Epson 4990 do 4x5 cala - szybki test

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Hmm Epsony 4490 wciąż są w sprzedaży i kosztują ok 9000 zł. Korzystam czasem z takiego i w średnim formacie jest ok. W małym obrazku skaner dedykowany go jednak przeskakuje łatwo.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
jarecky
-#
Kontakt:

Post autor: jarecky »

Jerzy pisze:kosztują ok 9000 zł.
matko bosko kochano!
Jarek
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

900 :) Sorki..
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

juz lepiej kupic V500, mozna znalezc za niecale 900 a mają lepszą lampę niż 4490
Cypis
-#

Post autor: Cypis »

Jerzy pisze:Hmm Epsony 4490 wciąż są w sprzedaży i kosztują ok 9000 zł. Korzystam czasem z takiego i w średnim formacie jest ok. W małym obrazku skaner dedykowany go jednak przeskakuje łatwo.
Warto jednak dodać, że chodzi o skanery dedykowane kosztujące minimum powiedzmy 2,5- 4 K polskich złotych.
renes
-#

Post autor: renes »

Własnie stałem się właścicielem Epsona 4990, jest w stanie idealnym, przyleciał z Japonii, ale niestety bez softa. Na stronie Epsona jest do ściągnięcia epsonowski program, więc nie ma problemu, gorzej z Silverfast SE6, który zdaje sie był dołączany w zestawie do skanera. Wiecie może, czy jest mozliwość ściągnięcia go gdzieś? Ewentualnie czy mógłby ktoś portatować i skpiować swój i przesłać? Pokryję koszty wysyłki i odwdzięczę się filmem czarno-białym 120.

Muszę gdzies jeszcze kupić mały transformator 220V/110V.
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Silverfast jest dedykowany do danego modelu, czyli SF do Epsona V700 nie będzie działał z SF dla 4990. Taka licencja.
Poza tym SF wymaga podania dlugasiernego nr-u licencyjnego, który się rejestruje u producenta. Sugeruję kontakt z poprzednim właścicielem, gdyż znając ten numer możesz pobrać od producenta nową wersję.
renes
-#

No to nie fajnie bo w Japonii Silverfast nigdy nie był dołączany do skanera razem z programem Epsona - tak mi napisał poprzedni właściciel.

Dużo tracę nie posiadając Silverfasta w przypadku skanowania czarno-białych negatywów 6x9?

Ciekawi mnie czy ktoś z forumowych użytkowników 4990 dokupywał holdery z BetterScanning?

http://www.betterscanning.com/scanning/models/4990.html

Na wielu zagranicznych forach chwalą poprawę w ostrości skanów po ich zastosowaniu.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, 14:52 przez renes, łącznie zmieniany 1 raz.
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

renes pisze:Dużo tracę nie posiadając Silverfasta w przypadku skanowania czarno-białych negatywów 6x9?
Nie. Na forum pentax.org.pl jest instrukcja, jak skanować, aby uzyskać dobry skan za pomocą photoshopa. A jak nie masz lub jak Ci się nie chce machać myszą bez sensu, pogooglaj mój skrypt (negfix7).
renes pisze:Ciekawi mnie czy ktoś z forumowych użytkowników 4990 dokupywał holdery z BetterScanning?
Zastanawiałem się (do V700). Stwierdziłem jednak, że lepiej jest kupować takie filmy, które są płaskie po wysuszeniu, niż męczyć się z holderem lub kupować inny.

J.
cichy70
-#
Kontakt:

Post autor: cichy70 »

renes pisze:Ciekawi mnie czy ktoś z forumowych użytkowników 4990 dokupywał holdery z BetterScanning?
kupował i nie żałuje.
warto.
renes
-#

cichy70 pisze:
kupował i nie żałuje.
warto.

Który wariant kupiłeś?

http://www.betterscanning.com/scanning/vb_mfholder.html

http://www.betterscanning.com/scanning/mstation.html

http://www.betterscanning.com/scanning/vb_epdual.html
Ostatnio zmieniony 14 sty 2011, 00:38 przez renes, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skrystos
-#

Post autor: skrystos »

Jakby ktoś szukał to na ebayu pojawił się epson 4990 :) niestety bez holderów. Myślicie że da się kupić u epsona oryginalne?

klik
Ostatnio zmieniony 14 sty 2011, 09:52 przez skrystos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

niewiele więcej dołożysz i będziesz miał te z better scanning, bo dodatki do skanerów u epsona są drogie - nie adekwatnie do jakości.
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
Awatar użytkownika
skrystos
-#

Post autor: skrystos »

Zobaczę za ile pójdzie ten skanerek, może zakupię...
renes
-#

Zwykle schodzą po 200-250EUR choć ostanio szły nawet za nieco więcej. Kilka miesięcy temu amerykański oddział EPSONa wyprzedawał jeszcze nowe sztuki 4990, niestety tylko dla kontynentu, nie chcieli wysłać do Polski, skanery szybko zostały wyprzedane. Swojego jeszcze nie sprawdzałem, ale panuje opinia że jeśli priorytetem są czarno-białe negatyw to 4990 sprawdza sie znacznie lepiej niż ledowy V700 choć ma dwukrotnie większą optyczną rozdzielczość.
ODPOWIEDZ