Może warto kupić bębnowy?renes pisze:Tak potrzebuję dedykowanego do filmów 6x9 skanera, mam Epsona 4990 porównywałem jego skany z Nikonem 9000 i skanerem bębnowym, utrata szczegółów jest znaczna.
NOWY skaner Reflecta MF5000
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
jest spora grupa ludzi zajmujących się fotografią zawodowo, lub artystycznie, znam spore takie grono i uwierz mi, że ci ludzie, aparat cyfrowy biorą do ręki w ostateczności. o ile fotografują na materiale BW problemu nie ma. zlecają wywołanie filmów i wykonanie wykonanie odbitek w profesjonalny "zakładzie" i sprawa załatwiona. problem zaczyna się w momencie gdy w kasecie znajduje się slajd( velvia jest ulubionym materiałem łukasza trzcińskiego i andrzeja kramarza z krakowskiej agencji vis a vis), wówczas aby zdigitalizować obraz potrzebny jest skaner. gdy pracuje się pod konkretne zlecenie, i za konkretne pieniądze, lub gdy zbiera się materiał na wystawę, wówczas szuka się możliwie najlepszych rozwiązań, zarówno w doborze materiału, jak i dalszej jego obróbki.technik219 pisze:
Zresztą zastanawia mnie ten cały ambaras z tym skanerem. Fotografia analogowa co prawda okopana na stanowiskach, ale w każdej chwili gotowa do odwrotu, a tu firma wypuszcza nowy sprzęt za taką ceną
nie sądzę aby jakakolwiek firma, choćby plustek decydowała się produkcję rzecznego skanera, bez wstępnego rozpoznania rynku i liczenia na choćby zwrot kosztów własnych. życie zweryfikuje czy zamiar był słuszny.
Plustek odważnie poszedł z taką samą albo i większą ceną jak Coolscan 9000 gdy wchodził na ryenek, a poza (na razie na papierze) większą nieco rozdzielczością wszystko inne wygląda słabiej.nord pisze:technik219 pisze: nie sądzę aby jakakolwiek firma, choćby plustek decydowała się produkcję rzecznego skanera, bez wstępnego rozpoznania rynku i liczenia na choćby zwrot kosztów własnych. życie zweryfikuje czy zamiar był słuszny.
[ Dodano: Pią 14 Wrz, 2012 ]
Trochę więcej informacji wyciekło o skanerze, ta prezentacja przeznaczona dla sprzedawców i dealerów:
http://www.slideshare.net/mdruziak/plus ... troduction
Potwierdza się, że 4.8 Dmax to teoretyczna wartość, rzeczywista 4,01 i to wyłącznie przy podwójnym zeskanowaniu klatki. Ciekawe jaką wartość skaner osiąga przy jednym przebiegu skanowania... podejrzewam, że 3.2-3.6.