A litrowe od Nestle? Mają wielki wlew i są powszechnie dostępne.
Kiedyś trzymałem w butelkach po ptysiu i wypełniałem kuleczkami szklanymi, bo chemia się utlenia!
Pomysł był genialny, do momentu w którym płyn się skończył i musiałem wyjąć kuleczki
rozrabiam kolejne A-300 do filmów i coś mnie tknęło, czy użyję pirosiarczynu sodu czy potasu to obu po 25g/l? Bo odruchowo zastępowałem pirosiarczyn potasu pirosiarczynem sodu w proporcji 1:1, ale tak naprawdę nie mam pojęcia czy dobrze robię
To utrwalacz więc dziury w niebie nie będzie jak dasz jednakowo. Teoretycznie jak jest 25g. sodowego, to zastępuje go 29,2g potasowego. Z kolei 25g potasowego zastępuje 21,4g sodowego. Czyli różnica bez praktycznego znaczenia.
No właśnie to było z proporcji tyle ze się bałem ze wy macie jakieś inne magiczne przeliczniki specjalnie do chemii foto dobrze pamiętam ze w tym przepisie dopełnia się do 1l a nie wlewa 1l?
Miałem ciut z zimną wodę do utrwalacza i nie chciał się rozpuścić, podgrzałem i zagapiłem się i była ciepła(nie gorąca) więc mogła mieć koło 40-60C max(raczej 40-50). Czy coś mogło się stać utrwalaczowi(A-300 do filmów)?