Bardzo długie naświetlanie - porady

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

miki11 pisze: 20 sie 2025, 21:29 Dokładnie takie samo odczucie miałem przy pierwszym oglądaniu zdjęć.
Bo pomysł był taki, żeby wizualnie nawiązać do aparatów z pierścieniowymi komórkami selenowymi okalającymi soczewki obiektywu - coś a la Olympus Trip 35. :-D
Ale to rzeczywiście może powodować problemy.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
oKuba
-#

Post autor: oKuba »

Z_photo pisze: 20 sie 2025, 22:00 Bo pomysł był taki, żeby wizualnie nawiązać do aparatów z pierścieniowymi komórkami selenowymi okalającymi soczewki ob
Ja bym to zostawił, gdyż ładnie wygląda, a mocowanie filtrów przeniósł do srodka tubusa
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Tomasz. pisze: 20 sie 2025, 08:07 te blaszki z fotociemnii są dość grube. Coś mi się kołacze, że ok 0.2mm, ale nie pamiętam dokładnie jak grube, także przy tym najmniejszym otworku chyba może mieć to już znaczenie dla jakości obrazu.
Na jakość raczej nie wpłyną, ale na pewno wpłyną na kąt widzenia.
Załączniki
Screenshot 2025-08-20 o 23.32.05.png
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Z_photo
-#

Tutaj oferowane są blaszki o grubości 0,1 mm, z otworkami o średnicy od 0,2 do 0,4 mm: https://allegro.pl/uzytkownik/CiekawyAp ... ywy-258269
_________________________________________________________________________________
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

Osłona przeciwsłoneczna oczywiście jest bez sensu technicznego, ma tylko lanserski, bo skąd jakieś pokątne odbicia z soczewek, jak to jest tylko dziura :-) Chociaż w sumie, to może nie - nie cały obraz przecież się rzutuje na film, część pada na boczne ścianki komory i stamtąd coś może błysnąć. Natomiast jak filtr jest założony praktycznie na płasko na ten selenowy światłomierz ;-) to nic się stamtąd do obiektywu nie odbije.
Z_photo
-#

PPaweł pisze: 21 sie 2025, 09:31 Natomiast jak filtr jest założony praktycznie na płasko na ten selenowy światłomierz ;-) to nic się stamtąd do obiektywu nie odbije.
Przeanalizowałem geometrię wykonanego przeze mnie "obiektywu" w połączeniu z filtrem.
Szkiełko filtra jest tak blisko powierzchni niby-światłomierza, że ewentualne odbicia praktycznie nie mają szans dotrzeć do obszaru w centrum którego ulokowany jest otworek. A nawet jeśli jakieś szczątkowe odbicia tam by dotarły, to ten obszar i ścianki zagłębienia wymoszczone są pochłaniającym światło welurem. Wychodzi więc na to, że nie powinienem się martwić ewentualnym pogorszeniem jakości obrazu wywołanym przez refleksy, a co za tym idzie nie muszę niczego zmieniać.
aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 21 sie 2025, 11:47 nie powinienem się martwić ewentualnym pogorszeniem jakości obrazu wywołanym przez refleksy
Nic nie może pogorszyć obrazu z otworkowca ;-)
Z_photo
-#

aka pisze: 21 sie 2025, 11:59 Nic nie może pogorszyć obrazu z otworkowca ;-)
Czytałem, że niestarannie wykonany otworek czy jego kiepskie wyczernienie skutkuje innymi efektami fotografowania niż przy otworku starannie wykonanym. Sam jednak nie mogę tego potwierdzić. Na razie podpiąłem wykonany przeze mnie "obiektyw" do cyfrowego bezlusterkowca z matrycą m43, Delikatnie rzecz ujmując, wykonane obrazki mnie nie zachwycają - jeśli miałbym uzyskiwać podobne rezultaty na filmie to przygodę z fotografią otworkową szybciej bym skończył niż rozpoczął.
Ale być może przyczyną rozczarowujących obrazków jest to, że otworek o średnicy 0,3 mm jest stanowczo za duży w połączeniu z sensorem o wymiarach 13x17 mm.
aka
-#

Z_photo pisze: 21 sie 2025, 12:28otworek
Ja z przymrużeniem oka o jakości obrazków z otworka... Widywałem obrazy do zaakceptowania z estetycznego punktu widzenia, ale też całe mnóstwo będących nieporozumieniem. Pytanie ile w tych "lepszych" z publikowanych jest "dodatków" z przysłowiowego PS. Mam taki przykłąd: https://www.flickr.com/photos/128053265 ... zgV-bq4xQX Gdzie tu coś, czego nie można uzyskać aparatem z obiektywem?
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Podstawowe pytanie, jaki efekt chcemy uzyskać. Są ludzie poszukujący tych nieprzewidywalnych niedoskonałości. A co do Z_Photo, wyczuwam, że bardziej chce samodzielnie skonstruować własny projekt i sprawdzić, co uzyska w praktyce. Taka specyficzna ciekawość świata :-) Moja znajoma robiła w Toruniu magisterkę na zdjęciach z własnoręcznie wykonanego dziurkacza. Jako body posłużyło eleganckie opakowanie po whisky :-)

miki11 pisze: 21 sie 2025, 13:20 A co do Z_Photo, wyczuwam, że bardziej chce samodzielnie skonstruować własny projekt i sprawdzić, co uzyska w praktyce. Taka specyficzna ciekawość świata :-)
Istotnie, ciekawość to zasadniczy czynnik który spowodował, że zmajstrowałem tego dziurkacza. Jednak towarzyszy temu nadzieja, że obrazki nim zarejestrowane będą nie tylko odmienne od tych wykonanych klasycznymi obiektywami, ale i powyżej mojej granicy akceptacji gdy chodzi o czytelność scen.
zladygin
-# mod
Kontakt:

Post autor: zladygin »

J.A. pisze: 20 sie 2025, 23:33 Na jakość raczej nie wpłyną, ale na pewno wpłyną na kąt widzenia.
Wpłyną. Zmieniają się warunki dyfrakcji w otworku, a to wpływa na obraz.
zladygin
-# mod
Kontakt:

aka pisze: 21 sie 2025, 12:48 Ja z przymrużeniem oka o jakości obrazków z otworka...
Podaj definicję "jakości".
aka pisze: 21 sie 2025, 12:48 Gdzie tu coś, czego nie można uzyskać aparatem z obiektywem?
To tylko jedno, wybrane zdjęcie.

Czego nie da obiektyw? Na przykład głębia od zera do nieskończoności. To charakterystyczna cecha fotografii przez otworek. Rozszczepienie światła białego na kolory, co daje efekty zarówno w fotografii czarno-białej, jak i kolorowej. Możliwość łatwej fotografii anamorficzne.
Mam prawie cały komplet czasopisma Pinhole Journal - przykładów bez liku!

Edytowane
aka
-#

zladygin pisze: 21 sie 2025, 15:47 Podaj definicję "jakości".
Proszę: Jakość (gr. poiotes, łac. qualitas) – pojęcie filozoficzne zdefiniowane przez Platona jako „pewien stopień doskonałości”
Trywializując dla ułatwienia - albo coś przykuwa uwagę estetyką i zaciekawia treścią, albo jest nie warte uwagi. To oczywiście kwestia indywidualnej wrażliwości.
zladygin pisze: 21 sie 2025, 15:47 To tylko jedno, wybrane zdjęcie
Pierwsze wylosowane na hasło "pinhole", autor pewnie jak wielu amatorów próbujących fotografii otworkowej.
zladygin pisze: 21 sie 2025, 15:47 Czego nie da obiektyw? Na przykład głębia od zera do nieskończoności. To charakterystyczna cecha fotografii przez otworek. Rozszczepienie światła białego na kolory, co daje efekty zarówno w fotografii czarno-białej, jak i kolorowej. Możliwość łatwej fotografii anamorficzne.
Mam prawie cały komplet czasopisma Pinhole Journal - przykładów bez liku!
I tu pies pogrzebany... To fizyka, a ja o efektach. Jest cała masa guru, artystów korzystających z tego co przyroda dała. Tak trochę jak ze sztuką "nowoczesną": https://www.thephoblographer.com/2022/1 ... nd-whites/ To przykład. Jest całą masa "artystów" fotografii alternatywnej od pinhola do lomography.
Bardziej umiarkowanie u Ilforda, pewnie trochę w poszukiwaniu nowych rynków zbytu dla swoich produktó: https://www.ilfordphoto.com/pinhole/
zladygin
-# mod
Kontakt:

aka pisze: 21 sie 2025, 17:43 zladygin pisze: ↑dzisiaj, o 14:47
Podaj definicję "jakości".

Proszę: Jakość (gr. poiotes, łac. qualitas) – pojęcie filozoficzne zdefiniowane przez Platona jako „pewien stopień doskonałości”
Trywializując dla ułatwienia - albo coś przykuwa uwagę estetyką i zaciekawia treścią, albo jest nie warte uwagi. To oczywiście kwestia indywidualnej wrażliwości.
mi chodziło o Twoją definicję jakości. Z Twoich wypowiedzi odczytałem - może błędnie - że obiektywy zapewniają "jakość", a otworki nie. Stąd pytanie o Twoje pojęcie "jakości" w tym kontekście.
aka pisze: 21 sie 2025, 17:43 tu pies pogrzebany... To fizyka, a ja o efektach.
Przyznam, że nie rozumiem... Cała fotografia to fizyka.
Pytałeś (wprawdzie w kontekście tego przypadkowego zdjęcia) o to co da zdjęcie zrobione otworkiem, czego nie może dać zdjęcie zrobione obiektywem. Podałem przykłady efektów trudnych lub wręcz niemożliwych do osiągnięcia przy użyciu obiektywu.

No i dlaczego słowa 'nowoczesna' i 'artysta' ujmujesz w cudzysłów? Czy osoby korzystające z "fotografii alternatywnej od pinhola do lomography" są "artystami" w odróżnieniu od artystów korzystających z obiektywów?
Bardzo interesujące ujęcie tematu - spróbuj usystematyzować i wyartykułować swoje poglądy na te kwestie. Przyznam, że poglądy na temat ideologiczne (w kontekście sztuki, w tym fotografii) nie goszczą zbyt często w "korexie". Choć chyba temat wątku (Bardzo długie naświetlanie - porady) to nie najlepsze miejsce. Ale jak się ciekawie rozwinie, zawsze można przenieść.
ODPOWIEDZ