No tak. Ja mrozilem blony wielkoformatowe, a one juz tak szczelnie zapakowane nie sa... Torebka strunowa dale rade. Przy okazji oddzielala w zamrazarce moje filmy od schabowego :)J.A. pisze:W zupełności wystarczy oryginalny plastikowy pojemnik. A w przypadku 120 to już w ogóle nie ma problemu. A rozmrażać trzeba przez lodówkę, czyli wyjmujesz wieczorem do lodówki, a rano z lodówki do torby.tol2di pisze:No dobrze ale jak zabezpieczacie je do mrożenia, plastikowy worek szczelnie zamknięty i do zamrażarki ?
Koniec Efke?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Znaczy piszesz o efke czy czymś w tym stylu? Bo F I K są fabrycznie hermetycznie zamknięte. Ot kolejna przewaga się ujawnia.
A torebki strunowe są na tyle szczelne, że wody można do nich nalać i nie naciskane nie przeciekają.
A torebki strunowe są na tyle szczelne, że wody można do nich nalać i nie naciskane nie przeciekają.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tak - Efke, Foma i Rolleie maja jedynie przylepione kawalkiem tasmy klejacej jedna krawedz swiatloszczelnego woreczka w ktorym sie znajduja. A Foma to wogole pakowana jest do pudelka skladajacego sie z 2 czesci (a nie 3).J.A. pisze:Znaczy piszesz o efke czy czymś w tym stylu? Bo F I K są fabrycznie hermetycznie zamknięte. Ot kolejna przewaga się ujawnia.
-
- -#
- Kontakt:
- technik219
- -#
- technik219
- -#
Właśnie może to być wersja UN 54 (inna perforacja). Nawet ten sam oblew, tylko przepuszczony przez inny perforator. Filmotec/ORWO robiło już dla Adoxa jakąś 25., a i sławny R3 też był ich dziełem.
Nie pasuje mi to do Ilfordaani do Fomy ze względu na barwę warstwy przeciwodblaskowej (oni robią w systemie grayback, a barwiona warstwa to stare ORWO i APX 100/także RR 100). No i Ilford już chyba dawno wyszedł ze starej technologii grubego oblewu (piszą, że emulsja zawiera dużo srebra i warstwę przeciwodblaskową pomiędzy emulsją a podłożem).
Może to być bardzo ciekawy materiał, ale i ciekawej ceny należy się spodziewać.
Nie pasuje mi to do Ilfordaani do Fomy ze względu na barwę warstwy przeciwodblaskowej (oni robią w systemie grayback, a barwiona warstwa to stare ORWO i APX 100/także RR 100). No i Ilford już chyba dawno wyszedł ze starej technologii grubego oblewu (piszą, że emulsja zawiera dużo srebra i warstwę przeciwodblaskową pomiędzy emulsją a podłożem).
Może to być bardzo ciekawy materiał, ale i ciekawej ceny należy się spodziewać.
Lux mea lex
- technik219
- -#
NP 55 już dawno nie ma. Obecny UN 54 jest chyba lepszy. http://www.filmotec.de/wp-content/uploa ... I-UN54.pdf
Spotkałem się z opiniami, że ten materiał (NP 55) był ziarnisty i bardzo kontrastowy. Ja mam wręcz przeciwne doświadczenia. Wolałem go od NP 22. Podobnie stary NP 7 (ok. 27 DIN) był, moim zdaniem, bardziej subtelny od HL-ki. http://www.filmotec.de/wp-content/uploa ... 74plus.pdf
Oba te materiały można bez problemu kupić w firmie. Jednak ich cena jeszcze do niedawna nie była konkurencyjna w stosunku do innych materiałów. Teraz, kiedy wszystko poszybowało w górę, może są relatywnie tańsze. Zdaje się, że chyba Kolega Junkers zaopatruje się u nich (ktoś z forum oferował w każdym razie pomoc w zakupie). Można by kupić szpulę "na próbę" do podziału i sprawdzić co to za materiał. Na pewno nie jest zły, a w każdym razie lepszy od Polypana F.
Spotkałem się z opiniami, że ten materiał (NP 55) był ziarnisty i bardzo kontrastowy. Ja mam wręcz przeciwne doświadczenia. Wolałem go od NP 22. Podobnie stary NP 7 (ok. 27 DIN) był, moim zdaniem, bardziej subtelny od HL-ki. http://www.filmotec.de/wp-content/uploa ... 74plus.pdf
Oba te materiały można bez problemu kupić w firmie. Jednak ich cena jeszcze do niedawna nie była konkurencyjna w stosunku do innych materiałów. Teraz, kiedy wszystko poszybowało w górę, może są relatywnie tańsze. Zdaje się, że chyba Kolega Junkers zaopatruje się u nich (ktoś z forum oferował w każdym razie pomoc w zakupie). Można by kupić szpulę "na próbę" do podziału i sprawdzić co to za materiał. Na pewno nie jest zły, a w każdym razie lepszy od Polypana F.
Lux mea lex
NA PEWNO kupie Double-x' ( 400 stopowca ) , ale nad Orwo musze chwilke pomyslec ( mam jeszcze 300 mb HP5 od Hiszpana ) . Brakuje mi czegos niskoczulego do Horizona i byc moze jest to rozwiazanie ... Poluje w tej chwili na Estman'a 5231 , wlasnie pod ta kamere . Mozna by rozwazyc zakup grupowy ;z tym , ze ja wyspiarz jestem ... Pzd.
Double-x kupiles na wyspie czy za oceanem? Czy ceny są porównywalne?rybka pisze:A nie prosciej kupic rolke 400 stopowa od Filmotec'a i pociac samemu ( troche mnie to kreci - nie powiem ) ? Cenowo, to wlasciwie bez roznicy z takim Double-x'em ( ktorego nawiasem chyba znowu kupie ) , a jak dobrze pamietam NP55 byl zaje....stym materialem . W Rodinalu 1:100 i 16C ofkors . Pzd.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Kupilem w Hiszpani , juz pocietego - cenowo wypada lepiej niz Trix , a ma podobny typ obrazu . No ... troche bardziej ziarnisty niz Trix . Ale zdecydowanie bardziej podoba mi sie niz HP5 .
Wracajac do tematu - gosc na EBY - Kineman - tym handluje i w dosc przyzwoitych cenach - ma troche wysokie koszty przesylki , ale przy kilku rolkach powinno byc do przelkniecia . Plus oczywiscie Film Emporium , gdzie maja w ciaglej ofercie . Pzd.
Wracajac do tematu - gosc na EBY - Kineman - tym handluje i w dosc przyzwoitych cenach - ma troche wysokie koszty przesylki , ale przy kilku rolkach powinno byc do przelkniecia . Plus oczywiscie Film Emporium , gdzie maja w ciaglej ofercie . Pzd.
-
- -#
- Kontakt:
Pisalem kiedys w innym watku gdzie mozna kupic Double-X i bylo to taniej niz w Film Emporium.
Ja tez wyspiarz - jakby ktos chcial szpule na pol to moge byc chetny.
Przy okazji znalazlem tam Ektachrome 100D za 500 dolcow.. Ja kiedys trafilem taka szpule za 15 funtow i to byla okazja..
Ja tez wyspiarz - jakby ktos chcial szpule na pol to moge byc chetny.
Przy okazji znalazlem tam Ektachrome 100D za 500 dolcow.. Ja kiedys trafilem taka szpule za 15 funtow i to byla okazja..
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"