ciekawostki i okazje na sprzedaż
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
A ja kolejny już raz chyba dwa tygodnie temu ;) Czasem wracam do przeczytanych książek i zwykle widzę je wtedy trochę inaczej...
były barwne filtry do fotografii o regulowanej gęstości.
Dwie płytki szklane na miękkim zawieszeniu (taka opona), a między wtłaczało się jakąś substancję.
Dwie płytki szklane na miękkim zawieszeniu (taka opona), a między wtłaczało się jakąś substancję.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Pomysł bardzo ciekawy, zwłaszcza że są substancje ciekłe które współczynnik załamania światła mają bardzo zbliżony do szkła, glicerol, glikol propylenowy, olej mineralny, syrop kukurydziany...
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Tu ciekawa oferta - trzeba przeczytać do końca : https://www.olx.pl/oferta/minolta-xd7-m ... db9db53635
Zainteresowani mogą próbować, ja czekam na obiecaną odpowiedz dwa tygodnie...
Zainteresowani mogą próbować, ja czekam na obiecaną odpowiedz dwa tygodnie...
Faktycznie ciekawe ogłoszenie, chociaż okazyjnych cen bym się nie spodziewał - w ogłoszeniach tego Pana wisi np. Zenit 12XP z heliosem 44m4 za 200zł...
Pierwsze filtry właśnie takie były - dwie płytki szklane z płynem w środku albo filtry żelatynowe z plastikiem jako "okładzinami".
Dzięki temu można było uzyskać praktycznie każdy kolor/odcień.
Dopiero później pojawiło się barwione szkło optyczne, ale tutaj ilość kolorów była ograniczona.
No właśnie. Pan w ogłoszeniu przedstawia się też jako były właściciel komisu fotograficznego, co może mieć różnie wróżyć jego ofertom. Ja z czasów, gdy takie komisy w Gdańsku jeszcze działały, wspominam raczej leżakowanie sprzętu i jego wygórowane ceny

Zobaczymy. Swoje pytanie też wysłałem, jeślibym otrzymał odpowiedź, to na pewno tu zaraportuję.
Sprzęt leżakował, bo ci co go przynosili mieli dziwne zdanie nt jego sprzedaży, a właściciel komisu nie ponosił kosztów związanych z jego leżakowaniem. Był zainteresowany by półki były pełne, czyli poniekąd cieszył się, że sprzęt leży.
Zresztą tę samą zasadę obserwuję na Allegro.
Zresztą tę samą zasadę obserwuję na Allegro.
No dobra, ale chyba kasę oglądał dopiero po sprzedaży? Pełne półki fajne, ale zarobek w komisie jest na prowizji? No i chyba nie każdy sprzęt był "w komisie", a częste przypadki to odkupowanie od właściciela za niską cenę i wystawianie w swoim sklepie za wysoką - "skup, sprzedaż, zamiana" - tak to funkcjonuje chyba we wszystkich branżach.
Odkupowanie i sprzedaż po rynkowej cenie, czyli niezbyt wysokiej. A leżaki robiły tłok i stale zmieniały miejsce na półkach.
Jak ten co przynosi do komisu nie godził, się na rynkową cenę, to czekał, często baaardzo długo.
Jak ten co przynosi do komisu nie godził, się na rynkową cenę, to czekał, często baaardzo długo.
aka, może musisz ponowić pytanieEOS-1 - 1000
EOS-3 - 800
EOS-10 - 350 + dwie baterie jedna nówka druga w aparacie
wszystkie używane przeze mnie osobiście i daje na nie gwarancje

Ja jednak spasuję, bo dla mnie to nie okazja, a ja desperacko nie szukam sposobów na wydanie gotówki

W sumie to dziwna wycena, bo EOS 3 od 1 jest po prostu lepszy, nowszy o 10 lat, szybszy itd. Jeżeli jest w dobrym (b.dobrym) stanie, to 800 zł nie jest okazją, ale też nie jest to przepłacone. Za jedynkę tysiaka bym nie dał.
W ogłoszeniu Pan pisze, że ma EOSa 1 i 1N, więc w sumie nie wiem za co ten 1000zł. Cena nie jest zawyżona, ale ten sprzęt można wyrwać za mniejsze pieniądze bez problemu na ebaju - dlatego pasuję.