Kupiłem cyfraka :]

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

darius_Er
-#

Post autor: darius_Er »

weesee pisze:
slawoj pisze:będzie to także Pentax.
mając jako taki zaczątek systemu na N bardziej bym brał pod uwagę fuji
Z tego wynika ze Slawoj wie co robi 8-)
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Zanim ja się zdecyduję na cyfrę, to już będą dostępne aparaty na ultradźwięki.
Rejestrujące obraz w 3-D.
darius_Er
-#

Dzieki temu K-m dostaniesz za grosze :]

Zawsze warto byc o krok w tyl z nowinkami technicznymi; aparat, za ktory dalem 1500zł rok temu byl warty 2400zł (tyle ze z kitem, ktorego nie wzialem).
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

kiedy ja kupilem swoja syfre była warta 1.8k bez kita, a teraz juz nie ma jej w sprzedazy :P

a tak apropo, to po dwuch latach tez sie tu zarejstrowałem :P
darius_Er
-#

slawoj pisze:Zanim ja się zdecyduję na cyfrę, to już będą dostępne aparaty na ultradźwięki.
Gdybym nie zamierzal pstrykać ślubów, to bym cyfry nie miał :]
Awatar użytkownika
slawoj
-#

darius_Er pisze:Gdybym nie zamierzal pstrykać ślubów
To zrób sobie uprawnienia kościelne, bo inaczej ksiądz może Ci zabronić fotografować uroczystość (nawet jak jesteś z rodziny nowożeńców).
Awatar użytkownika
dejnekas
-#
Kontakt:

Post autor: dejnekas »

slawoj pisze:
darius_Er pisze:Gdybym nie zamierzal pstrykać ślubów
To zrób sobie uprawnienia kościelne, bo inaczej ksiądz może Ci zabronić fotografować uroczystość (nawet jak jesteś z rodziny nowożeńców).
Ja mam silną awersję do tych w czarnych sukienkach więc prędzej kopnąłbym go w tyłek niż przestał robić zdjęcia. Zresztą nie widzę żadnych uroków robienia zdjęć w kościele.
Pozdrawiam,
dejnekas
www.slawekdejneka.com
Awatar użytkownika
slawoj
-#

dejnekas pisze:Zresztą nie widzę żadnych uroków robienia zdjęć w kościele.
Jednak ktoś to musi robić - uroczystość.
Ważne aby z tego kasa była.

Warto zrobić te uprawnienia, bo nie wiadomo co nam przyjdzie focić: ślub, chrzest, pogrzeb, bierzmowanie, wyświęcenia, komunie św. itp.
Jak widać, uroczystości kościelnych jest sporo.
Awatar użytkownika
ku6i
VIP

Post autor: ku6i »

Ja mam silną awersję do tych w czarnych sukienkach więc prędzej kopnąłbym go w tyłek niż przestał robić zdjęcia. Zresztą nie widzę żadnych uroków robienia zdjęć w kościele.
Pomijając kwestie religijne, powiedz mi, czy idąc do kogoś w gości za przeproszeniem wyciąłem drażliwe wyrażenie - Ku6i, czy zachowujesz się zgodnie z prośbami gospodarza?
Ostatnio zmieniony 02 mar 2009, 00:07 przez ku6i, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Coil
-#

Post autor: Coil »

Taka to uroczystość, że musi zostać opstrykana. Ksiądz nie robi tego z dobroci serca tylko za kasę, niemałą z resztą i o to mu chodzi. Wymaganie świstka przez niego to już przesada mimo, że prawo może być po jego stronie. Gdyby udzielał ślubu za darmo to już inna gadka.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

...
Też pisałem do admina w tej sprawie.
...
Ostatnio zmieniony 28 lut 2009, 14:49 przez slawoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ku6i
VIP

Post autor: ku6i »

Coś jest nie tak ze silnikiem forum, bo uparcie twierdzi, że to Twój post, choć ręcznie poprawiam, że to dejnekasa. W każdym razie teraz doraźnie to poprawiłem.
Wysłałem też do admina PW z informacją o błędzie.
Wszystkich, który poczuli się urażeni tym błędem serdecznie przepraszam.
Coil pisze:Taka to uroczystość, że musi zostać opstrykana. Ksiądz nie robi tego z dobroci serca tylko za kasę, niemałą z resztą i o to mu chodzi. Wymaganie świstka przez niego to już przesada mimo, że prawo może być po jego stronie. Gdyby udzielał ślubu za darmo to już inna gadka.
weesee pisze:w sumie chodzi o dwie rzeczy, pierwsze to oczywiście o kasę, a drugie to o to abyś nie trzaskał i nie błyskał w nieodpowiednim momencie i nie właził gdzie nie trzeba.
Pomijając kwestie osobistych awersji i upodobań (ja też średnio mam po drodze z duchowieństwem) należy zauważyć, że księża są "administratorami" danego kościoła i to oni ustalają zasady tam panujące. Mają też poparcie Kodeksu Prawa Kanonicznego i Kurii, więc awanturujący się fotograf jest od razu na straconej pozycji. Czasem trzeba zacisnąc zęby, bo to jego "rewir" i to on "rządzi". Dura lex, sed lex.
Awatar użytkownika
Coil
-#

Post autor: Coil »

Trudno nie przyznać Ci racji ku6i, ale ... niestety górę biorą emocje i opinia, na którą przez wiele lat pazerny kler pracował. Żeby nie szukać daleko: siostra małżonki postanowiła wziąść ślub w innej parafi ale szanowny proboszcz nie wyraża zgody (niestety kaska pójdzie do innego) no chyba, że zapłacą mu połowę kwoty przeznaczonej za ceremonię. :shock: :shock: :shock:

Tak wogóle to Państwo Młodzi powinni poprosić, żeby oprócz wyznaczonego fotografa (bądź fotografów) nie robić zdjęć w kościele (co faktycznie bardzo rozprasza ceremonię) i po problemie.
Awatar użytkownika
Michał Kowalski
-#
Kontakt:

Post autor: Michał Kowalski »

ku6i pisze:Coś jest nie tak ze silnikiem forum, bo uparcie twierdzi, że to Twój post, choć ręcznie poprawiam, że to dejnekasa. W każdym razie teraz doraźnie to poprawiłem.
Wysłałem też do admina PW z informacją o błędzie.
Wszystkich, który poczuli się urażeni tym błędem serdecznie przepraszam.
Coil pisze:Taka to uroczystość, że musi zostać opstrykana. Ksiądz nie robi tego z dobroci serca tylko za kasę, niemałą z resztą i o to mu chodzi. Wymaganie świstka przez niego to już przesada mimo, że prawo może być po jego stronie. Gdyby udzielał ślubu za darmo to już inna gadka.
weesee pisze:w sumie chodzi o dwie rzeczy, pierwsze to oczywiście o kasę, a drugie to o to abyś nie trzaskał i nie błyskał w nieodpowiednim momencie i nie właził gdzie nie trzeba.
Pomijając kwestie osobistych awersji i upodobań (ja też średnio mam po drodze z duchowieństwem) należy zauważyć, że księża są "administratorami" danego kościoła i to oni ustalają zasady tam panujące. Mają też poparcie Kodeksu Prawa Kanonicznego i Kurii, więc awanturujący się fotograf jest od razu na straconej pozycji. Czasem trzeba zacisnąc zęby, bo to jego "rewir" i to on "rządzi". Dura lex, sed lex.
TEST ;)

oki powinno juz być ok z forum ;)
Za utrudnienia przepraszam..
jesli cos jeszcze bedzie nie tak - prosze o info na PW
Awatar użytkownika
efes
-#

Post autor: efes »

Kwestia pierwsza - strona techniczna fotografowania w Kościele. Nie ma możliwości, aby robienie zdjęć przez profesjonalnego fotografa "rozpraszało ceremonię". Po prostu nie włącza się lampy. Po pierwsze ze względu na przeszkadzające błyskanie, a po drugie - każdy, kto zna podstawy fotografii wie, że flesz w takim budynku jak Kościół, to tylko nadmierna strata energii baterii/akumulatora. Co z tego, że pierwszy plan będzie oświetlony, skoro w tle będą przepały z wielkich okien i plamy czerni na miejscach nieoświetlanych naturalnym światłem.

Kwestia druga - zezwolenie na fotografowanie ceremonii wewnątrz budynku powinni opłacić organizatorzy imprezy. Fotograf to nie specjalista od public relations, a takie załatwienie sprawy zapewni, że fotograf nie wejdzie w jakąś niespodziewaną i niechcianą sprzeczkę w trakcie ceremonii.
Czytam i polecam:
Krytyka fotograficzna
ODPOWIEDZ