Pentacon Six
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Pentacon Six
Jerzy, wiem, ze działa, widziałem filmy.
Widziałem też filmy z innych PSixów, uwierz mi Twoje może nie są wyjątkowe, ale należą do mniejszości.
Bardziej mi chodzi o statystykę.
Widziałem też filmy z innych PSixów, uwierz mi Twoje może nie są wyjątkowe, ale należą do mniejszości.
Bardziej mi chodzi o statystykę.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Pentacon Six
J.A. proponuję nie robić uogólnień. Wiem że bywają egzemplarze usterkowe, ale często ludzie narzekają, bo nie chce im się dopilnować prawidłowego założenia filmu. Mam Psixa od ponad 20 lat i nie miałem z nim żadnych problemów. A jakość zdjęć naprawdę nie ustępuje znacznie droższym kamerom.
Pentacon Six
Oczywiście, zdaję sobie sprawę z tych różnic. Chodzi mi tylko o przykładową rozpiętość cenową systemów 6x6
Pentacon Six
Mamiya is okej 

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Pentacon Six
problem polega na tym, że ja właśnie nie robię uogólnień..Jaris pisze: ↑28 sie 2020, 17:54 J.A. proponuję nie robić uogólnień. Wiem że bywają egzemplarze usterkowe, ale często ludzie narzekają, bo nie chce im się dopilnować prawidłowego założenia filmu. Mam Psixa od ponad 20 lat i nie miałem z nim żadnych problemów. A jakość zdjęć naprawdę nie ustępuje znacznie droższym kamerom.
Akurat film z PSixa łatwo rozpoznać, a aparatów 6x6 z poziomym przebiegiem kadrów jest bardzo mało.
A wywołałem naprawdę dużo filmów. I w 90% przypadków jak się trafia film z nierównym podziałem, to jest z PSixa. Źle założony film nie wpływa na podział.
Pentacon Six
Na moje cztery średniaki taki przesuw mają trzy ;)
Pentacon Six
Jakie to?
Bo nie o mieszkowce tu chodzi. Te mają okienko i z podziałem, żadnych problemów
Bo nie o mieszkowce tu chodzi. Te mają okienko i z podziałem, żadnych problemów

Pentacon Six
Agfa Clack. Mieszkowa Agfa Isolette. I Pentagon Six, też na okienko :)
Pentacon Six
Piszę po raz kolejny i wcina. J.A. ma rację co do SIXa. Aparat zbyt delikatny do nawet średnio intensywnego używania, matówki porażka. Przesiadka z SIXa na Kijewa to był kosmos. Hassel, nawet tak wymęczony jak mój, to zupełnie inna liga (byle właściwy model).
- technik219
- -#
Pentacon Six
Bardzo ciekawa jest historia samej nazwy "Pentacon" wywodzącej się z nazwy zrzeszenia/kombinatu optyczno mechanicznego VEB Pentacon. Na początku lat 50. z powodów prawnych aparaty Contax S produkowane w NRD przez zakłady VEB Kamera und Kinowerke Dresden eksportowane na zachód opatrzono marką Pentacon. Właścicielem marki "Contax" były zakłady w Oberkochen RFN. W tym czasie zastanawiano się nad dwiema nazwami dla eksportowych Contaxów: Pentax lub Pentacon. Wybrano "pentacon" jako połączenie "penta" od pryzmatu pentagonalnego będącego ich własnym wynalazkiem i "con" od "contaxa". Pentax natomiast stanowił połączenie "penta" od pryzmatu i "x" wziętego z "contaxa". Jednakże obie nazwy w dalszym ciągu pozostawały w dyspozycji patentowej Konowerke Dresden. Kiedy w 1957 roku Japońska firma Asahi Optical Co., Ltd opracowała swój pierwszy model aparatu z pryzmatem pentagonalnym (wcześniej aparaty tej firmy nosiły nazwę Asahiflex) Asahi Pentax. Firma Asahi ściśle współpracowała z Kinowerke Dresden, za wiedzą i zezwoleniem Niemców (a także za stosowną opłatą) wykorzystywała jej nowinki techniczne, które potem usprawniała. Przejęła również zastrzeżoną przez Niemców nazwę Pentax, która później stała się nazwą całej korporacji jak i nazwą własną wszystkich aparatów Asahi Optical co. Ltd. Nazwą Pentacon objęto w 1959 roku całe zrzeszenie przemysłu optycznego NRD.
Tak więc niewiele brakowało, aby Pentaxy były marką NRD-owską
Taki Pentax Six TTL, na ten przykład 
Tak więc niewiele brakowało, aby Pentaxy były marką NRD-owską

Lux mea lex
Pentacon Six
A żeby było weselej. Przynajmniej w polskiej literaturze za wynalazcę pryzmatu pentagonalnego opisywano właśnie Asahi.
Pentacon Six
Niemcy polecieli w kosmos to i ten pentagram przed wojną pewnie jeszcze wynalezli 

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
Pentacon Six
Taka mała uwaga odnośnie nakładania klatek w Pentaconie - mój nakłada tylko wtedy gdy zapomnę wcisnąć spust przy naciąganiu do polowy migawki ;). Jak się nie zapomnę to odstępy jak marzenie. Jedynie ostatnio przy upałach nie zamykał migawki przy długich czasach powyżej 1/30. Taki urok. Matówka od arax'a z klinem robi kawał dobrej roboty za około 100-150 PLN.