Fotografia otworkowa

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Ja mam zdjęcia z Dirkona (100% papier), ale w kolorze. Mogę wrzucić na osobistą. Fajnie miękki.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
lovelas
-#

Post autor: lovelas »

mogł by mi ktoś podać jaki otworek zrobić do smieny? ?:P
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Jeśli chcesz żeby funkcjonowała migawka centralna to może być dość skomplikowane, bo oprócz soczewki przedniej trzeba by wymontować soczewkę tylną, za migawką właśnie. Wiem że kolega miał problem z demontażem w starcie. Jeśli za migawkę będziesz używał taśmy izolacyjnej to musisz wymontować obiektyw i w jego miejsce zamontować blaszkę z otworkiem i uszczelnić.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
vivid
-#

Hej

Post autor: vivid »

Hej :) widzę, ze wszyscy tutaj tak ładnie orientują się w otworkach, a skoro tak to fajnie byłoby uzyskac od was pewne info. Otóż, jestem właśnie przed zrobieniem pierwszego aparatu otworkowego z puszki po kawie; jeśli jej wnętsze jest srebrne to muszę okleić je na czarno tak? poza tym ciekawi mnie czy uzywając papieru muszę go od razu po naświetleniu foty obrobić w ciemni?czy jest jakis sposób, zeby podczas takiej przechadzki z otworkiem wymienić błonę czy jedna fota potem ciemnia i znów kolejna fota? mam nadzieję, że rozumiecie co mam na mysli. poza tym zastanawiam się czy czulość filmu ma duze znaczenie jesli chodzi o czas naświetlanie? w sumie mam jeszcze duzo pytań, ale nie zdołacie i tak rozwiac wszystkich moich wątpliwości-więc może część :) wszyscy posiadacie własne ciemnie fotograficzne? bo u mnie chyba będzie musiało od tego sie zacząc - z ciemnia miałam doczynienia tylko na uczelni, własnej brak :(
Dzięki za zainteresowanie i ewentualne odpowiedzi.
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

co do wymiany papieru w terenie to ciężko najlepiej zrobić kilka aparatów
naświetlonych kartek nie trzeba obrazu wywoływać ja osobiście odkładam naświetlone papiery d osobnej puszki i jak się nazbiera około 10 to wywołuje
odnośnie czasów naświetlania to najlepiej sobie samemu zrobić tabelkę na podstawie własnych doświadczeń
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

jeszcze mam fajny sposób na zrobienie samego otworka tanim kosztem jak chcecie to mogę opisać
Awatar użytkownika
ku6i
VIP

Post autor: ku6i »

W takim razie opisz, będziemy wdzięczni.
PS: Nie twórz kolejnych postów jeden pod drugim, tylko edytuj pierwszy.
voided
-#

Post autor: voided »

wstawilem 2 zdjecia do galerii otworkowej

pierwszy aparat jaki zrobilem to puszka po ciastkach wylozona w srodku czarnym papierem. otworek wydlubalem igla w folii z takiej jednorazowej foremki do ciasta. nic nie liczylem. jakos tak (i to jest moje osobiste odczucie) nie widze calej tej teoretycznej otoczki wokol czegos tak prostego jak aparat otworkowy. Do tej puszki pasuja mi klisze 4x5", aparat laduje 'na miescie' uzywajac takiego rekawa 'ciemniowego'.

drugi otworek to przerobiony ansco b-2, aparat na film 120. Jedyna przerobka jakiej dokonalem to zamienienie obiektywu/soczewki folia z wydlubanym otworkiem. Ten aparat ma to do siebie, ze obiektyw (to jedna soczewka) jest za migawka.

odbitki z klisz 4x5" robie stykowo, a z tego b-2 powiekszam do formatu 5x7"
adamianus
-#

Post autor: adamianus »

Łukasz Omasta pisze:Baryt można przeeksponować na pozytyw. Gorzej z plastikiem.
Czy może ktoś wyjaśnić jak to jest możliwe, tzn. uzyskanie pozytywu z negatywu bez wywoływania. Nigdzie nic nie mogę znaleźć na ten temat.
adamianus
-#

Post autor: adamianus »

rzeczywiście, wybaczcie pośpiech :) witam wszystkich!

z tego co wyczytałem solaryzacje (a właściwie pseudo-solaryzacje) uzyskuje się w procesie wywoływania. Dręczy mnie natomiast jedno pytanie. Ostatnio koleżanka (które uczęszcza na warsztaty fotograficzne) powiedziała mi że uzyskują oni pozytywy (bez wywoływania!) z kamer otworkowych przedłużając czas naświetlania (chodzi oczywiście o papier). Na pierwszy rzut oka wydało mi się to niemożliwe, no bo jak można uzyskać normalny obraz fotografii bez wywoływania (obraz utajony)? Może jednak się mylę, albo ona? :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
witwdo
-#

Post autor: witwdo »

Witam;
jestem nowy na tym forum choć nie w fotografii... Pozdrawiam szanownych kolegów.
A chciałbym zapytać czy znacie kogoś kto mógłby mi zrobić blaszkę z otworkiem np. 0,3mm? Za rozsądną kwotę oczywiście. Mam kilka korpusów może spróbowałbym też z pinhole?
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

Awatar użytkownika
witwdo
-#

Post autor: witwdo »

A dzięki....
Przy okazji znalazłem jeszcze to:
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1343743

Trochę drogo jak na blaszkę z dziurką, ale jak samemu się nie zrobi to tak jest....
A przy okazji, czy grubość blaszki 0,1mm nie jest zbyt duża. Wyczytałem, że raczej z cieńszych ludzie robią.
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

Grubość blaszki powinna być dużo mniejsza niż średnica otworu, inaczej to nie ma sensu... 0.1mm jest wg mnie w porządku.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Drogo sobie liczą... Ja za swoją 0,3 w 0,1 blaszce, czernionej itp zapłaciłem 10 zł... Niestety nie mogę sobie przypomnieć od kogo na allegro to kupiłem :(
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
ODPOWIEDZ