Geopolitycznie....

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Zakupy w Azji [i nie tylko]

Post autor: J.A. »

PPaweł pisze: 09 lip 2021, 15:15 Gdyby Polska miała takie możliwości, to oczywiście, że by to robiła. Zaraz by się znalazły jakieś odwieczne prawa do obrony, albo rdzennie polscy mieszkańcy witający kwiatami
umknęło mi.
Nie rozmawiamy o tym coby było gdyby Polska miała taką możliwość, tylko o tym czy Moskwa najeżdża inne kraje czy nie. I nie są istotne przyczyny, tylko to czy to robi czy nie.
Pisałeś że w obecnych czasach Rosji nie jest potrzebne terytorium innego państwa. Jest, a przyczyny są nieistotne. Istotne, źe to ROSJA wykonuje pierwszy ruch. I to ROSJA narusza integralność terytorialną swoich sąsiadów.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

Post autor: aka »

J.A. pisze: 09 lip 2021, 15:15 płeć zmienił bo się źle z jajkami czół?
Pewnie prostata go uwierała.
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

J.A. pisze: 09 lip 2021, 14:26 krzywizna banana jest anegdotyczną przenośnią. W tym zawiera się wszystko to na co bezsensownie UE trwoni czas.
Standaryzacja jakości jest bezsensowna? Nie podoba Ci się, że kupując pralkę możesz porównać różne modele, bo producenci mają obowiązek badać je w zunifikowany sposób, dzięki czemu podawane przez nich parametry są porównywalne? Albo może nie podoba Ci się, że jak kupujesz coś o nazwie "masło", to masz tam przynajmniej, OIDP, 83% tłuszczu z mleka, a nie mieszankę margaryny i trocin.
J.A. pisze: 09 lip 2021, 14:26 eksport przemysłu ciężkiego do krajów azjatyckich np.
To nie jest jakieś specyficzne dla Unii, a nawet powiedziałbym, że pomysł takiego outsource'ingu jest raczej w stylu USA. Co nie znaczy, że i w Unii nie ma przedsiębiorstw, które tak robią. To jest problem, ale akurat nie ze względu na to bycie "motorem postępu", bo odlewnia sama w sobie to nie jest żaden specjalny postęp, tylko ze względu na uzależnienie się od, ogólnie rzecz biorąc, Azji.
J.A. pisze: 09 lip 2021, 14:26 Jeżeli do Ciebie nie docierają te proste statystyki o których pisał jac123, choćby te o patentach, czyli nowych wynalazkach, to nie mamy o czym rozmawiać.
Nie mamy o czym rozmawiać, ponieważ to nie są statystyki. To są wyrywkowe dane, których nie ma jak analizować. Udział Unii w tym i owym spadł - w porządku, fajniej by było, gdyby wzrósł. Ale to w dalszym ciągu może znaczyć i to, że Unia kręci się wolniej, i to, że na przykład Chiny kręcą się znacznie szybciej. Interpretacja obu tych zjawisk jest już całkiem inna, ale nie ma jej jak dokonać ponieważ - to nie są statystyki.
J.A. pisze: 09 lip 2021, 14:26 Obecnie stajemy się zarozumiałym ignorantami, a świat pędzi do przodu
To możliwe. Ale to jest raczej ogólny problem cywilizacji "białego zachodu", że tak to nazwę.
PPaweł
-#

aka pisze: 09 lip 2021, 14:53 Tak, a niby jak z np. kobiety z poprawnie (normalnie) wykształconymi organami płciowymi i tylko takimi zrobisz mężczyznę? A co z osobnikami, którzy raz czują się kobietą, a raz mężczyzną?
A są tacy? Poza prawacką propagandą? Zresztą, może i są. To tacy prawdopodobnie nie dostaną od psychiatrów i psychologów papierów na wykonanie zmiany płci. Bo to, wbrew propagandzie, nie jest tak, że się idzie do kliniki chirurgii jednodniowej i rach-ciach załatwia zachciankę.
Natomiast co do tego, jak to się robi, to techniki są, oczywiście w ogólnym zarysie, dość znane. Nie zrobi się w tej sposób płodnej osoby przeciwnej płci i nikt tego nie twierdzi, co więcej jest to swego rodzaju oprotezowanie, tym niemniej, no chirurdzy potrafią.
aka pisze: 09 lip 2021, 14:53 Nie jest sprzeczna, ale jeśli nie można jej skorygować w procedurze medycznej to mamy do czynienia z niepełnosprawnością.
No to możesz uważać transseksualistę za niepełnosprawnego, jest w tym jakiś sens. Nie ma tu żadnej ideologii.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

PPaweł pisze: 09 lip 2021, 16:39A są tacy?
No są, są 8-)
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
aka
-#

PPaweł pisze: 09 lip 2021, 16:33Standaryzacja
Standaryzacja? Ok, a marchewka owocem i ślimak rybą?
PPaweł pisze: 09 lip 2021, 16:33 Nie mamy o czym rozmawiać, ponieważ to nie są statystyki.
To nie rozmawiaj. To są dane. Jeśli są wg Ciebie nie są prawdziwe to podaj jakie są, Interpretacja jest prosta, było-jest. Nie próbuj wekslować uwagi na inne pole.
PPaweł pisze: 09 lip 2021, 16:33 to jest raczej ogólny problem cywilizacji "białego zachodu",
To ma być usprawiedliwienie czy zachęta by sprowadzić do Europy więcej nielegalnych migrantów z Afryki?
PPaweł
-#

J.A. pisze: 09 lip 2021, 15:15 Facet ostatni sukces jako mężczyzna odniósł jako junior, a ma bagatela ponad 40 lat. Chcesz mi powiedzieć, że płeć zmienił bo się źle z jajkami czół? Przestań.
Ale dlaczego, skoro to właśnie na tym polega, że się facet źle z jajkami czuje? Prymitywizując, rzecz jasna, straszliwie, no ale tak.
Natomiast co do tego konkretnego sztangisty, sztangistki, jakkolwiek - nie zamierzam w żaden sposób bronić tej sytuacji, bo praktycznie nic o niej nie wiem, podobnie zresztą, jak i Ty. Kawałki sensacyjnych informacji z gazet to takie sobie źródło. Może gościu jest pieprzniętym kombinatorem, a może naprawdę czuje się kobietą. Operacji, zdaje się, nie zrobił, a fazę hormonalną jeszcze sobie może cofnąć. Skupianie się na takich sytuacjach i wyobrażanie sobie, że każdy przypadek transseksualizmu to coś takiego, to kompletne nieogarnianie zjawiska.
aka
-#

4Rider pisze: 09 lip 2021, 16:41
No są, są 8-)
Miałem sąsiada - rano uważał się za Jezusa, a wieczorem za ormowca. Czasami za szatana. Generalnie to mu się zmieniało losowo.
PPaweł
-#

aka pisze: 09 lip 2021, 16:45 Standaryzacja? Ok, a marchewka owocem i ślimak rybą?
No i co w tym jest dziwnego? To nie jest podręcznik biologii, tylko przepis prawny normalizujący jeden jakieś dżemy, a drugi jakieś tam przetwórstwo rybne. W jednym i drugim przypadku napisane jest, że marchewkę na potrzebę danego przepisu uznaje się za owoc, a ślimaka na potrzeby tego drugiego przepisu uznaje się za rybę. Bo są wykorzystywane w identyczny sposób w ramach tego, co normalizują te przepisy. Wiesz, że cała masa oprogramowania, którego używasz jest napisana z identycznymi chwytami? Że na przykład masz w bazie rekord opisujący samochód, pojemność zbiornika w litrach, a potem okazuje się, że pojawiły się elektryki i trzeba tę pojemność zbiornika zreinterpretować i nagle się okaże, że w rozumieniu niniejszego oprogramowania amperogodzina akumulatora to litr pojemności zbiornika paliwa. Ale debile ci programiści, co?
aka pisze: 09 lip 2021, 16:45 To nie rozmawiaj. To są dane. Jeśli są wg Ciebie nie są prawdziwe to podaj jakie są,
To nie są dane, tylko ogryzki danych. Wyjaśniłem, dlaczego informacja "dawniej Unia miała 20%, a teraz ma 15%" nie pozwala jeszcze na wyciągnięcie żadnych wniosków. A ponieważ to Ty te ogryzki przedstawiłeś, to również Ty powinieneś je uzupełnić.
aka pisze: 09 lip 2021, 16:45 To ma być usprawiedliwienie czy zachęta by sprowadzić do Europy więcej nielegalnych migrantów z Afryki?
A co ma naturalny napływ imigrantów do bogatszego kraju, dokładnie taki sam, jak Polaków do Anglii `15 lat temu, do wysyłania fabryk za Ural, bo tak wyszło z kejpiajów?
PPaweł
-#

aka pisze: 09 lip 2021, 16:48 Miałem sąsiada - rano uważał się za Jezusa, a wieczorem za ormowca. Czasami za szatana.
Odsyłam do mojej wypowiedzi sprzed paru godzin, dlaczego to jest bezsensowna analogia, jeżeli mówimy o autentycznym transseksualizmie. I pisałem też, ze dwa razy przynajmniej, że to się solidnie sprawdza na samym początku.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

PPaweł pisze: 09 lip 2021, 16:47
J.A. pisze: 09 lip 2021, 15:15 Facet ostatni sukces jako mężczyzna odniósł jako junior, a ma bagatela ponad 40 lat. Chcesz mi powiedzieć, że płeć zmienił bo się źle z jajkami czół? Przestań.
Ale dlaczego, skoro to właśnie na tym polega, że się facet źle z jajkami czuje? Prymitywizując, rzecz jasna, straszliwie, no ale tak.
Natomiast co do tego konkretnego sztangisty, sztangistki, jakkolwiek - nie zamierzam w żaden sposób bronić tej sytuacji, bo praktycznie nic o niej nie wiem, podobnie zresztą, jak i Ty. Kawałki sensacyjnych informacji z gazet to takie sobie źródło. Może gościu jest pieprzniętym kombinatorem, a może naprawdę czuje się kobietą. Operacji, zdaje się, nie zrobił, a fazę hormonalną jeszcze sobie może cofnąć. Skupianie się na takich sytuacjach i wyobrażanie sobie, że każdy przypadek transseksualizmu to coś takiego, to kompletne nieogarnianie zjawiska.
a dlatego że dwadzieścia lat starań i krew w piach, a tu cyk i politpoprawni pozwolili mu zdobyć złoty medal olimpijski. Naprawdę tego nie widzisz? I nie jest problemem, że on kombinuje, problemem jest że MKOL zezwala na doping. Gdybym był sztangistką, zrobiłbym wszystko by kolesia po prostu zbojkotować.
Dziwię się że ekipy kobiece nie robią żadnej siary koło tego.
Ktoś powinien powiedzieć by dać mu medal, a reszta niech walczy normalnie już bez niego.

Zadam jeszcze raz pytanie.
Czy widziałeś jakąś byłą kobietę, która rywalizuje z mężczyznami po zmianie płci.

Co do standaryzacji..
Jakoś nie zauważyłem by lodówki, czy pralki sprzed okresu krzywizny banana nie dało się zmieścić w kuchni, łazience, by wystawały ponad blat mebli, albo by nie dało się podłączyć kuchenki gazowej do instalacji.
A jakbyś chciał wiedzieć to ta cała standaryzacja i tak jest o kand 4liter otłuc, bo właśnie jestem na etapie wymiany kotła co/cwu. I co z tego, że zewnętrzne gabaryty są takie same, jak przyłącza w innym miejscu i muszę pół ściany w łazience rozpi.... by go zawiesić.
To jest krzywizna banana. Tam gdzie jest potrzebna to banan wygląda jak świński ogon.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#

PPaweł pisze: 09 lip 2021, 16:58 marchewkę na potrzebę danego przepisu uznaje się za owoc, a ślimaka na potrzeby tego drugiego przepisu uznaje się za rybę.
A na jeszcze inne potrzeby mężczyznę uznaje się za kobietę...
PPaweł pisze: 09 lip 2021, 16:58 To nie są dane, tylko ogryzki danych. Wyjaśniłem, dlaczego informacja "dawniej Unia miała 20%, a teraz ma 15%" nie pozwala jeszcze na wyciągnięcie żadnych wniosków. A ponieważ to Ty te ogryzki przedstawiłeś, to również Ty powinieneś je uzupełnić.
Już Ci raz napisałem, ze nie czytasz z rozumieniem. Po pierwsze nie ja przedstawiłem te dane, po drugie epitetując nie zmienisz faktów.
PPaweł pisze: 09 lip 2021, 16:58 A co ma naturalny napływ imigrantów do bogatszego kraju, dokładnie taki sam, jak Polaków do Anglii `15 lat temu, do wysyłania fabryk za Ural, bo tak wyszło z kejpiajów?
Jak wyżej, porównywanie hordy nielegalnych migrantów najeżdżających Europę na zaproszenie Merkel z legalnymi wyjazdami Polaków do UK czy Irlandii to bezczelne chamstwo z twojej strony. Powtarzam - hordy nielegalnych najeźdźców przemycanych przez zorganizowane mafie i opłacanych nie wiadomo przez kogo.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

aka pisze: 09 lip 2021, 16:48
4Rider pisze: 09 lip 2021, 16:41
No są, są 8-)
Miałem sąsiada - rano uważał się za Jezusa, a wieczorem za ormowca. Czasami za szatana. Generalnie to mu się zmieniało losowo.
Jestem w stanie go zrozumieć ;-)
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
PPaweł
-#

J.A. pisze: 09 lip 2021, 17:16 I nie jest problemem, że on kombinuje, problemem jest że MKOL zezwala na doping. Gdybym był sztangistką, zrobiłbym wszystko by kolesia po prostu zbojkotować.
Dziwię się że ekipy kobiece nie robią żadnej siary koło tego.
Z tego, co wiem, to kobiece ekipy owszem, robią koło tego siarę, a MKOl kombinuje, jak to uregulować. Bo to nie jest takie ot, proste, żeby zakazać i szlus. Efektem postępu medycyny jest nie tylko to, że można płodowi zaszyć dziurę w sercu i on potem dożyje emerytury, ale i to, że osoby po zmianie płci stają się może nie żeby powszechnością, ale zauważalnym zjawiskiem. Więc nie można tak po prostu powiedzieć, że jak się kiedyś miało w papierach "facet", to nie można już nigdy startować jako kobieta. Ale sprawa podziału płci w sporcie to jest w ogóle skomplikowany temat, bo nie ma na to, ZTCW, dobrej i niezawodnej metody. Genetycznie się nie da, hormonalnie też nie całkiem, zaglądanie między nogi też wcale nie jest skuteczne w 100%.

No więc ja się z tobą zgadzam, że sprawa tej sztangistki lub sztangisty, podobnie jak biegaczki Semenyi, jest niefajna dla takich zwykłych kobiet - zawodniczek. Oczywiście. I że trzeba to będzie jakoś rozwiązać. I nawet, że może ktoś tu coś chce zakombinować. Natomiast to jest margines marginesu transseksualizmu.
J.A. pisze: 09 lip 2021, 17:16 Jakoś nie zauważyłem by lodówki, czy pralki sprzed okresu krzywizny banana nie dało się zmieścić w kuchni, łazience, by wystawały ponad blat mebli, albo by nie dało się podłączyć kuchenki gazowej do instalacji.
Bo standaryzacja nie jest wynalazkiem unijnym i nikt tego nie twierdził. Ale chodzi o standaryzowanie czego innego. Te "niepotrzebne" unijne regulacje jakości służą do tego, żeby można było kupić pralkę i rzeczywiście móc w niej wyprać te pięć, czy osiem kilo prania, a nie tylko jedne spodnie, bo producenta nikt nie pilnował, jak publikował rzekome parametry. I nie, masowy wolny rynek takich rzeczy nie załatwia, doskonale to widać chociażby po urzędowym zmuszeniu telekomów do redukcji cen i opłat za roaming. Dało się, wszystko gra i buczy. Chociaż to miała być, oczywiście, katastrofa. Ale to wymagało tupnięcia urzędów.
PPaweł
-#

aka pisze: 09 lip 2021, 17:46 A na jeszcze inne potrzeby mężczyznę uznaje się za kobietę...
Znasz taką regulację unijną?
aka pisze: 09 lip 2021, 17:46 Po pierwsze nie ja przedstawiłem te dane, po drugie epitetując nie zmienisz faktów.
A, rzeczywiście, to chyba nie Ty. Ale to istoty sprawy nie zmienia: Było napisane, że udział Unii w paru wskaźnikach spadł. No spadł, ale jak to wygląda w liczbach bezwzględnych? Kto jeszcze jest uwzględniony w tych podziałach? Jakie ci inni mają udziały? Bez tego pisanie "Unii spadły wskaźniki" to zwykły populizm.
aka pisze: 09 lip 2021, 17:46 Jak wyżej, porównywanie hordy nielegalnych migrantów najeżdżających Europę na zaproszenie Merkel z legalnymi wyjazdami Polaków do UK czy Irlandii to bezczelne chamstwo z twojej strony.
Chodzi Ci o nielegalne wyjazdy? Nie ma sprawy, po prostu zamieniam Polaków na zachodzie z 15 lat temu na 25, 30, 40...
ODPOWIEDZ