J.A. pisze: ↑04 paź 2022, 12:32
rbit9n, ale jak to się stało?
zazwyczaj przerywam taśmę, zamiast ją odklejać i nikt nie narzeka, ale akurat taśma była aż do brzegu i zablokowała film w szpuli tak, że dwa centymetry wystawały za blokadą. kiedyś jak fomapany były na grubym podłożu, to bym poczuł, że coś nie tak podczas wciskania spinki, ale teraz takie cienkie, że nic a nic. ba! na starym podłożu to bym nawinął do końca. w każdym razie filmy się nałożyły, pofałdowały i sześć klatek do wyrzutu. tyle dobrze, że to takie tam pstryki testowe.
D.M.M. pisze:off top
rbit9n pisze: ↑04 paź 2022, 09:27
...dobrze, że to takie tam knoty z testowania miecha makro do Brony...
model 2?
tak, i to ten typ z dźwignią uruchamiającą pomiar światła.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
D.M.M. pisze:A testowałeś może tilt/shift, czy tylko makro Cię interesuje?
z tym t/s to jest tak, że na nieskończoności miech jest ściśnięty, więc nie ma opcji, żeby ruszyć czołówką z obiektywem, więc architektura z szerokim w sumie odpada. ze standardem i szerokimi kątami możesz więc robić pokłony i tak dalej tylko przy większych wyciągach miecha, czyli idąc w kierunku makro. myślę, bo nie sprawdzałem, że możnaby próbować z jakimś długim obiektywem przy robieniu portretu.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
oKuba pisze: ↑08 paź 2022, 21:55
I jak ten pomylkowo wywolany negatyw?
Film niedowołany ale mimo dużego błędu w czasie wywoływania po skanowaniu udało się co nieco wyciągnąć. Dramatu ( dla laika ) nie ma. . Trochę jestem na siebie zły, z 3 szt Agfa ( 2 x APX 100, 1 x APX 400) do koreksa włożyłem co włożyłem.
oKuba pisze: ↑08 paź 2022, 21:55
Danielaug, Idziesz jak burza!
Bez przesady. Jeszcze parę negatywów zaległych czeka. Tylko ten czas.... Ech.