No dobra, ale jak to działa?
co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co właśnie wywołałeś?
Po prostu buja koreksem
Buja przez cały czas jednak ruch ten jest na tyle delikatny, że sprawdzają się czasy dla agitacji standardowej zamiast ciągłej. Zrobiłem to głównie do wywoływania w Rodinalu 1+100 przez godzinę aby uniknąć smug od perforacji filmu a że akurat Rodinal mi się skończył postanowiłem sprawdzić z HC-110 i okazało się, że też dobrze to działa 

Więcej sprzętu niż talentu 
Fotografia i filmowanie tradycyjne

co właśnie wywołałeś?
Silnik synchroniczny pochodzi akurat z padniętego termowentylatora (obracał nim na boki) jak na tak małe rozmiary ma spory moment obrotowy i bez problemu radzi sobie z poruszaniem tego mechanizmu. Podejrzewam, że urządzenie dałoby radę nawet z dużym Krokus Tankiem tym na 5 szpul 

co właśnie wywołałeś?
Nie żeby mi coś do tego, ale Rodinal 1:100 i ciągłe mieszanie to trochę nielogiczne. Po to się go rozcieńcza by uzyskać efekt brzegowy, który przy ciągłym mieszaniu całkowicie znika.
A tego to już zupełnie nie rozumiem, Jak wywoływałem w (co prawda R-09) Rodinalu, to przy takim rozcieńczeniu smug nigdy nie miałem. Mieszałem co 5 min.przez godzinę aby uniknąć smug od perforacji filmu
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
co właśnie wywołałeś?
Ja niestety miałem smugi widoczne na niektórych kadrach przy takim wywoływaniu prawie bez mieszania. Te delikatne powolne kołysanie koreksem ma temu zapobiec. Nie jest to mój wymysł, podpatrzone to zostało z pewnego kanału w internecie, niestety Rodinal mi się skończył więc póki co próby były na HC-110. Jak dotrze zamówiona nowa flaszka Rodinalu to przetestuje jak to się sprawdzi.
P.S. Gdzieś kiedyś w internecie w opisie wywoływania jakiegoś filmu również trafiłem na wzmiankę o procesorach przechyłowych.
P.S. Gdzieś kiedyś w internecie w opisie wywoływania jakiegoś filmu również trafiłem na wzmiankę o procesorach przechyłowych.

-
- -#
co właśnie wywołałeś?
Chyba nie to forum 

co właśnie wywołałeś?
I można się bawić.... można?
co właśnie wywołałeś?
"120" Foma 400 oraz "135" Adox CHS 50 Art (exp. 04.2009). Wołane w HC-110 1:63 ("H"), 20°C, 14 min. Efekty - wzrokowo - pozytywne. Adox cały czas zamelinował się w lodówce. 

Fan Pentax'a.