Przesyła DHL z ebay
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Przesyła DHL z ebay
Spektrum, mam nadzieję, że Chińczycy utrą nosa jankesom i samurajom. To się musi opłacać, na rynku prawie 10 mld ludzi.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Przesyła DHL z ebay
Też mam taka nadzieję, ale mowa, na tamtym forum, była o slajdach kolorowych, a o tym na razie Chińczycy pewnie nawet nie myślą. Myślę, że chętnych na fotografowanie na slajdach jest zdecydowanie mniej niż tych czekających na nowy film C-41. Głównie ze względu na wysokie ceny wywołania. Sporo ludzi chce taniego filmu, aby włożyć go do "małpki" i przypomnieć sobie jak to było w latach 90'. Slajd ma troszkę wyższe wymagania jeśli chodzi o prawidłową ekspozycję i tania "małpka" średnio sobie poradzi.
Oczywiście to moje przemyślenia.
Co do nowego filmu Lucky C200. Na razie na wspomnianym forum pojawiła się recenzja od lokalnego użytkownika, Chińczyka i niestety jakość testowych partii nie jest najlepsza. Występują problemy z jakością położenia emulsji: dziury, jakieś zabrudzenia - nie są jakieś ogromnie ale są. Z tym, że producent oficjalnie oświadcza, że to są partie testowe i dlatego są dostępne tylko na rynku lokalnym w ograniczonych ilościach. Cena w Chinach porównywalna do ceny Kodak Gold na ich rynku. Więc na razie nie jest to żadna okazyjna cena. Jeśli chodzi o reprodukcję kolorów to o niebo lepiej niż nowy Harman Phoenix II. Zresztą Chińczyk wywołuje filmy i robi odbitki optyczne i nie narzekał na jakieś większe problemy.
Zresztą podaję link do wątku:
https://www.photrio.com/forum/threads/s ... lm.214984/
Ale to jest akurat film czarno biały, produkowany od lat. Ludzie go sobie chwalą.
Daj znać jak wyszedł u Ciebie, kiedy go już przetestujesz.
Przesyła DHL z ebay
Info w sieci sugeruje, że to nowa edycja. Pytanie co to znaczy, to znaczy od kiedy na rynku. Swoją drogą to ta firma ma ciekawy profil: https://lkyl.luckyfilm.com/ Obok filmów produkuje też papier fotograficzny i całą gamę materiałów do medycznej diagnostyki obrazowej.