Mam jeszcze dwie siódemki tylko w wersji cyfrowej. Jednym słowem Minolta Dynax7D. W jednej z niej padł właśnie popychacz przysłony. Padł po mniej więcej 70 tysiącach kłapnięć migawki. Klasyczną siódemką zrobiłem jakieś tysiąc rolek? Nie więcej, może trochę mniej. Ta cyfrowa to myślę, że identyczna konstrukcja z dodatkiem stabilizacji matrycy i innej elektroniki. Jestem w błędzie?miki11 pisze: ↑07 lis 2025, 10:47I niech to tak trwa. Ja rozebrałem ten aparat w drobny mak (dwa egzemplarze), z dokładną foto-dokumentacją. I ten moduł przysłony na elementy też. Nie jestem w stanie znaleźć choćby jednego argumentu za wyborem plastiku na tą strategiczną zębatkę. Wiem, ile kosztują mosiężne odpowiedniki z ChłamYouTao, wykombinowałem metodę ich osadzania na osi. Przy tej małej modyfikacji ten aparat byłby wieczny.
Minolta Dynax 60 - jak awaryjnie otworzyć tylną klapę
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
St. fotograf, basista.
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL, Kiev 88 TTL
Konstrukcyjnie jest blisko.