Fenidon mi się kończy, macie jakieś dobre źródełko?
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Jedna myśl mnie przyszła głowy - czy kolejność podana wcześniej składników podczas rozpuszczania jest prawidłowa dotyczy Xtol i FX18- ale "chemicy mogą się wypowiedzieć ? Co do ID76 - nie mam naświetlonego filmu.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2026, 17:25 przez Wlodek, łącznie zmieniany 1 raz.
No, powinieneś zachować kolejność rozpuszczania (i temperatury) podane w recepturze.
Koledzy wybaczcie, ale muszę zadać totalnie laickie pytanie. Ostatni raz materiały cz-b wywoływałem w drugiej połowie lat 80tych. Teraz tylko kolory, ale zaczyna mnie znowu pociągać fotografia cz-b, zwłaszcza w zimie.
Chodzi mi o to, że w takim wywoływaczu typu FX-18 lub Diafine mamy jakby dwa odczynniki wywołujące czyli fenidon i hydrochinon.
Zatem nawet jeśli fenidon jest do kitu, to przynajmniej hydrochinon powinien coś wywołać i w takim przypadku test kropelkowy nie jest idealnym testem czy taki wywoływacz działa. Ale kolega Wlodek, pisze, że u niego negatywy wyszły totalnie czyste bez śladów obrazu (także po wywołaniu w FX-18). Co jest grane? Może po prostu moje założenie jest błędne. Napiszcie coś proszę drodzy eksperci.
Chodzi mi o to, że w takim wywoływaczu typu FX-18 lub Diafine mamy jakby dwa odczynniki wywołujące czyli fenidon i hydrochinon.
Zatem nawet jeśli fenidon jest do kitu, to przynajmniej hydrochinon powinien coś wywołać i w takim przypadku test kropelkowy nie jest idealnym testem czy taki wywoływacz działa. Ale kolega Wlodek, pisze, że u niego negatywy wyszły totalnie czyste bez śladów obrazu (także po wywołaniu w FX-18). Co jest grane? Może po prostu moje założenie jest błędne. Napiszcie coś proszę drodzy eksperci.
Z mojej strony, mogę napisać tak, taki przypadek mam pierwszy raz od kiedy składam samodzielnie wszystkie płyny od lat 80, wtedy kupowałem jezdząc do Gliwic w POCH wszystkie odczynniki, zawsze było OK, dlatego tej firmy (A...) wszystkie odczynniki odstawiłem i zamówiłem nowe, o wszystkich testach i próbach będę pisał jak odzczynniki do mnie dotrą. Nie przejmuj się - ja wiele zadaję pytań tak samo "dziwnych" - ale dla mnie to jest forum i każda odpowiedź i spojrzenie innych może być bardzo pomocne. Ja wykonałem zdjęcia na negatywach chyba parę tysięcy i to we wszystkich rodzajach.
Dobre pytanie, wydaje mi się, że duże znaczenie ma w tym wypadku odczyn kwasowy roztworu, stężenie reduktora i jego jakość.Spektrum pisze: ↑08 sty 2026, 23:49 Koledzy wybaczcie, ale muszę zadać totalnie laickie pytanie. Ostatni raz materiały cz-b wywoływałem w drugiej połowie lat 80tych. Teraz tylko kolory, ale zaczyna mnie znowu pociągać fotografia cz-b, zwłaszcza w zimie.
Różne reduktory aktywowane są lub działają z różną intensywnością przy różnych poziomach pH. Z tego co pamiętam reduktory takie jak amidol czy fenidon mogą działać nawet w odczynie lekko kwaśnym (w notatkach mam, że aktywowane są odpowiednio od pH 4.0 i 6.0) o tyle już hydrochinon potrzebuje wysokiego pH (10). Do tego musimy wziąć poprawkę na działanie super addytywne reduktorów, gdzie jeśli jeden odczynnik jest kopnięty i nie działa w ogóle to ten drugi może nie dać rady.
Dla przykładu (znów z moich notatek, więc nie traktowałbym tego jak wyroczni, ale w tej chwili nie mam dostępu do lepszych źródeł
Id-11 pH 8.60-8,70
Microphen 8,67-8,93
Perceptol 7,68-7,82
Xtol 8,2 +/- 0,05
Z mojej praktyki wynika, że zazwyczaj największym problemem są błędy ludzkie - np. kolega użył omyłkowo w D76 kwaśnego siarczynu sodu zamiast siarczynu sodu. Na filmie nic nie wszyło.
Natomiast w tym wypadku, sporo osób zgłasza problemy z jakością fenidonu kupowanego w tym samym miejscu i tym samym okresie, więc trudno zakładać, że wszyscy popełniają ten sam błąd. Także tu po prostu ten odczynnik może nie działa prawidłowo i on pewnie jest źródłem problemów.
To pewnie z 99% przypadków.
Dla potwierdzenia podejrzenia fenidonu wystarczy złożyć klasyczny D-76 i zrobić próbę kropelkową, nie potrzeba naświetlonego filmu.Tomasz. pisze: ↑09 sty 2026, 08:10 Natomiast w tym wypadku, sporo osób zgłasza problemy z jakością fenidonu kupowanego w tym samym miejscu i tym samym okresie, więc trudno zakładać, że wszyscy popełniają ten sam błąd. Także tu po prostu ten odczynnik może nie działa prawidłowo i on pewnie jest źródłem problemów.
A tak swoją drogą, z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że te wszystkie odczynniki dostępne na allegro pochodzą z tych samych źródeł tzn. od importerów mieniących się producentami. Ich jakość/czystość nie ma nic wspólnego z deklarowaną na opakowaniu.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Wynikało by z tego, że podobnie jak w przypadku kolorów, przy każdej formule wywoływacza cz-b powinno być podane także orientacyjne pH roztworu (a raczej jego zakres). To ma jak najbardziej sens.
Widzę, że Xtol ma wymagania względem pH w widełkach +/- 0,05 czyli bardzo wysokie - identycznie jak w przypadku kolorów. Chodzi mi o zakres błędu a nie jego wysokość bo w kolorze to pH jest wysokie (około 10).
Wynikało by z tego, że podobnie jak w przypadku kolorów, przy każdej formule wywoływacza cz-b powinno być podane także orientacyjne pH roztworu (a raczej jego zakres). To ma jak najbardziej sens.
Widzę, że Xtol ma wymagania względem pH w widełkach +/- 0,05 czyli bardzo wysokie - identycznie jak w przypadku kolorów. Chodzi mi o zakres błędu a nie jego wysokość bo w kolorze to pH jest wysokie (około 10).
Dobra, to złożę D76 czili ID11 są oba na metolu, odetnę kawałek filmu, zrobię test.
Zdecydowanie to miałoby sens. Niestety przy większości receptur, które zazwyczaj bierzemy z sieci, nie ma takich danych. Czasami może to prowadzić do jakiś komplikacji.
Nie mam
bo też tych danych nie mam dla większości wywoływaczy, których używam, więc po co mi urządzenie 
Tak na szybko - płucze się - wszystko jest dobrze, po utrwaleniu pozostała czerń w miejscu kropel D76, zdjęcia prześlę jak wyschnie. AKA teraz widzę co napisałeś, mnie chodzi o działanie, to tylko naświetlona błona HP5+. Skład D76: i kolejność rozpuszczania:
siarczyn sodu 1g
metol 1g
siarczyn sodu 49g
hydrochinon 2,5g
boraks (Aktyn) 1g
kwas borowy (Aktyn) 4g
woda do 500ml
siarczyn sodu 1g
metol 1g
siarczyn sodu 49g
hydrochinon 2,5g
boraks (Aktyn) 1g
kwas borowy (Aktyn) 4g
woda do 500ml
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 11:09 przez Wlodek, łącznie zmieniany 1 raz.
No to jest potwierdzenie - fenidon którego już nie ma w ofertach dystrybutorów poza tą: https://allegro.pl/listing?string=fenidon Ja bym zadzwonił do Ketenu z pytaniem czy mają wiedzę o działaniu oferowanego fenidonu. Przed laty Keten sprzedawał chemię fotograficzną np. Pyrocat HD w glikolu - działał bez zarzutu i był krystalicznie przejrzysty czego nie da się uzyskać z pirokatechiny dziś dostępnej w PL.
Tylko co to było za ustrojstwo, że nawet hydrochino zdezaktywało. Jestem po rozmowie z KeteN - ma wszystko co potrzebuję, niestety ale Hadron mnie olewa, od wóch dni żadnej informacji o zakupie, a dzwoniłem dwa razy i obiecywał, iż przysle proformę, za chwilę zrobię odmowę zakupu.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 11:25 przez Wlodek, łącznie zmieniany 1 raz.