Bardzo długie naświetlanie - porady
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
-
- -# mod
- Kontakt:
J.A - mam trochę doświadczenia otworkowego. Gotów do konsultacji?
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Sprawdzałem

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Ja również postanowiłem sprawdzić czy mi się fotografia otworkowa spodoba i właśnie dzisiaj zmontowałem sobie otworkowy "obiektyw" z mocowaniem do Exakty. Otworek w mosiężnej blaszce o grubości 0,1 mm wywierciłem samodzielnie, używając wiertła 0,3 mm. Otworek i niewielką przestrzeń wokół niego poczerniłem wykorzystując oksydę na zimno - pewnie jest trwalsza niż sadza, ale na pewno nie tak jak prawdziwa oksyda. Pozostały obszar na blaszce pokryłem okleiną welurową.
Do budowy "obiektywu" wykorzystałem mocowanie bagnetowe odkręcone ze starego adaptera oraz trzy redukcje filtrowe. Największa redukcja jest sklejona z mocowaniem bagnetowym, a dwie mniejsze umożliwiają wymianę blaszek. Zaletą wykorzystania redukcji filtrowych jest możliwość wkręcania filtrów i/lub osłony przeciwsłonecznej. Dzięki nim można także wprowadzić blaszkę bardziej w gląb komorę lustra, czyli uzyskać ogniskową krótszą niż w przypadku blaszki przytwierdzonej do dekielka/zaślepki gniazda bagnetowego.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Wykonany przeze mnie "obiektyw" ma ogniskową 42 mm i otworek o średnicy 0,3 mm, co przekłada się na jasność (a w zasadzie ciemność) f140.
Ostatnio najczęściej fotografuję na Ilfordzie FP4 plus więc przygotowałem sobie podręczną ściągę w oparciu o którą będę mógł dokonywać błyskawicznej transpozycji wskazań światłomierza, uwzględniając efekt Schwarzschilda i poprawki ze względu na użycie filtrów.
Muszę jeszcze sprawdzić poprawność moich kalkulacji, ale to można zrobić dopiero po kawie.
Ostatnio najczęściej fotografuję na Ilfordzie FP4 plus więc przygotowałem sobie podręczną ściągę w oparciu o którą będę mógł dokonywać błyskawicznej transpozycji wskazań światłomierza, uwzględniając efekt Schwarzschilda i poprawki ze względu na użycie filtrów.
Muszę jeszcze sprawdzić poprawność moich kalkulacji, ale to można zrobić dopiero po kawie.

- Załączniki
-
- Czasy ekspozycji dla ILFORD FP4plus.pdf
- (26.41 KiB) Pobrany 8 razy
_________________________________________________________________________________
Obiektyw i tabelka wyglądają kosmicznie
Podoba mi się f140, zresztą podobnie, jak u oKuba f138.

te blaszki z fotociemnii są dość grube. Coś mi się kołacze, że ok 0.2mm, ale nie pamiętam dokładnie jak grube, także przy tym najmniejszym otworku chyba może mieć to już znaczenie dla jakości obrazu.
Opracowałem podobną tabelkę dla Fomapana 100.
Trzeba przyznać, że ten materiał imponuje jeśli chodzi o podatność na efekt Schwarzschilda.

- Załączniki
-
- Czasy ekspozycji dla FOMAPAN 100.pdf
- (23.98 KiB) Pobrany 4 razy
Tak, Fomę już też obliczałem, Czesi się postarali 

Mogli się trochę bardziej postarać i wskazać więcej niż cztery wartości opisujące nieliniową zależność zaczernienia negatywu od czasu jego naświetlania. Przez to, że tych danych jest tak mało to nasze kalkulacje są dość zgrubne. A najlepiej byłoby, gdyby podobnie jak Ilford wskazali funkcję opisującą tę zależność.
No tak, ale do tego trzeba być pewnym jakiejś liniowości i powtarzalności w zachowaniu materiału.
Czeskie filmy są przewymiarowane odnośnie czułości. A to ma wpływ na efekt Schwarzschilda, pisał o tym kiedyś dawno temu dadan_mafak na swoim blogu. Jeśli 400 realnie ma minimum 2 EV mniej.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
-
- -#
Ten wzorek w plaster miodu jest zajefajny. Ale sugeruję jednak dać w tym miejscu czerń, zeby sie nie odbijało w filtrze. Przy ostrym świetle może to "zamgławiać" obraz.
Druga rzecz : czy filtr z osłonką nie będą winietować?
Druga rzecz : czy filtr z osłonką nie będą winietować?
O widzisz! O tym nie pomyślałem - może coś innego wykombinuję lub wykorzystam któryś z wcześniej rozpatrywanych wariantów.Fredrixxon pisze: ↑20 sie 2025, 17:57 Ten wzorek w plaster miodu jest zajefajny. Ale sugeruję jednak dać w tym miejscu czerń, zeby sie nie odbijało w filtrze. Przy ostrym świetle może to "zamgławiać" obraz.

Sądzę, że nie - biorąc pod uwagę, że ogniskowa tego "obiektywu" to 42 mm, a osłona pochodzi z obiektywu 28 mm. Nie wiem czy w ogóle jest sens zakładania osłony do "otworkowca" - chodziło mi tylko o to, że można w tym przeze mnie zrobionym "obiektywie" montować akcesoria.Druga rzecz : czy filtr z osłonką nie będą winietować?
Dokładnie takie samo odczucie miałem przy pierwszym oglądaniu zdjęć.