Nie wiem czy zauważyłeś, ale piszesz do ludzi, którzy nie widzą DeVere 4x5 z głowicą i 3 obiektywami za 20 zł, czyli za flaszkę.rybka pisze:Z drugiej - ceny przyzwoitego sprzetu sa poprostu smieszne ( dzisiaj widzialem DeVere 4x5 cala z glowica i 3 obiektywami za 20 Funciakow ... znaczy flaszke ) i powiedz mi czy warto sie ograniczac ?
bardzo krótki czas naświetlania papieru
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Witam . Magiczny wyraz - ''Funtow'' . Takie rzeczy to tylko w UK i to pod warunkiem odbioru osobistego . Wprawdzie ja mam nieco blizej , ale koszt promu w dwie strony i paliwa juz robi ten interes nieoplacalnym ... dla mnie . Poza tym zapominasz o jednym : musisz miec sporo miejsca by go ustawic ... czasem mniejsze jest lepsze . I jeszcze jedno ; w IRL mam wlasciwie tak samo chore ceny jak w Polsce - w porownaniu np. do UK . Przyklad ? FED 5b z Industarem 50 - 60Eu , Zenit 12xp -70Eu a stojacy obok Oly OM2 - 50Eu ... i badz tu madry .
A ceny sprzetu ciemniowego ostatnio naprawde spadaja - czyzby koniec epoki ?
Pozdrawiam .
Pozdrawiam .
Umiem czytać.rybka pisze:''Funtow''
No widzisz, więc po co to pisać?rybka pisze:Wprawdzie ja mam nieco blizej , ale koszt promu w dwie strony i paliwa juz robi ten interes nieoplacalnym ... dla mnie
A na co komu prawie aparaty, z prawie przeysłu precyzyjnego, z prawie państwa?rybka pisze:Przyklad ? FED 5b z Industarem 50 - 60Eu , Zenit 12xp -70Eu a stojacy obok Oly OM2 - 50Eu ... i badz tu madry .
I jeszcze odnośnie tego:
Przyznam, że głupszej rady nie czytałem już dawno. Bez obrazy.rybka pisze:''kup najlepszy obiektyw powiekszalnikowy na jaki cie stac - ten w aparacie olej ''
Dzięki temu będziesz miał ostre odbitki z marnego materiału źródłowego i już nigdy one lepsze nie będą.
Rada w stylu "nie przejmuj się jakością wywołania filmu, przykładaj się do wzorcowej kopii na papierze"
Widzisz ... ja nie pisze po to by sie chwalic albo komus dopiec - sam mam nienajgorszy sprzet '' z darow '' . Po prostu wydaje mi sie , ze w obecnej epoce powiekszalniki i ogolnie sprzet ciemniowy mocno stracily na wartosci , a rynek w Polsce jeszcze tego nie zauwazyl ... a to tylko kwestia czasu . Poza tym prawie kazdy ma obecnie znajomego w UK , czy gdzies za granica - ustawienie transportu jest jak najbardziej wykonalne . Wiem co pisze - kolega wlasnie wyslal palete do Wroclawia z IRL . 100 Eu i 200 kg ...Przyjedzie sama pod drzwi . Wiec obserwacja rynku w UK, czy gdziekolwiek poza Polska wydaje mi sie rozsadna ... Oczywiscie psuje to rynek tym , co z tego zyja ( prowadza handel ) ... ale forum uzytkownikow nie sluzy prowadzeniu dzialanosci gospodarczej , prawda ? Poza tym - ja Oddalem Za Darmo kilka powiekszalnikow ( w tym Dursta 600 z Nikkorem 50 ) i wydaje mi sie , ze nie tylko ja ... wiec okazje sie zdarzaja .
Co do rady o obiektywach - mym zdaniem jest calkiem z sensem ; najslabsze ogniwo decyduje o jakosci zdiec - odbitek . Dbamy najczesciej o swietne obiektywy w kamerach , a zapominamy o tych w powiekszalniku ... oczywiscie jak z kazda rada internetowa jest warta tyle ile za na placisz ... a'propos ; jakim obiektywem w powiekszalniku mozesz sie pochwalic i czy dorasta do piet temu z Twej Mamiy 7 ? Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedziec . Ja wybralem i moge z tym zyc .
Pozdrawiam .
Ps. A Componon'a 50 oddam za Perle Chmielowa , co mi tam !
Co do rady o obiektywach - mym zdaniem jest calkiem z sensem ; najslabsze ogniwo decyduje o jakosci zdiec - odbitek . Dbamy najczesciej o swietne obiektywy w kamerach , a zapominamy o tych w powiekszalniku ... oczywiscie jak z kazda rada internetowa jest warta tyle ile za na placisz ... a'propos ; jakim obiektywem w powiekszalniku mozesz sie pochwalic i czy dorasta do piet temu z Twej Mamiy 7 ? Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedziec . Ja wybralem i moge z tym zyc .
Pozdrawiam .
Ps. A Componon'a 50 oddam za Perle Chmielowa , co mi tam !
- technik219
- -#
J.A. ma rację: trudno o większą bzdurę. Nawet nie widzę potrzeby wykazywania, że to kretynizm.rybka pisze:Co do rady o obiektywach - mym zdaniem jest calkiem z sensem ; najslabsze ogniwo decyduje o jakosci zdiec - odbitek . Dbamy najczesciej o swietne obiektywy w kamerach , a zapominamy o tych w powiekszalniku ...
Czyli...NIC nie jest warta.rybka pisze:oczywiscie jak z kazda rada internetowa jest warta tyle ile za na placisz
Tyle, że obiektyw w powiększalniku można wymienić i zrobić powiększenie ponownie, w drugą stronę może być problem.rybka pisze:Co do rady o obiektywach - mym zdaniem jest calkiem z sensem ; najslabsze ogniwo decyduje o jakosci zdiec - odbitek . Dbamy najczesciej o swietne obiektywy w kamerach , a zapominamy o tych w powiekszalniku ...
Tym obiektywom niewiele może dorastać, a mam jakiegoś El-Nikora 105/5,6.rybka pisze:jakim obiektywem w powiekszalniku mozesz sie pochwalic i czy dorasta do piet temu z Twej Mamiy 7
Techniku - pozwolisz ze uzyje okreslenia '' moje zdanie ''. I zeby nie bylo - sam glownie uzywam w aparacie Planar'ow . I w malym i srednim .
A jesli nie wyrazilem sie dosc jasno , to podpowiem - odbitke dla klienta 40x50 z Haska zrobil bys Anaretem , czy wolal odbitke z Kieva88 zrobic El Nikkorem ? Albo lepiej - z wysokoczulego materialu 35mm odbitke z Planara 50 odbic Anaretem 50 , czy Heliosa 58 odbic Compononem 50 . Ja to drugie IMO . I zastanow sie dla czego .
Wosk - wyslac mi Pivo do IRL he he . I adres do wysylki na PW . Pozdrawiam .
Edyta dodaje ; Componon oddany .
A jesli nie wyrazilem sie dosc jasno , to podpowiem - odbitke dla klienta 40x50 z Haska zrobil bys Anaretem , czy wolal odbitke z Kieva88 zrobic El Nikkorem ? Albo lepiej - z wysokoczulego materialu 35mm odbitke z Planara 50 odbic Anaretem 50 , czy Heliosa 58 odbic Compononem 50 . Ja to drugie IMO . I zastanow sie dla czego .
Wosk - wyslac mi Pivo do IRL he he . I adres do wysylki na PW . Pozdrawiam .
Edyta dodaje ; Componon oddany .
- technik219
- -#
Rybka, coś mi się zdaje, że już wypiłeś to piwo. Żonglujesz tymi wszystkimi nazwami jak jakiś prestidigitator odpustowy. Co chcesz tym udowodnić? Chyba tylko to, że znasz takie ładne nazwy: Companon, Planar, El Nikkor... Prawie jak zaklęcia. Powiało wielkim światem. Walnąłeś babola w którymś tam poście wyżej i teraz sztukujesz, żeby odwrócić kota ogonem. Wszystko.
Lux mea lex
Oj ... nie sztukuje , tylko zaczynalem w czasach gdy Zenit byl aparatem Pro , a wlasny powiekszalnik byl w sferze marzen ... pewnie zatrzymalem sie w tych czasach po trosze . Przy okazji - nie odpowiedziales mi na pytanie co bys wybral ? Pzd.
Edyta dodaje , ze pije wino '' Montemar'' . Z Chile . Z Tesco . I to jest straszny sikacz - nie polecam ...
Edyta dodaje , ze pije wino '' Montemar'' . Z Chile . Z Tesco . I to jest straszny sikacz - nie polecam ...
- technik219
- -#
-
- -#
Ni wiem jak tam ceny w Irlandii czy UK ale w europie to jest już na prawdę koniec epoki . tylko że to jest koniec epoki taniego dobrego sprzętu.rybka pisze:
Pozdrawiam .
A ceny pompują Niemcy gdzie moda na fotografię analogową wraca .
To że gdzieś tam widziałeś jakąś okazję to nie oznacza że taki jest trend .
ju_87
rybka, Na razie mam coś co nazywa się "Lupa powiększalnikowa PZO".
zorki, bronica. http://amserstfn.wordpress.com/, http://amserstfn.tumblr.com/