firm kurierskich za taka usługę to czysty rozbój. Dla zepsucia humoru dodam, że ten limit 22 Euro ma być zniesiony decyzja EU co nie dziwi, jeśli pamiętamy, że wpływy z VAT mają przełożenie na wysokość składki wpłacanej do budżetu UE. Niewykluczone, że i ta praktyka UC przy PP może być zakończona jak się UE połapie.![]()
No miał, ale na razie nie mam gdzie trzymać motorka, czekam na nową miejscowke, a poza tym pilnie muszę zrzucić 25 kilogramów...