Lampa ciemniowa

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Maciej
-#

Post autor: Maciej »

A kto tu mówi o legalnej produkcji. Można by zrobić kilka lamp dla chętnych i po sprawie. Jak cena byłaby atrakcyjna, to i nawet sam byłbym zainteresowany. (póki jeszcze nie zrobiłem tej bez efektu)
"Mów mądrze do głupca, a nazwie cię idiotą."
Gadu-Gadu: 6128949
Awatar użytkownika
Jazonet
-#

Post autor: Jazonet »

weesee pisze: ja kiedyś myślałem o tym,zaprojektowanie innego układu w sumie proste,homologacji to to nie musi mieć,ale przy "legalnej" produkcji(np vat),to prawie 100zł by to musiało kosztować.

Całkiem niezły zarobek.
Awatar użytkownika
Jazonet
-#

Post autor: Jazonet »

Ja myślałem właśnie o "złożeniu egzemplarza dla kumpla." Wiadomą rzeczą jest że ten typ dochodu byłby bardziej lukratywny. Z resztą, ja nie mam głowy do interesów.
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

Post autor: vidman »

Wczoraj odbyłem pierwsze posiedzenie ciemniowe z diodową lampą. Trochę zmodyfikowałem schemat bo trafo zasilające miałem na mniejsze napięcie. Ostatecznie lampa ma 60 diod (5mm), wisi na suficie, jak obudowe zapodałem polską lampę ciemniową - ot tak żeby za nowocześnie nie wyglądało.

Rezultaty są takie że jest minimalnie ciemniej niż przy oliwkowej żarówce Philipsa, ale pracuje się normalnie. Planuję dopiąć jeszcze 25 diodek i zobaczę co wtedy.

Póki co, testowałem na zaświetlenie papiery Agfa Multicontrast Premium, Kodak Polymax II; i ortochromatyczny wysokoczuły Brom D(okumentowy). Papiery były oświetlane z odległości 140cm bezpośrednio przez lampę.
Efekt: 0 (słownie=ZERO) zadymienia! Próbki były częściowo przysłonięte ale nie ma ŻADNEJ różnicy pomiędzy osłoniętą i naświetlaną częścią próbki.
Jednym słowem polecam takie rozwiązanie!

Pozdrawiam
I object to all this sex on the television. I mean! I keep falling off!

"the ribbon"
Copyright © 2007 Peter Robinson, http://www.monopix.co.uk/index.shtml
Awatar użytkownika
Mikołaj
-#

Post autor: Mikołaj »

spróbuj może tak nie osłaniać tych diod będzie jaśniej. Mam taką i niczym jej nie osłaniam. ciemnia już właściwie powinna się przestać tak nazywać bo jest bardzo widno 8-) , w porównaniu z klasyczną lampą (filtr oliwkowy, żarówka) jest niebo a ziemia. I nic dosłownie żadnej różnicy nie ma między na zasłoniętym a naświetlanym kawałkiem papieru. Może wykorzystuje efekt Shwarce jakiegoś tam?
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

Diody nie są osłonięte - wystają sobie na zewnątrz, ale jest ich tylko 60, Twoja lampa wygląda mi na taką bez układu sterującego pozwalającego na wykorzystanie efektu Schwartzschilda (niech ktoś sprawdzi pisownie).
Ale z tego wynika że mogę spokojnie zapodać więcej diodek:)
Pozdrawiam

"the ribbon"
Awatar użytkownika
Maciej
-#

pisownia - efekt Schwartzchilda. :-D

Ile kosztowałoby zrobienie takiej lampy ze 100 diod i wykorzystaniem efekty Schwartzchilda. I może ktoś któregoś razu, reflektowałby się na zrobienie takiego czegoś?
Bo tę zwykłą, to dałbym spokojnie radę z kolegą zrobić.
Awatar użytkownika
ku6i
VIP

Post autor: ku6i »

Maciej pisze:pisownia - efekt Schwartzchilda. :-D
Efekt Schwarzschilda :-P Spało się na niemieckim? :mrgreen:
Awatar użytkownika
vidman
-#
Kontakt:

weesee pisze:vidman, jaki prąd diod ustaliłeś??
Ha. Nie wiem jaki to dokładnie prąd - nie mogę go adekwatnie zmierzyć bo to prąd impulsowy ale jest tak: patrząc na schemat z pdfa w linku - napięcie na kondensatorze C1 (10mF) wynosi 13,73V, diody połączyłem szeregowo po 5 i mam 17 takich łańcuszków połączonych równolegle i podłączonych do kolektora T1 bez rezystorów. Nie umiem z tego wyliczyć prądu diod ale może te namiaty coś Ci dadzą.
Po dopięciu 25 dodatkowych diod w ciemni jest jasno i przyjemnie:) sądzę że 85cio diodowa lampa spokojnie wystarczy.
Pozdrawiam

"the ribbon"
Awatar użytkownika
Maciej
-#

ku6i pisze:
Maciej pisze:pisownia - efekt Schwartzchilda. :-D
Efekt Schwarzschilda :-P Spało się na niemieckim? :mrgreen:
Przepraszam.
Na szczęście nigdy nie uczyłem się i nie miałem na stałe (ale miałem miesiąc w Warcinie) języka niemieckiego w szkole. Szczerzę go nie lubię. :-D
Awatar użytkownika
ku6i
VIP

Post autor: ku6i »

Uczyłem się Niemieckiego 6 lat, ale mimo to, mój Niemiecki to właściwie tylko "ja", "nein", "danke", "gut", "aufwiedersehen" i moje ulubone "Ich nicht verstehe, ich bin absolute Anfanger" :mrgreen: Jakoś nigdy nie grzeszyłem talentem do języków
Awatar użytkownika
Maciej
-#

Ja też nie grzeszę talentem. I nie chciałbym żyć na obczyźnie.

Teraz uczę się angielskiego i rosyjskiego.
Awatar użytkownika
Maciej
-#

weesee pisze:ja czeskiego i słowackiego :mrgreen:
O, czeskiego chętnie chciałbym się nauczyć. Tylko u mnie nie ma nawet nauczyciela.

A słowacki bardzo podobny do któregoś ze słowiańskich języków?
Awatar użytkownika
georgio
-#

Post autor: georgio »

Maciej pisze:Na szczęście nigdy nie uczyłem się i nie miałem na stałe (ale miałem miesiąc w Warcinie) języka niemieckiego w szkole. Szczerzę go nie lubię.
Maciej, jak można szczerze nie lubić czegoś czego się nie zna (nawet średnio).
Maciej pisze:Ja też nie grzeszę talentem. I nie chciałbym żyć na obczyźnie.
Widać że jednak Giertych coś zdziałał w szkolnictwie w tak krótkim czasie. "Obczyzna" brzmi odpowiednio i nie nastraja tak neutralnie jak "w innym kraju" lub "zagranicą". Szkoda że nie zdążył ze swym doborem lektur dla młodzieży.
Ale to dobrze, bo przy nie grzeszeniu talentami i niechęci do nieznanego to rzeczywiście lepiej nigdzie się nie ruszać.
weesee pisze:do czeskiego :mrgreen:
Do polskiego chyba też.
ku6i pisze:Uczyłem się Niemieckiego 6 lat, ale mimo to, mój Niemiecki to właściwie tylko "ja", "nein", "danke", "gut", "aufwiedersehen" i moje ulubone "Ich nicht verstehe, ich bin absolute Anfanger" :mrgreen: Jakoś nigdy nie grzeszyłem talentem do języków
Wynik znakomity, ale znając Twoje zdolności w polskim sądzę że to raczej brak chęci a nie talentu u Ciebie. Chyba "Ich verstehe nicht...".
Awatar użytkownika
Maciej
-#

georgio pisze: Maciej, jak można szczerze nie lubić czegoś czego się nie zna (nawet średnio).
Średnio znam. Mój ojciec zna niemiecki perfekt i nie lubię jak "szwargocze".
georgio pisze: Widać że jednak Giertych coś zdziałał w szkolnictwie w tak krótkim czasie. "Obczyzna" brzmi odpowiednio i nie nastraja tak neutralnie jak "w innym kraju" lub "zagranicą". Szkoda że nie zdążył ze swym doborem lektur dla młodzieży.
Ale to dobrze, bo przy nie grzeszeniu talentami i niechęci do nieznanego to rzeczywiście lepiej nigdzie się nie ruszać.
Obrażasz mnie.
Byłem nie raz za granicą i po prostu się tam dobrze nie czuję. A lektury sam sobie dobieram.
ODPOWIEDZ