przemur pisze: ... Ta ich staromodnosc bardzo mi odpowiada przy niektorych projektach. Nie wykorzystuje ich do np. portretu, ale zdjecia architektury albo miasta z jakiegos niewytlumaczalnego powodu zyskuja na nich bardzo duzo.
Także krajobrazy. Ale niedawno fotografowałem na nim pomniki cmentarza Bródnowskiego w Warszawie, te stare z XIX wieku i lat dwudziestych, zakładałem wyłącznie petzvale, efekt dla mnie fantastyczny, czasem zjawiskowy, ale zawsze jest ten "staromodny" klimat. Jeszcze nie wiem jaki efekt powstanie gdy podepnę inne stare konstrukcje, ale czuję że będzie równie w klasyce oldschoolowej. Usuwam więc ciepliwie wszystkie białe kropki ze skanów.
[ Dodano: Sob 26 Maj, 2012 ]
dadan_mafak pisze:Gdybym mial zlota rybke i mogl wybrac jedno zyczenie to chcialbym zeby efke ir mialo normalna jakosc. Ja uwielbiam podczerwien...a ten material ma najwspanialsza emulsje i gratis najgorsza jakosc jaka mozna tylko sobie wyobrazic. Felery adoxa 25 to przy nim jak pylek do wywrotki piasku :) robie teraz na rolleiu ir i ten film jest biedny jesli go porownac z efke.
Mi także Efke IR bardziej się podobają niż Rollei IR.
Nie wiem jak to jest, ale Adox jednak nie zdecydował się pod swoim logo wypuszczać tego materiału, może dlatego że ten film jest najgorszym jakościowo z całej rodziny Efke? Wielu na tę jakość tu psioczy.