Adox CHS 25

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

weesee pisze:swoją drogą, pewnie zauważyłeś że ciemniowe voodoo na koreksie ma się dobrze, swego czasu próbowałem z tym walczyć, ale to w końcu człowiek powinien szukać wiedzy a nie na odwrót
Niby racja, a jednak nie do końca. Jeżeli będziemy tolerowali voodo, to ci którzy rzeczywiście szukają wiedzy, znajdą voodo. Zły pieniądz wypiera dobry, ta zasada ma zastosowanie zawsze, z wiedzą też.
renes pisze:nie mówiąc o dodaniu garbnika
No właśnie. Czemu miłośnicy Adoxa po prostu nie poprawią fabryki, choćby przez dodanie garbnika do wywoływacza, jak do tropikalnych receptur? Akurat w alchemii ciemniowej nie jestem orłem, ale nie przypuszczam, żeby to mogło zaszkodzić, a jest spora szansa, że pomoże.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
renes
-#

Post autor: renes »

I jeszcze trzymanie temperatury, Adox o tym pisze oficjalnie na stronie, mi też kiedyś odpisali że przy 22 stopniach może schodzić emulsja, a najlepiej nie przekraczać 20-tu.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

Ja zawsze spelnialem wszystkie warunki oprocz tego, ze woda destylowana byla tylko w wywolywaczu i utrwalaczu. No i w zwilzaczu. Temperatura, woda zamiast przerywacza i obowiazkowo garbnik do utrwalacza. Nie mam pojecia jak zareaguje wywolywacz na dodatek garbnika...
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Oj, no to sie porobilo...

A tak merytorycznie - korzystalem z Adoxow w malym, srednim i duzym formacie. Zdarzaly mi sie niestety problemy z bialymi kropkami.... ale najgorszy w tym wzgledzie film tobyl Rollei Retro 100 Tonal - tam to byl juz dramat. A Adoxy czasami mialy, czasami nie mialy (domyslam sie ze to od jakosci wody do plukania w wodociagu).

Nie zrozumcie mnie zle - fotografia czarno-biala straci niesamowicie duzo kiedy przestana produkowac T-Maxy i Tri-X-y, ale ja bardzo lubie klimat z filmow Adoxa. Ta ich staromodnosc bardzo mi odpowiada przy niektorych projektach. Nie wykorzystuje ich do np. portretu, ale zdjecia architektury albo miasta z jakiegos niewytlumaczalnego powodu zyskuja na nich bardzo duzo.

Z drugiej strony - tak ogolnie to za 17 PLN za srednioformatowa rolke zdecydowanie wole kupic cos od wielkiej trojcy.

Ot moje 0.02 PLN.

P.S. Tez mi sie trafila kiedys wyraznu dziura w emulsji na ktoryms Adoxie.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Gdybym mial zlota rybke i mogl wybrac jedno zyczenie to chcialbym zeby efke ir mialo normalna jakosc. Ja uwielbiam podczerwien...a ten material ma najwspanialsza emulsje i gratis najgorsza jakosc jaka mozna tylko sobie wyobrazic. Felery adoxa 25 to przy nim jak pylek do wywrotki piasku :) robie teraz na rolleiu ir i ten film jest biedny jesli go porownac z efke.
renes
-#

przemur pisze: ... Ta ich staromodnosc bardzo mi odpowiada przy niektorych projektach. Nie wykorzystuje ich do np. portretu, ale zdjecia architektury albo miasta z jakiegos niewytlumaczalnego powodu zyskuja na nich bardzo duzo.
Także krajobrazy. Ale niedawno fotografowałem na nim pomniki cmentarza Bródnowskiego w Warszawie, te stare z XIX wieku i lat dwudziestych, zakładałem wyłącznie petzvale, efekt dla mnie fantastyczny, czasem zjawiskowy, ale zawsze jest ten "staromodny" klimat. Jeszcze nie wiem jaki efekt powstanie gdy podepnę inne stare konstrukcje, ale czuję że będzie równie w klasyce oldschoolowej. Usuwam więc ciepliwie wszystkie białe kropki ze skanów.

[ Dodano: Sob 26 Maj, 2012 ]
dadan_mafak pisze:Gdybym mial zlota rybke i mogl wybrac jedno zyczenie to chcialbym zeby efke ir mialo normalna jakosc. Ja uwielbiam podczerwien...a ten material ma najwspanialsza emulsje i gratis najgorsza jakosc jaka mozna tylko sobie wyobrazic. Felery adoxa 25 to przy nim jak pylek do wywrotki piasku :) robie teraz na rolleiu ir i ten film jest biedny jesli go porownac z efke.
Mi także Efke IR bardziej się podobają niż Rollei IR.
Nie wiem jak to jest, ale Adox jednak nie zdecydował się pod swoim logo wypuszczać tego materiału, może dlatego że ten film jest najgorszym jakościowo z całej rodziny Efke? Wielu na tę jakość tu psioczy.
Awatar użytkownika
wosk
-#
Kontakt:

Adox CHS 25

Post autor: wosk »

...
Ostatnio zmieniony 10 lis 2019, 23:15 przez wosk, łącznie zmieniany 1 raz.
renes
-#

Kilku innych użytkowników Adoxa 25 po walce z jego cieńką emulsją zaleca jeszcze stosować wyłącznie utrwalaczy "non-acidic".
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

kwestia temperatury ciekawa. mnie kilka razy zdarzało się wołać w temperaturach 24-25°C i żadnych niespodzianek nie miałem. ale jak mówią głupi zawsze ma szczęście. uważam, że najważniejsza jest czysta woda i brak kwasu w przerywaczu, ha!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
voided
-#

Post autor: voided »

dadan_mafak pisze:...Nie mam pojecia jak zareaguje wywolywacz na dodatek garbnika...
mozna i bez dodatkow, pyro garbuje emulsje.

p.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

p1ot3 pisze:
dadan_mafak pisze:...Nie mam pojecia jak zareaguje wywolywacz na dodatek garbnika...
mozna i bez dodatkow, pyro garbuje emulsje.

p.
Jak pisałem wcześniej ciemniowy alchemik ze mnie słałby, ale właśnie to miałem na myśli. Tropikalne wywoływacze przeznaczone do temperatur 25+ właśnie garbują emulsję. Można też wstępną płukankę zrobić garbującą. Też można znaleźć takie przepisy na wywoływanie w wyższych temperaturach.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Najkorzystniej byloby wstepne plukanie zrobic z garbnikiem. Chyba poswiece dwie szitki i zobacze jaki to ma wplyw na wywolanie, cos czuje, ze trzeba bedzie kalibracje robic od nowa.
Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Post autor: janykiel »

Lubię ten negatyw. Do tego stopnia, że odpuszczam mu wady. Co do braku powtarzalności, to trudno mi się wypowiadać. Natomiast nie mam innego o tej czułości produkowanego w starej technologii. No po prostu nie ma. Przyjmuję, że jeśli chcę robić zdjęcia z uwzględnieniem dawnych warunków to wady tego materiału wynikające ze starej technologii są częścią tej zabawy.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Bez przesady...zabawa przestaje byc zabawna jak wracasz z gor i masz dziury w co drugiej szitce. Albo jak robisz odbitki i walka z bialymi plamkami jest troche inna niz retusz skanu.
Poza tym jest jeszcze ilford panf i foma 100 ktore bez problemu mozna robic na 25 i oba sa klasycznymi emulsjami. A im dokladnie zrobiona kalibracja tym blizsze sa efekty na wszystkich filmach. Bo owa tonalnosc to nie magiczna receptura tylko krzywa charakterystyczna, im bardziej prostoliniowa tym bardziej "cudowny" jest negatyw.
Oczywiscie kazdy film ma swoj charakter i identycznych efektow raczej sie nie da zrobic ale to nie tak, ze tylko adox 25 jest jedynym tworem z piekna tonalnoscia :)
renes
-#

Ze strony Filmus Monochromus:

"The best piece of advice I was ever given was to keep the developing process alkaline. Most fixers are acid and on some of the older/softer emulsions like Efke/Adox can cause pinholes in the emulsion or worse".

Jeszcze z katalogu Fotoimpexu o Adoxie:
"Please do not over-expose or overdevelop these films. The developing temperature should be maintained at exactly 20 degrees Celcius. We recommend adding a hardener to the fixer solution, as well as careful hand development. 1 min. pre-soak recommended".
ODPOWIEDZ