Błona cięta jest bardziej wrażliwa na temperaturę od 135 czy 120?sweetek pisze:w przegrodzie jest zaczep na 2 wkłady chłodzące, takie jak do lodówek przenośnych i komora jest cała z grubszego poszycia, jak sprawdzałem to przy temp rzędu 28 st wkład trzyma 10-12 godzin.
Plecak foto pod LF
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
No tak, racja. A wszystkie moje korpusy (poza Yahsika 35) są cholery czarne. Nie pomaga to na słońcu.sweetek pisze:nie mam pojęcia, ale 1 film 135 kosztuje 15 zł, 120 - 16, paczka szitek 150. Staram się nie grzać filmów i myślę, że wszyscy się zgodzą, że film źle znosi 30-40 stopni w samochodzie....
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Jak długo? 30 °C przez godzinę wiele mu nie zrobi. W samochodzie bywa znacznie więcej.sweetek pisze:nie mam pojęcia, ale 1 film 135 kosztuje 15 zł, 120 - 16, paczka szitek 150. Staram się nie grzać filmów i myślę, że wszyscy się zgodzą, że film źle znosi 30-40 stopni w samochodzie....
Mam taki fajny termometr, który zapamiętuje temperaturę maksymalną i minimalną. Kiedyś z ciekawości włożyłem go wieczorem do bagażnika na samo dno, razem z kołem zapasowym. Jeździłem z nim przez cały kolejny dzień. Samochód parkowałem też na typowych otwartych nasłonecznionych parkingach. Najniższą temperaturę miał 12 °C, a najwyższą 29 °C. W bagażniku wbrew pozorom wcale tak mocno się nie nagrzewa. W kabinie znacznie bardziej.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Patrzę na te plecaki, które proponujecie. Tamrac Expedition 7 i 8 - świetne, ale ceny dla mnie na chwilę obecną zaporowe, Mekko C38 ew. C39 wydają się optymalne, tyle że tu z kolei dostępność słaba. Wynalazki typu Benro Quicken to raczej zabawki typowo pod cyfrówkę, tym samym nie znajdą u mnie zastosowania. Ogólnie rzecz biorąc interesują mnie głównie plecaki jednokomorowe. Zacząłem też zwracać uwagę na to jak długi statyw da się podpiąć pod zaczep, mój tripod dźwiga ok. 20kg (wg. producenta), swoje waży i mierzy 70cm z głowicą, dobrze żeby nie wystawał zbytnio ponad plecak jak jakaś antena.
szerpa 600 wystaje jakieś 15cm ponad plecak. uchwyt na statyw można zamocować z boku, lub z tyłu, na klapie. umiejscowienie na klapie, słabo wpływa na ergonomię korzystania z plecaka. za każdym razem jak się chce coś wyjąć, statyw zawadza. także tego.
tak to mniej więcej wygląda:

tak to mniej więcej wygląda:

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
- Kontakt:
muszę przyznać, że patent z ładownicami na kasety całkiem nielichy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."