Fenidon mi się kończy, macie jakieś dobre źródełko?

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Wlodek
-#

Post autor: Wlodek »

Jedna myśl mnie przyszła głowy - czy kolejność podana wcześniej składników podczas rozpuszczania jest prawidłowa dotyczy Xtol i FX18- ale "chemicy mogą się wypowiedzieć ? Co do ID76 - nie mam naświetlonego filmu.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2026, 17:25 przez Wlodek, łącznie zmieniany 1 raz.
miki11
-#

Post autor: miki11 »

No, powinieneś zachować kolejność rozpuszczania (i temperatury) podane w recepturze.
-#

Post autor: Spektrum »

Koledzy wybaczcie, ale muszę zadać totalnie laickie pytanie. Ostatni raz materiały cz-b wywoływałem w drugiej połowie lat 80tych. Teraz tylko kolory, ale zaczyna mnie znowu pociągać fotografia cz-b, zwłaszcza w zimie.

Chodzi mi o to, że w takim wywoływaczu typu FX-18 lub Diafine mamy jakby dwa odczynniki wywołujące czyli fenidon i hydrochinon.

Zatem nawet jeśli fenidon jest do kitu, to przynajmniej hydrochinon powinien coś wywołać i w takim przypadku test kropelkowy nie jest idealnym testem czy taki wywoływacz działa. Ale kolega Wlodek, pisze, że u niego negatywy wyszły totalnie czyste bez śladów obrazu (także po wywołaniu w FX-18). Co jest grane? Może po prostu moje założenie jest błędne. Napiszcie coś proszę drodzy eksperci.
Wlodek
-#

Z mojej strony, mogę napisać tak, taki przypadek mam pierwszy raz od kiedy składam samodzielnie wszystkie płyny od lat 80, wtedy kupowałem jezdząc do Gliwic w POCH wszystkie odczynniki, zawsze było OK, dlatego tej firmy (A...) wszystkie odczynniki odstawiłem i zamówiłem nowe, o wszystkich testach i próbach będę pisał jak odzczynniki do mnie dotrą. Nie przejmuj się - ja wiele zadaję pytań tak samo "dziwnych" - ale dla mnie to jest forum i każda odpowiedź i spojrzenie innych może być bardzo pomocne. Ja wykonałem zdjęcia na negatywach chyba parę tysięcy i to we wszystkich rodzajach.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

Spektrum pisze: 08 sty 2026, 23:49 Koledzy wybaczcie, ale muszę zadać totalnie laickie pytanie. Ostatni raz materiały cz-b wywoływałem w drugiej połowie lat 80tych. Teraz tylko kolory, ale zaczyna mnie znowu pociągać fotografia cz-b, zwłaszcza w zimie.

Chodzi mi o to, że w takim wywoływaczu typu FX-18 lub Diafine mamy jakby dwa odczynniki wywołujące czyli fenidon i hydrochinon.

Zatem nawet jeśli fenidon jest do kitu, to przynajmniej hydrochinon powinien coś wywołać i w takim przypadku test kropelkowy nie jest idealnym testem czy taki wywoływacz działa. Ale kolega Wlodek, pisze, że u niego negatywy wyszły totalnie czyste bez śladów obrazu (także po wywołaniu w FX-18). Co jest grane? Może po prostu moje założenie jest błędne. Napiszcie coś proszę drodzy eksperci.
Dobre pytanie, wydaje mi się, że duże znaczenie ma w tym wypadku odczyn kwasowy roztworu, stężenie reduktora i jego jakość.
Różne reduktory aktywowane są lub działają z różną intensywnością przy różnych poziomach pH. Z tego co pamiętam reduktory takie jak amidol czy fenidon mogą działać nawet w odczynie lekko kwaśnym (w notatkach mam, że aktywowane są odpowiednio od pH 4.0 i 6.0) o tyle już hydrochinon potrzebuje wysokiego pH (10). Do tego musimy wziąć poprawkę na działanie super addytywne reduktorów, gdzie jeśli jeden odczynnik jest kopnięty i nie działa w ogóle to ten drugi może nie dać rady.
Dla przykładu (znów z moich notatek, więc nie traktowałbym tego jak wyroczni, ale w tej chwili nie mam dostępu do lepszych źródeł ;-) )
Id-11 pH 8.60-8,70
Microphen 8,67-8,93
Perceptol 7,68-7,82
Xtol 8,2 +/- 0,05

Z mojej praktyki wynika, że zazwyczaj największym problemem są błędy ludzkie - np. kolega użył omyłkowo w D76 kwaśnego siarczynu sodu zamiast siarczynu sodu. Na filmie nic nie wszyło.
Natomiast w tym wypadku, sporo osób zgłasza problemy z jakością fenidonu kupowanego w tym samym miejscu i tym samym okresie, więc trudno zakładać, że wszyscy popełniają ten sam błąd. Także tu po prostu ten odczynnik może nie działa prawidłowo i on pewnie jest źródłem problemów.
aka
-#

Post autor: aka »

Tomasz. pisze: 09 sty 2026, 08:10 Z mojej praktyki wynika, że zazwyczaj największym problemem są błędy ludzkie - np. kolega użył omyłkowo w D76 kwaśnego siarczynu sodu zamiast siarczynu sodu. Na filmie nic nie wszyło.
To pewnie z 99% przypadków.
Tomasz. pisze: 09 sty 2026, 08:10 Natomiast w tym wypadku, sporo osób zgłasza problemy z jakością fenidonu kupowanego w tym samym miejscu i tym samym okresie, więc trudno zakładać, że wszyscy popełniają ten sam błąd. Także tu po prostu ten odczynnik może nie działa prawidłowo i on pewnie jest źródłem problemów.
Dla potwierdzenia podejrzenia fenidonu wystarczy złożyć klasyczny D-76 i zrobić próbę kropelkową, nie potrzeba naświetlonego filmu.
A tak swoją drogą, z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że te wszystkie odczynniki dostępne na allegro pochodzą z tych samych źródeł tzn. od importerów mieniących się producentami. Ich jakość/czystość nie ma nic wspólnego z deklarowaną na opakowaniu.
Awatar użytkownika
Spektrum
-#

Post autor: Spektrum »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Wynikało by z tego, że podobnie jak w przypadku kolorów, przy każdej formule wywoływacza cz-b powinno być podane także orientacyjne pH roztworu (a raczej jego zakres). To ma jak najbardziej sens.
Widzę, że Xtol ma wymagania względem pH w widełkach +/- 0,05 czyli bardzo wysokie - identycznie jak w przypadku kolorów. Chodzi mi o zakres błędu a nie jego wysokość bo w kolorze to pH jest wysokie (około 10).
Wlodek
-#

Dobra, to złożę D76 czili ID11 są oba na metolu, odetnę kawałek filmu, zrobię test.
aka
-#

Wlodek pisze: 09 sty 2026, 09:49 Dobra, to złożę D76 czili ID11 są oba na metolu, odetnę kawałek filmu, zrobię test.
I na hydrochinonie. Pamiętaj o kolejności rozpuszczania - metol, siarczyn, hydrochinon, borax. Po wymieszaniu się się odstoi dzień.
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Spektrum pisze: 09 sty 2026, 09:03 Wynikało by z tego, że podobnie jak w przypadku kolorów, przy każdej formule wywoływacza cz-b powinno być podane także orientacyjne pH roztworu (a raczej jego zakres).
Zdecydowanie to miałoby sens. Niestety przy większości receptur, które zazwyczaj bierzemy z sieci, nie ma takich danych. Czasami może to prowadzić do jakiś komplikacji.
aka
-#

Tomasz. pisze: 09 sty 2026, 10:26 Zdecydowanie to miałoby sens.
Miałoby gdyby w zasięgu ręki był pehametr mierzący z taką dokładnością jak dla Xtola (+/- 0,05). Macie koledzy taki?
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Nie mam :lol: bo też tych danych nie mam dla większości wywoływaczy, których używam, więc po co mi urządzenie 🤷🏼
Wlodek
-#

Tak na szybko - płucze się - wszystko jest dobrze, po utrwaleniu pozostała czerń w miejscu kropel D76, zdjęcia prześlę jak wyschnie. AKA teraz widzę co napisałeś, mnie chodzi o działanie, to tylko naświetlona błona HP5+. Skład D76: i kolejność rozpuszczania:
siarczyn sodu 1g
metol 1g
siarczyn sodu 49g
hydrochinon 2,5g
boraks (Aktyn) 1g
kwas borowy (Aktyn) 4g
woda do 500ml
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 11:09 przez Wlodek, łącznie zmieniany 1 raz.
aka
-#

Wlodek pisze: 09 sty 2026, 11:00 Tak na szybko - płucze się - wszystko jest dobrze, po utrwaleniu pozostała czerń w miejscu kropel D76, zdjęcia prześlę jak wyschnie.
No to jest potwierdzenie - fenidon którego już nie ma w ofertach dystrybutorów poza tą: https://allegro.pl/listing?string=fenidon Ja bym zadzwonił do Ketenu z pytaniem czy mają wiedzę o działaniu oferowanego fenidonu. Przed laty Keten sprzedawał chemię fotograficzną np. Pyrocat HD w glikolu - działał bez zarzutu i był krystalicznie przejrzysty czego nie da się uzyskać z pirokatechiny dziś dostępnej w PL.
Wlodek
-#

Tylko co to było za ustrojstwo, że nawet hydrochino zdezaktywało. Jestem po rozmowie z KeteN - ma wszystko co potrzebuję, niestety ale Hadron mnie olewa, od wóch dni żadnej informacji o zakupie, a dzwoniłem dwa razy i obiecywał, iż przysle proformę, za chwilę zrobię odmowę zakupu.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 11:25 przez Wlodek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ