Pytanie o możliwość zadania pytania

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 01 sie 2025, 12:11 dałoby się wyrzeźbić szerokokątny "obiektyw" otworkowy o kole obrazowym ok. 60 mm średnicy?
Może pomoże: https://www.mrpinhole.com/calcpinh.php
zladygin
-# mod
Kontakt:

Post autor: zladygin »

Z_photo pisze: 01 sie 2025, 12:11 Jeszcze nie zacząłem realizacji projektu, a już kombinuję na przyszłość :-D i w związku z tym mam pytanie to osób zaznajomionych z fotografią otworkową: dałoby się wyrzeźbić szerokokątny "obiektyw" otworkowy o kole obrazowym ok. 60 mm średnicy?
Bez najmniejszego problemu. Istotna jest tylko "ogniskowa", czyli odległość od otworka do powierzchni światłoczułej. pinchole.cz - to dobry adres. Podaj szczegóły to coś zaproponuję. W ciągu najbliższych dwóch tygodni będę w Twoim mieście...
aka
-#

Post autor: aka »

zladygin pisze: 01 sie 2025, 13:11pinchole.cz
pinhole.cz
AI jeszcze sobie nie radzi ;-)
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Dziękuję za wskazania. :-)
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
zladygin
-# mod
Kontakt:

Post autor: zladygin »

aka pisze: 01 sie 2025, 13:17
zladygin pisze: 01 sie 2025, 13:11pinchole.cz
pinhole.cz
AI jeszcze sobie nie radzi ;-)
Chowam się ze wstydu do mysiej dziury
😔
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

zladygin pisze: 01 sie 2025, 13:11 Bez najmniejszego problemu. Istotna jest tylko "ogniskowa", czyli odległość od otworka do powierzchni światłoczułej. pinchole.cz - to dobry adres. Podaj szczegóły to coś zaproponuję. W ciągu najbliższych dwóch tygodni będę w Twoim mieście...
Nie napisałem tego, ale chodzi mi o wykorzystanie "obiektywu" z dziurką w połączeniu z lustrzanką. W takim razie istnieje nie tyle problem, co ograniczenie - ogniskowa nie może być krótsza niż odległość blaszki od filmu zapewniającej bezkolizyjny ruch lustra. To tego samego rodzaju ograniczenie co w przypadku obiektywów soczewkowych, a którego doświadczali fotografowie zanim pojawiły się obiektywy szerokokątne typu retrofocus.
Ale i tak - jeśliby użyć "obiektywu" o ogniskowej ok. 45 mm, to w małoobrazkowym aparacie panoramicznym efekt może być ciekawy.

:-)
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
ODPOWIEDZ