Minolta Dynax 60 - jak awaryjnie otworzyć tylną klapę

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
MinosKKM
-#

Post autor: MinosKKM »

miki11 pisze: 07 lis 2025, 10:47
MinosKKM pisze: 07 lis 2025, 10:34 No cóż. Może mam szczęście, że siódemka służy mi już wiele lat.
I niech to tak trwa. Ja rozebrałem ten aparat w drobny mak (dwa egzemplarze), z dokładną foto-dokumentacją. I ten moduł przysłony na elementy też. Nie jestem w stanie znaleźć choćby jednego argumentu za wyborem plastiku na tą strategiczną zębatkę. Wiem, ile kosztują mosiężne odpowiedniki z ChłamYouTao, wykombinowałem metodę ich osadzania na osi. Przy tej małej modyfikacji ten aparat byłby wieczny.
Mam jeszcze dwie siódemki tylko w wersji cyfrowej. Jednym słowem Minolta Dynax7D. W jednej z niej padł właśnie popychacz przysłony. Padł po mniej więcej 70 tysiącach kłapnięć migawki. Klasyczną siódemką zrobiłem jakieś tysiąc rolek? Nie więcej, może trochę mniej. Ta cyfrowa to myślę, że identyczna konstrukcja z dodatkiem stabilizacji matrycy i innej elektroniki. Jestem w błędzie?
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Konstrukcyjnie jest blisko.