Bezszybkowe ramki -- problem

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

zladygin pisze: 07 sty 2019, 21:59 Ale marudzisz...
Choćby tu:
https://allegro.pl/oferta/pleksa-pleksi ... 7454298083
Wiesz przecież, że mam taki laser w rodzinie. Zaciekawiło mnie wycięcie ramek z metalu.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
zladygin
-# mod
Kontakt:

Post autor: zladygin »

Wiem, ale myślałem, że zapomniałeś....
Żartuję. W Nowym Targu jest firma, która wycina laserem w metalu. Jak się trochę pogoda uspokoi podjadę i zapytam. Dawno już tam miałem zajrzeć.
A swoją drogą, to n ie wiem, czy nie lepsze jednak z tworzywa. Metalową - pewnie aluminiową - należałoby poczernić.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

warto pamiętać, że górna ramka powinna mieć nieco większe światło niż dolna, co ma zapobiec niedoświetleniu brzegów kadru na skutek dyfrakcji na krawędzi górnej ramki. ważne jest to szczególnie podczas korzystania z głowicy z mieszaczem.
zladygin pisze: 08 sty 2019, 08:24 A swoją drogą, to n ie wiem, czy nie lepsze jednak z tworzywa. Metalową - pewnie aluminiową - należałoby poczernić.
a tworzywo trzeba by zmatowić. najlepszy tutaj byłby szczotkowany makrolon.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
zladygin
-# mod
Kontakt:

Post autor: zladygin »

Zrobiłem coś takiego dla devere 405 pod klisze szklane 9x12 cm. Szkło leży na dolnej części, o okienku o parę mm mniejszym od formatu kliszy. Górnej ramki nie ma. Przy LF nie powinno być problemu z płaskością, natomiast pojedyncze klatki odcinane z filmu mogą się wyginać. Wtedy byłby potrzebny docisk krawędzi
Załączniki
IMG_5467.JPG
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

rbit9n pisze: 08 sty 2019, 09:30 warto pamiętać, że górna ramka powinna mieć nieco większe światło niż dolna, co ma zapobiec niedoświetleniu brzegów kadru na skutek dyfrakcji na krawędzi górnej ramki. ważne jest to szczególnie podczas korzystania z głowicy z mieszaczem.
O! W końcu ktoś wyjaśnił dlaczego. Do tej pory wierzyłem, teraz wiem>
Takie wkładki zrobię choć żem jest kondensorowy.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jest jeszcze jeden plus takiego rozwiązania. kładzie się górną ramkę w miejsce dolnej, w miejsce górnej daje się sivogla AN i dzięki temu, że górna ramka jest większa od klatki filmu, uzyskujemy powiększenie z czarną ramką dookoła.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ