Przerywacz do C-41
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co za problem. nalewa się ciepłej wody do miski lub zlewu, wstawia się butelczyny z chemikaliami i koreks i tyle. minus jest taki, że trzeba stale samemu kontrolować temperaturę roztworów i w razie czego dolewać ciepłej wody do łaźni.
ja już nawet kupiłem porcelanowy zlew w ikei, żeby lepiej temperaturę trzymać niż w blaszaku.
pozdrawiam!
ja już nawet kupiłem porcelanowy zlew w ikei, żeby lepiej temperaturę trzymać niż w blaszaku.
pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Re: Przerywacz do C-41
Zimny proces cz-b dopuszcza przerywanie wodą, kwaśnym przerywaczem, lub prawie zużytym utrwalaczem. Ja stosuję tę trzecią metodę, dzięki temu lepiej wykorzystuję utrwalacz. E-6 (trzy kąpielowy tetenala) nie przewiduje innej metody przerywania. Ma być woda i już. C-41 przewiduje użycie kwaśnego przerywacza, celem przedłużenia żywotności BX, lub bezpośrednie lanie właśnie BX po CD. Czyli też kwaśnej kąpieli. A więc wlanie wody po CD może zakłócić proces. Może się najgłębsza warstwa dowołać, co może spowodować rozbalansowanie barwne. To tyle i myślę, że ma sens takie tłumaczenie.Big_Lynx pisze:Nieco mnie zaskakuje ta magia. W E-6 płucze się po każdej kąpieli ... i to wcale nie tak krótko, a w C-41 tylko na końcu. W B/W zaleca się wodę destylowana jako przerywacz, a w C-41 lepiej nie .... i dlatego fotografia analogowa jest fascynująca :-;J.A. pisze:Raczej bym nie ryzykował. Ale chyba zakazu nie ma.
Wywołanie jest krótkie 3-4 min, w wysokiej temperaturze, czyli ten "przerywacz" nie byłby przerywaczem, tylko dowoływaczem, jak w cz-b. W kolorze może to być nieporządane. No i chodzi o przedłużenie żywotności wybielacza, a sama woda to ciągle nie to samo co kwas.
Mega drogie nie są, ale jak się wywołuje 20 filmów rocznie, to wydanie 500-1000 zł, ta low endową maszynkę, jest przerostem formy nad treścią.schabu pisze:no ale procesory nie są jakieś maga drogie przecież, a jak się już ma koreksy jobo, to nie ma się co zastanawiać :)
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2011, 14:29 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"