Szklane butelki na chemie

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

nord pisze:nie jestem w temacie więc dywaguje. a nie można na kilka minut przed zadać chemie do czegoś szerszego np. zlewki?
Można, ale to mocno upierdliwe i pomnaża x2 naczynia do mycia.
rbit9n pisze:taka szklana butelka do wołania kolorowego, gdzie nie ma chwili do stracenia, moim zdaniem słabo się nadaje.
Howgh.

U mnie wygląda to tak:
Leję do butelek z TWORZYWA, chemię. Wstawiam je do odpowiednich miejsc - po kolei jak proces idzie - w procesorze. Czas jest odmierzany przez smar urządzenie z programem, w którym można sobie napisać dowolną sekwencję czasową z automatycznym przejściem od jednego czasu do kolejnego. Co daje zawsze te same czasy obróbki i płukania.

Dodatkowym problemem w kolorze to temperatura. Trzeba mieć gdzie tą zlewkę wcześniej wygrzać, bo wlanie do zwykłej szklanej zlewki 240 ml płynu o temperaturze 38°C powoduje jego schłodzenie o minimum 0,5°, a to stanowczo za dużo. Bo w lifcie traci pewnie kolejne pół stopnia i robi się kupa. Wygrzewanie pustej zlewki w wodzie kiepsko wychodzi bo ona raczej pływa, a nie stoi. Poza tym do takiej 0,6 l to ledwo co dno przykryje, więc powierzchnia kontaktu z powietrzem jest spora.

Tak czy siak, to naprawdę upierdliwe, ćwiczyłem i nie chcę więcej.

A flaszki pokazane w tych linkach mogą być tym czego trzeba. Tym bardziej, że kosztują tyle co dwa piwa za 4 szt.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2013, 19:26 przez J.A., łącznie zmieniany 4 razy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

J.A. pisze:
nord pisze:nie jestem w temacie więc dywaguje. a nie można na kilka minut przed zadać chemie do czegoś szerszego np. zlewki?
rbit9n pisze:taka szklana butelka do wołania kolorowego, gdzie nie ma chwili do stracenia, moim zdaniem słabo się nadaje.
Howgh.
jeżeli dla ciebie wypłukanie zlewki pod prysznicem (wołam w łazience) jest upierdliwe,... to dalej nie napiszę bo mój wywód wyszedłby daleko po za ramy tego forum. pomyśl czasem nim coś napiszesz. :roll:
Awatar użytkownika
J.A.
-#

nord pisze:jeżeli dla ciebie wypłukanie zlewki pod prysznicem (wołam w łazience) jest upierdliwe,... to dalej nie napiszę bo mój wywód wyszedłby daleko po za ramy tego forum. pomyśl czasem nim coś napiszesz.
I vice versa. A co zrobisz jak masz tych zlewek 6. plus 6 wcześniej wygrzewanych butelek. Żeby utrzymać w czystości pojemniki nie powinny one stać po opróżnieniu. Trzeba je myć póki są mokre, bo jak wyschną to są np. po wywoływaczu barwnym czarne, a po wybielaczu czerwone. Ja takich nie lubię.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

nord pisze:jeżeli dla ciebie wypłukanie zlewki pod prysznicem (wołam w łazience) jest upierdliwe,... to dalej nie napiszę bo mój wywód wyszedłby daleko po za ramy tego forum. pomyśl czasem nim coś napiszesz. :roll:
Grzegorzu, zlewka się sprawdzi w procesie cz-b, ale nie w kolorze. jak pisze Jerzy, do każdego r-ru w kolorze musiałbyś mieć osobną zlewkę, która nie może przyschnąć, do tego musisz albo pilnować procesora, albo jak w moim przypadku machać koreksem. nie ma czasu na mycie.

dobra, kończymy temat mycia. jeszcze raz ktoś na pisze o myciu, zamykam wątek.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Piotrze, przecież ja (nie mylić z J.A.) :roll: cały czas pisałem o chemii do bw, chyba to jest oczywiste i nie muszę sam siebie cytować, napisałem również, że nie znam się na chemii do koloru i na jej temat dywagowałem.. pamiętasz?

kol. J.A. skoro nie zrozumiałeś lub przegapiłeś.

twoje pytanie w niczym ciebie nie usprawiedliwia. z powodu jaki wyżej napisałem Piotrowi. ratowanie się edycją wpisu i zmianą tematu w kolor, może przynieść skutek u osoby, która przeczyta ten wątek teraz, niestety ja jestem na bieżąco.

żeby było jasne i aby było to moim argumentem. chemię urabiam w zlewkach laboratoryjnych z (bardzo?) dobrze ustaloną skalą pojemności. w banalnie prosty sposób mogę odmierzyć np. 200ml wywoływacza i z drugiej zlewki dolać 600ml wody aby otrzymać 800ml roztworu roboczego. spróbuj na oko z butelki rozlać tak równe proporcje, albo powiedz mi jak wlać do koreksu takie miary chemii z butelki? każda inna metoda od tej którą ja stosuje mz. jest UPIERDLIWA. niech to będzie mój widzimisizm, ale z natury jestem leniwy i mieszanie chemii w zlewce jest najwygodniejsze.

a co gdy trzeba chemię rozrobić mniejszym stężeniu, np. 1+40, lub 1+100? pewnie można by użyć strzykawki jednorazowej i żeby nie upierdliwić sobie życia wyrzucić ją. a po co ją myć, kupimy sobie nową prawda? używam jednorazówki i za każdym razem heroicznie ją czyszczę. pozostaje jeszcze konieczność odmierzenia owych 40 lub 100 części wody. pewnie kol. J.A. potrafisz na oko odmierzyć potrzebną ilość lejąc z butelki.. ja niestety jestem życiowym nieudacznikiem i aby ustalić proporcje potrzebuję zlewki ze skalą. dobrze mi z tym. :roll:

pozdrawiam
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

do odmierzania małych ilości chemii tylko cylinder miarowy o pojemności 50ml.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

rbit9n pisze:do odmierzania małych ilości chemii tylko cylinder miarowy o pojemności 50ml.
mam 50ml, mam też setkę ;) ale np fotonal, czy mirasol zasysam strzykawkami ;) gdyż objętości potzrebne do ubełtania roztworu są raczej symboliczne :roll:
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Kolego nord skoro zapomniałeś.
rbit9n pisze:są wąskie szyjki. taka szklana butelka do wołania kolorowego, gdzie nie ma chwili do stracenia, moim zdaniem słabo się nadaje.
To jest tylko trochę wyżej.
Zadałeś proste pytanie o kolor, więc teraz nie wymyślaj że pisałeś o cz-b.
EOT
I nie zarzucaj mi manipulacji, bo to Ty manipulujesz i wykręcasz kota ogonem.
Wpis zmieniałem - rozszerzałem tylko moją wypowiedź w tym samym czasie co Ty pisałeś swoją.
A dzisiaj się po prostu pomyliłem i cytat wkleiłem nie do tego wpisu, stąd zmiana dzisiejsza, która została odnotowana. Treść nie została zmieniona.
I żeby nie było.
Załączniki
Zrzut-ekranu-2013-10-18-o-19.30.jpg
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

czytanie selektywne, jak i cytowanie masz jak widzę opanowane..

moja wypowiedź z wczoraj z godziny 21:12

"do wołania BW zawsze przelewam chemie do zlewek, gdyż zdecydowanie lepiej mi się leje :mrgreen: później do koreksu. a gdy chemie można użyć ponownie, zwyczajnie odwracam koreks do góry nogami i kładę go na zlewce, wszystko ładnie i szybko spływa. pewno każdy ma swoje nawyki..."

reszta jest logicznym ciągiem.

na twoje nieszczęście dyskusja o kolorze była nieco wcześniej.

wciąż powtarzam, czytaj ze zrozumieniem.

p.s. mam świadomość, że dyskusja via internet obarczona jest ogromnym bagażem niedopowiedzeń i różnego rozumienia wypowiedzi, przy piwie, sprawa wyjaśniłaby się bez tylu słów ;-)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
J.A.
-#

nord pisze:na twoje nieszczęście dyskusja o kolorze była nieco wcześniej.
I na to wcześniej odpowiadałem. Po co do fragmentu o kolorze dopisałeś uszczypliwą uwagę? Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i pod czym napisałeś. A potem bądź mężczyzną. I zrób to co mężczyzna zrobić powinien.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

pozostawię to tak jak jest. spróbuje się czegoś od ciebie nauczyć :lol:
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

koledzy, prosiłem o spokój. nie wiem, umówcie się w Wieliczce na piwo i albo dojdziecie do zgody, albo dacie sobie po twarzach.
przemówiłem!

ODPOWIEDZ