średni format dla laika

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
tomograf
-#

Post autor: tomograf »

...zdjęcie negatywu zrobione Pentaxem K10D z kitem 18-55mm

rozdzielczosc zdjęcia wyszła 1670x1670 jest podobnie jak na pomniejszonej 700x700
Załączniki
IMGP1440.jpg
Pozdrawiam
tomograf

----------------
* Bronica SQ-Ai * Polaroid Land 250 * 18x24 Curt Bentzin Gorlitz * Kiev 88 * Kiev 60*
--------------------------------------------
www.tomograf.wordpress.com
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

Post autor: matth »

Ano.. Skanowanie to generalnie niefajny proces. Osobiście rozważam wyprzedaż średniego właśnie ze względu na to, że do ciemni mam 130km i bywam w niej przez to bardzo rzadko, a w obecnym lokum nie ma opcji na powiększalnik :-/
<Pozdrawiam>
M.
Awatar użytkownika
tomograf
-#

Post autor: tomograf »

weesee pisze: spokojnie połowę tego, jak nie jeszcze mniej
Wywoływacz np microphen lub id11 30zł
Utrwalacz Tetenal 30 zł
Demineralka 5 zł
Przerywacz jeśli ocet to tanio jeśli "firmowy" to 20-30 zł
Przesyłka jeśli kupujesz z netu 15.

Zdaje sobie sprawę że potem bedzie taniej bo coś tam zawsze zostanie, coś się dokupi, ale na start trzeba tą stówkę mieć.
Pozdrawiam
tomograf

----------------
* Bronica SQ-Ai * Polaroid Land 250 * 18x24 Curt Bentzin Gorlitz * Kiev 88 * Kiev 60*
--------------------------------------------
www.tomograf.wordpress.com
cubchare
-#

Post autor: cubchare »

weesee pisze: a skanery darmo gdzieś rozdają? jeśli masz zamiar robić po 2-3 rolki miesięcznie to zakup porządniejszego skanera zwróci Ci się po kilku, jak nie kilkunastu latach, pod warunkiem że nie ulegnie on przez ten czas awarii, co przy dzisiejszym sprzęcie jest raczej niemożliwe.
ja znając siebie zrobie więcej niż 3 rolki, miesięcznie, ale to mało ważne.
ważne, że skaner nie jest tylko i wyłącznie do skanowania klisz, czasem przydaje sie też do innych celów ;-)
weesee pisze: taniej i wygodniej będzie zrobić stykówkę, nie ma potrzeby wtedy włączania kompa w ciemni.
mz chyba szybciej zeskanować, ale jak kto woli. już nawet nie przerabiać, tylko zobaczyć czy zdjęcie nie jest jakieś felerne czy coś.
Awatar użytkownika
stachu
-#
Kontakt:

Post autor: stachu »

cubchare pisze:skanujesz cały film, przeglądasz zdjęcia, i wybierasz 5 najlepszych i robisz sobie odbitki. prawda że łatwiej i taniej?
Nieprawda.
cubchare pisze:dzisiaj znalazłem jakieś staaaare klisze (z osiemnastki mojej mamy :mrgreen: ) i zrobiłem im zdjęcia. efekt był... ekhm.... mierny. a niewygodne to w cholere. do takiej zabawy sie by przydał jakiś uchwyt do filmów, jakieś coś przeźroczystego, oświetlonego od tyłu, na czym położyłoby sie film, dobra lustrzanka cyfrowa z ostrym obiektywem (najlepiej takim do makro), stabilny statyw. ale to chyba zupełnie nieopłacalne.
Jeżeli przy tym Ci zabrakło zapału, to do tradycyjnej fotografii też go zabraknie.
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

cubchare pisze:
weesee pisze: taniej i wygodniej będzie zrobić stykówkę, nie ma potrzeby wtedy włączania kompa w ciemni.
mz chyba szybciej zeskanować, ale jak kto woli. już nawet nie przerabiać, tylko zobaczyć czy zdjęcie nie jest jakieś felerne czy coś.
Szybciej? Chyba żartujesz.. Skanowanie to bardzo czasochłonny proces.
<Pozdrawiam>
M.
cubchare
-#

stachu pisze:cubchare napisał/a:
dzisiaj znalazłem jakieś staaaare klisze (z osiemnastki mojej mamy :mrgreen: ) i zrobiłem im zdjęcia. efekt był... ekhm.... mierny. a niewygodne to w cholere. do takiej zabawy sie by przydał jakiś uchwyt do filmów, jakieś coś przeźroczystego, oświetlonego od tyłu, na czym położyłoby sie film, dobra lustrzanka cyfrowa z ostrym obiektywem (najlepiej takim do makro), stabilny statyw. ale to chyba zupełnie nieopłacalne.

Jeżeli przy tym Ci zabrakło zapału, to do tradycyjnej fotografii też go zabraknie.
jeśli zcegoś chce to zapału mam wustarczająco dużo, wtedy sie tylko bawiłem, nie przyłożyłem sie do tego.
a jeśli czegoś chce, to robie wszystko, żeby sie to udało, więc jeśli marze o średnim formacie, to mi sie uda. prędzej czy później.
matth pisze: Szybciej? Chyba żartujesz.. Skanowanie to bardzo czasochłonny proces.
ale ta stykówka to dla mnie czarna magia, dla mnie bezpeiczniejszym wyjściem będzie po prostu skan, bo znając siebie jeszcze bym coś pomieszał i cała moja praca poszłaby do kosza ;)
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

cubchare, tylko ze skanerem jest taka sprawa, że poza miniaturą do netu nic z tym nie zrobisz. A zdjęcia chyba nie po to się robi, żeby leżały na dysku.
<Pozdrawiam>
M.
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

Dla mnie jedna klatka średniego na 4490 przy 2400 dpi z włączonym icem i wstępnie ustawienie korekcji 6-10 minut, a to początek, bo po skanowaniu trzeba go jeszcze dopieścić, czasem skan trzeba powtórzyć, bo to jakiś pierścień się pojawi, a to pyłek, którego nie da się usunąć softem. Oczywiście mówię o kolorowych pozytywach.

Co do selekcji materiału czarno-białego to w tym celu wystarczający jest negatyw, lupka i stykówka.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
Awatar użytkownika
stachu
-#
Kontakt:

Post autor: stachu »

cubchare pisze:jeśli zcegoś chce to zapału mam wustarczająco dużo, wtedy sie tylko bawiłem, nie przyłożyłem sie do tego.
Jak byś się przyłożył, to byś przyznał rację kolegom, że robiąc zdjęcia negatywu można uzyskać dobre rezultaty. Czasem lepsze niż marnym skanerem.
cubchare
-#

stachu pisze:
cubchare pisze:jeśli zcegoś chce to zapału mam wustarczająco dużo, wtedy sie tylko bawiłem, nie przyłożyłem sie do tego.
Jak byś się przyłożył, to byś przyznał rację kolegom, że robiąc zdjęcia negatywu można uzyskać dobre rezultaty. Czasem lepsze niż marnym skanerem.
chodzi mi o to, że nie za bradzo miałem czas, tak tylko chciałem zobaczyć czy wyjdzie.
zaczeło się od tego, że znalazłem w szafie takie coś, jak Krokus Dia. wyciągnęłem tą płytkę z żarówką i przyłożyłęm do oka i włożyłem tam film. jak zgram na komputer to zobacze dokładnie co z tego wyszło, ale tak czy siak, masakrycznie niewygodne to było.
matth pisze:cubchare, tylko ze skanerem jest taka sprawa, że poza miniaturą do netu nic z tym nie zrobisz. A zdjęcia chyba nie po to się robi, żeby leżały na dysku.
przecież wiem, o to mi chodzi - żeby skany do netu były.
ale na razie szkoda byłoby mi pieniędzy na odbitki wszystkich zdjęć, ale np na 5 najlepszych z każdego filmu chętnie bym zrobił, a najlepiej w jakimś większym formacie.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 18:26 przez cubchare, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

A po co robić odbitki wszystkich zdjęć? Tego w Twoim toku rozumowania nie mogę zrozumieć. Robi się tylko najlepsze.
<Pozdrawiam>
M.
cubchare
-#

matth pisze:A po co robić odbitki wszystkich zdjęć? Tego w Twoim toku rozumowania nie mogę zrozumieć. Robi się tylko najlepsze.
no to właśnie o tym mówie ;-) że zamiast robić odbitki ze wszystkich, to najpierw zeskanować, obejrzeć dokładnie, wybrać i dopiero te kilka najlepszych sobie odbić w większym formacie ;-)
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

cubchare, ech.. Czyli najpierw siedzisz kilka godzin robiąc skany, a później wybierasz. Tak? No to powiem Ci, że zrobienie stykówki z całej rolki zajmuje kilka minut i sobie wybierasz, z których robisz odbitki. Miliard razy wolę druga opcję.
<Pozdrawiam>
M.
cubchare
-#

matth pisze:cubchare, ech.. Czyli najpierw siedzisz kilka godzin robiąc skany, a później wybierasz. Tak? No to powiem Ci, że zrobienie stykówki z całej rolki zajmuje kilka minut i sobie wybierasz, z których robisz odbitki. Miliard razy wolę druga opcję.
no tylko że ty umiesz robić stykówki..... ;-)
a dla mnie to czarna magia, poza tym chemia i papier kosztują a skan jest darmowy.
sony alpha 350 + kit + helios
ODPOWIEDZ