NIKON Df - cyfrówka udająca aparat klasyczny
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
mnie raczej łamie dysproporcja niż ogólne zarobki.
Niby jest dużo lepiej ale sytuacja dalej się nie zmieniła, w naszym pięknym kraju Ikea to 'szczyt' luksusu - gdy tymczasem na zachodzie to sklep z meblami dla urządzających wynajęte mieszkania studentów. Apple to exclusive i szpan na zachodzie - dwa tygodnie pracy, i tak dalej, i tak dalej...
Niby jest dużo lepiej ale sytuacja dalej się nie zmieniła, w naszym pięknym kraju Ikea to 'szczyt' luksusu - gdy tymczasem na zachodzie to sklep z meblami dla urządzających wynajęte mieszkania studentów. Apple to exclusive i szpan na zachodzie - dwa tygodnie pracy, i tak dalej, i tak dalej...
Apple ssie, Ikea ma fajne regały z serii Billy A Df mnie się nie podoba :D W dodatku te głupawe slogany reklamowe...
Stylistyka to wciąż za mało żeby od razu krzyczeć o 'prawdziwej fotografii'. Nie wydaje mi się żeby prawdziwość tej sztuki polegała na połączeniu designu i wyposażenia sprzętu jakim się ją uprawia (a tak pisze Nikon w reklamach). To wciąż nowoczesny cyfrak z mnóstwem funkcji, w dodatku brzydki i drogi. Z 'retro' aparatów to ja bym zdecydowanie wolał mniejsze i tańsze Fuji X10 lub X100s.
Stylistyka to wciąż za mało żeby od razu krzyczeć o 'prawdziwej fotografii'. Nie wydaje mi się żeby prawdziwość tej sztuki polegała na połączeniu designu i wyposażenia sprzętu jakim się ją uprawia (a tak pisze Nikon w reklamach). To wciąż nowoczesny cyfrak z mnóstwem funkcji, w dodatku brzydki i drogi. Z 'retro' aparatów to ja bym zdecydowanie wolał mniejsze i tańsze Fuji X10 lub X100s.
Magazynuję wiedzę i filmy
wszystko zależy od pryzmatu i matówki. mam (Żona ma) canona al-1 qf, który ma tzw. pomocnika ostrzenia (focus assistant). w wizjerze widać dwie czerwone strzałki i zielone kółko, w zależności od tego, jak aparat widzi ostrość. mimo tego można spokojnie ostrzyć na matówce, bo jest bardzo jasna i dość duża.W przypadku obiektywów bez elektroniki ostrzenie na kropeczki dalmierza nie jest fajne.
jeśli ten nikon tez ma dużą, jasną matówkę, to myślę, że nie powinno być tragedii.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
jest trochę racji w tym co piszesz. pewnie, że lepiej jest mieć raster w takim przypadku, jednak "kropeczka" również daje rade, przynajmniej w F90x.slawoj pisze:W przypadku obiektywów bez elektroniki ostrzenie na kropeczki dalmierza nie jest fajne.
Powinna być dostępna matówka z klinem i rastrem, dla obiektywów manualnych.
Piszesz to z pozycji użytkownika, czy byłego użytkownika?Pikusław pisze:Apple ssie
Jarmarczna stylistyka, skierowana do jarmarcznego klienta.Pikusław pisze:Stylistyka to wciąż za mało żeby od razu krzyczeć o 'prawdziwej fotografii'.
Zwłaszcza jeżeli mamy do czynienia z matówkami aparatów o dwie klasy niżej niż ten F90x. A ostrzenie na matówkę w każdym cropowym dslr, to już loteria, albo się trafi albo nie.nord pisze:jest trochę racji w tym co piszesz. pewnie, że lepiej jest mieć raster w takim przypadku, jednak "kropeczka" również daje rade, przynajmniej w F90x.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Oczywiście, spokojnie można ostrzyć i na gładkiej matówce (np. Kowa/SIX, Psix).nord pisze:jest trochę racji w tym co piszesz. pewnie, że lepiej jest mieć raster w takim przypadku, jednak "kropeczka" również daje rade, przynajmniej w F90x.slawoj pisze:W przypadku obiektywów bez elektroniki ostrzenie na kropeczki dalmierza nie jest fajne.
Powinna być dostępna matówka z klinem i rastrem, dla obiektywów manualnych.
Jednak ja w swoim F90X wymieniłem matówkę na K2, przyciętą z F301 i uważam, że jest o niebo wygodniej.
nie jestem na bieżaco i przyznam bez bicia, że nie bardzo wiem o co chodzi, ale tytułowy nikon to pełna klatka a z tego co o nim wyczytałem krycie wizjera wynosi 100% więc o cropie mowy być nie może. po za tym osobiście nie odważyłby się wypowiadać o wizjerze z tego nikona nie zerkając weń i nie próbując zrobić kilku setek zdjęć (absolutne minimum wg mnie). a odnosząc się do jarmarczności wyglądu i gustów potencjalnych klientów. cóż, uczono mnie, że człowiek dobrze wychowany o tym nie dyskutuje. jednemu podoba się twórczość Dody, innemu zaś Micka Jaggera, a tak prościej - jedni lubią flaczki, a drudzy bigos, dzięki temu nasz świat jest bogatszy.J.A. pisze:Piszesz to z pozycji użytkownika, czy byłego użytkownika?Pikusław pisze:Apple ssieJarmarczna stylistyka, skierowana do jarmarcznego klienta.Pikusław pisze:Stylistyka to wciąż za mało żeby od razu krzyczeć o 'prawdziwej fotografii'.Zwłaszcza jeżeli mamy do czynienia z matówkami aparatów o dwie klasy niżej niż ten F90x. A ostrzenie na matówkę w każdym cropowym dslr, to już loteria, albo się trafi albo nie.nord pisze:jest trochę racji w tym co piszesz. pewnie, że lepiej jest mieć raster w takim przypadku, jednak "kropeczka" również daje rade, przynajmniej w F90x.
A mnie uczono, że człowiek dobrze wychowany nie zarzuca braku wychowania innym.nord pisze:a odnosząc się do jarmarczności wyglądu i gustów potencjalnych klientów. cóż, uczono mnie, że człowiek dobrze wychowany o tym nie dyskutuje.
A o gustach jak najbardziej się dyskutuje. Natomiast nikogo się nie przekonuje, że coś jest ładne lub nie i ja tego nie czynię.
Wolno mi chyba wyrazić swoją opinię? Poza tym jesteśmy w HP, a na tym forum nie obrażamy fotografii analogowej. Cyfrowa nie jest królową.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
nie zarzuciłem ci braku wychowania, lecz stwierdziłem fakt, którego uczą w każdej podstawówce. po za tym nie stwierdziłem, ze nie powinieneś brać udziału w dyskusji, zwyczajnie odniosłem się do twojej wypowiedzi, tak jak ty odnosisz się często do wypowiedzi innych, w tym moich wyżej. nigdzie nie stwierdziłem, że fotografia cyfrowa, "jest królową" napisałem tylko, że nowy nikon to pełna klatka, z wizjerem o kryciu 100% i że nie oceniałbym tego wizjera z czystej teorii . czytamy ze zrozumieniem.
pozdrawiam.
pozdrawiam.
Jasne. Przy czym wypowiadasz się nie o aparacie a o potencjalnych użytkownikach. Tudzież wywyższasz się określając inne osoby prześmiewczymi epitetami. Przy czym nie celujesz w nikogo konkretnie. Przeładowujesz, naciągasz i strzelasz na oślep szukając zaczepki.J.A. pisze:Wolno mi chyba wyrazić swoją opinię?
Dla mnie koniec tematu. Argumentu siły nie da się użyć na forum a silić się na inne argumenty zwyczajnie mi się nie chce.
Idiotyczny aparat. Niby analog,a cyfrowy. Niby metalowy,a plastikowy. Niby ma duzy pryzmat pod daszkiem,a nic tam nie ma. Niby profesjonalny,a nikt na nim zarabiac by nie chcial. Bez sensu. Chcesz analoga kup analoga. A nie takie plastikowe cos udajace wszystko,czym nie jest.
To jest nowy mini morris aparatow - udaje oryginal,ktorym nigdy nie bedzie,bedac dodatkowo gorszym od innych w klasie. Chcesz miec dobry aparat cyfrowy? Jest N d3,d4,jest canon 5d. Chcesz miec aparat z epoki a co za tym idzie piekne odbitki i magie filmu? Kupujesz aparat analogowy. Chcesz byc tanim efekciarzem,ktory nie chce miec ani jednego,ani drugiego,ale chce udawac,ze ma jedno i drugie tylko po to,ze sie lansowac z aparatem 'retro' ? Kup to ... i wrzuc zdjecia na instagram farbujac jest pseudo analogowym efektem... co za idiotyzm. Aparat dla hipsterow.
To jest nowy mini morris aparatow - udaje oryginal,ktorym nigdy nie bedzie,bedac dodatkowo gorszym od innych w klasie. Chcesz miec dobry aparat cyfrowy? Jest N d3,d4,jest canon 5d. Chcesz miec aparat z epoki a co za tym idzie piekne odbitki i magie filmu? Kupujesz aparat analogowy. Chcesz byc tanim efekciarzem,ktory nie chce miec ani jednego,ani drugiego,ale chce udawac,ze ma jedno i drugie tylko po to,ze sie lansowac z aparatem 'retro' ? Kup to ... i wrzuc zdjecia na instagram farbujac jest pseudo analogowym efektem... co za idiotyzm. Aparat dla hipsterow.