technik219 pisze:Big_Lynx pisze:No cóż - wywołam tego Crossbirda klasycznie w E-6 i zobaczymy co wyjdzie.
Jak wywołasz, to podziel się wrażeniami, bo sam jestem ciekawy, jak to wychodzi. Poza CT Precisą 100 (w środku podobno Fuji) to jeden z najtańszych slajdów.
Więc wywołałem w Tetenalu E-6 zgodnie ze standardową procedurą. Cały film (15 klatek) został naświetlony w ciągu 30 min iw tym samym miejscu zawiera motywy zdjęć rodzinnych. Pokazuję zatem tylko jedno zdjęcie bo inne różnią się tylko fotografowanymi osobami -
http://www.flickr.com/photos/big_lynx/6 ... hotostream
Uwagi:
* Potwierdzam, że Crossbird to dokładnie CR200. Tak ten film jest sygnowany na kliszy. Można się jedynie się zastanawiać dlaczego Crossbird jest o 1 EURO droższy w MACO niż CR200 :-; Tak na marginesie to aktualnie jest to chyba jedyny konfekcjonowany film kolorowy dla ładunku 127.
* Film wykonany jest na grubym podłożu i ma silną tendencje do suszenia się w łódkę. Zwija się też bardzo chętnie nie znosząc płaskiej pozycji. Skanowanie jest trudne i niemożliwe do realizacji bez "ekstra sztuczek"
* Film charakteryzuje się bardzo ciepłymi kolorami. Można to interpretować jako mocną dominantę żółtego lub za silny vivid. Faktycznie przypomina to nieco kolorystykę ORWO UT - tak jak wspominano to wyżej. Cały obraz jest mocno kontrastowy
* Film jest bardzo czysty w odniesieniu do chemii. Nawet wstępne wygrzewanie wodą daje tylko delikatny zafarb
Biorąc pod uwagę cenę i efekty film jest trudny do polecenia dla celów fotografii tradycyjnej