Wasze ciemniowe miejsce pracy

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

rbit9n pisze:chyba poręczniej by było przykleić taśmą malarską czarną folię budowlaną. zaleta jest taka, że folię można zrolować i wrzucić na szafę.
kupiłem czarną folię w obi to sie okazało że prześwituje :) a gdzie dostać taką grubszą?
Thomas Loup
-#

Post autor: Thomas Loup »

W sklepach z tapetami można dostać okleiny o różnej szerokości i w różnych nawet wzorach :-D U siebie mam okno dachowe niestety ale 2 warstwy czarnej okleiny plus dokładne zaklejenie brzegów zdaje świetnie egzamin...pytanie tylko czy możesz na stałe zakleić okno? :-D
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

powinny być w sklepach budowlanych właśnie. ja swego czasu rozwiązałem tę sprawę (z prześwitującą folią) tak, że skleiłem ją tak aby miała dwie warstwy i teraz nie prześwituje. a do drzwi przyklejam na zakładkę, aby między ościeżnicą a drzwiami też była folia. żadnych szczelin nie uświadczyłem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Rob
-#

Dobra, załóżmy że już poradzę sobie z zaciemnieniem. Co z wentylacją? Okna nie mogę otworzyć... uduszę się jak wcześniej nie stopią mi się płuca od oparów 8-) w łazience przynajmniej był wyciąg w pionie...
Thomas Loup
-#

Tu nie mam pomysłu oprócz takiego, aby co jakiś czas robić przerwy i wietrzyć :-?
Awatar użytkownika
Rob
-#

okej, oto efekt finalny budowy mojego ciemniowego kącika w pokoju. Na razie jak wspomniałem można pracować tylko po zmierzchu bo listwy rolety nie są dobrze uszczelnione przed światłem jeszcze. Ale to się zrobi.

ciemnia
Awatar użytkownika
tomfish
-#
Kontakt:

Post autor: tomfish »

Nawet nieźle to wygląda chyba jednak lepiej byłoby jakąś deskę pod kuwety podłożyć aby było stabilniej.
Awatar użytkownika
Rob
-#

tomfish pisze:Nawet nieźle to wygląda chyba jednak lepiej byłoby jakąś deskę pod kuwety podłożyć aby było stabilniej.
a powiem Ci że jest tam deska, tylko schowała się pod gazetami :)
Awatar użytkownika
troniu
-#
Kontakt:

Post autor: troniu »

Przeniosłem ciemnię w nowe, bardziej obszerne pomieszczenie.
Stare wyglądało tak i było trochę ciasnawo:
viewtopic.php?p=10531&highlight=#10531

W nowym, spokojnie można pracować w kilka osób:
Załączniki
47pew.jpg
53pew.jpg
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

Post autor: Gringo997 »

ja właśnie szukam nowego miejsca u siebie bo pracowałem w zawilgoconej piwnicy u kolegi gdzie warunki były kiepskie co widzę po swoich negatywach teraz...

jak zmajstruję sobie całość to się pochwalę;)
to ja zabiłem Laurę Palmer...
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

ja tez, jutro od rana rusza budowa :lol:
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

A ja mam genialnego dziadka który budując dom uwzględnił pomieszczenie na saunę która się zepsuła i od kilku lat tata nie umiał jej naprawić. Pierw dyskretnie się wprowadziłem potem coraz bardziej w nią ingeruję(lampa ciemniowa na stałe do sufitu itp.) i z czasem jest coraz lepsza. Ma jeden bardzo duży plus-ściany obite sosnowymi deskami, bardzo dobrze trzymają temperaturę(izolator) i nie odbijają światła(drzewo bejcowane a nie lakierowane więc matowe). Zdjęcia wrzucę wieczorkiem lub jutro.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

A ja muszę się w kuchni rozstawiać :cry:
Adams
-#
Kontakt:

Post autor: Adams »

Właśnie zakończyłem wywiązywanie się ze zobowiązań wobec żony:-) ( koniec budowy), więc zabieram się za ciemnie. Jest nad garażem ma 22m i narazie nic poza grzejnikiem i rurami do wody. Sporo pracy tam jest jeszcze do zrobienia ale jak zakończe to się będe pokazywał;-)
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Thomas Loup
-#

Powodzenia zatem :)

Ja ciemnię mam w miejscu, gdzie kiedyś będzie druga łazienka. Instalacja sanitarna jest działająca a to istotne. Jakiś czas temu pomalowałem wszystkie ściany i sufit na ciemny kolor aby nie było odblasków. Okno dachowe zakleiłem czarną okleiną do mebli ;-) Ale po tym "remoncie" jestem bogatszy o jedno spostrzeżenie...umywalka absolutnie nie zdaje egzaminu. Za mała i za płytka. Zlew byłby zdecydowanie lepszy a dwukomorowy to juz w ogóle odlot :-)
ODPOWIEDZ