Wiem, wiem, są hardkorowcy co to z RB po górach śmigają. Ale... każdy kręgosłup ma swoją wytrzymałość. Spacer z Fuji G690 (ok. 2 kg) to jednak wymaga kondycji, a i do kieszeni się nie zmieści.
co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co właśnie wywołałeś?
co właśnie wywołałeś?
aka, Znam takiego w wieku 50+ co z LF o lacznej wadze 12kg z plecakiem Alpy przemierza. Ale to wyjatki sa
co właśnie wywołałeś?
tyle, że mniejsze w tym wieku oznacza, że okulary już nie pomogą w oglądaniu efektów pracy.mrek pisze: ↑10 kwie 2022, 20:05 A takie coraz mniejsze (lżejsze) aparaty to przywilej wieku? To może pomyślę o czymś pośrednim jak Fuji G690. Oglądałem ostatnio i celownik mnie powalił. Zdjęcia jeszcze nie, bo właściciel ma ją od niedawna.
A na ostatniej wyprawie do Bari, najlepsze zdjęcie zrobiłem pożyczoną (dzięki przyjacielu!) Fuji GA645. Jest mało manualna ale jak się ją pilnuje to jest spoko.
Jeszcze 10 lat temu mówiłem, że większych niż 24x30 No 30x40 powiększeń nie potrzebuję, a tu cyk już mniejszych niż 18x24 nie robię.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
co właśnie wywołałeś?
Z wiekiem mam mocną podświetlarkę, mam lupę zegarmistrzowską 8x, a może nawet 10x i gdy oglądam negatywy, od małego obrazka po te duże, to tym zestawem widzę dokładnie tyle szczegółów w cieniach, że potem nie zawsze je znajduję na wymęczonej odbitce. Coraz częściej się zastanawiam, czy nie poprzestać na oglądaniu negatywu

od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
co właśnie wywołałeś?
To normalne i tak ma być.

Skala tonalna negatywu oglądanego w świetle przechodzącym jest praktycznie niereprodukowalna w pełni na materiale oglądanym w świetle odbitym. Specjalnymi zabiegami podejmowanymi podczas opracowywania powiększenia można sporo polepszyć ale "przełożenia" 1:1 w reprodukcji niuansów tonalnych raczej nie da się osiągnąć.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
co właśnie wywołałeś?
świetna koncepcja
Dokładnie.Z_photo pisze: ↑11 kwie 2022, 19:56 To normalne i tak ma być.
Skala tonalna negatywu oglądanego w świetle przechodzącym jest praktycznie niereprodukowalna w pełni na materiale oglądanym w świetle odbitym. Specjalnymi zabiegami podejmowanymi podczas opracowywania powiększenia można sporo polepszyć ale "przełożenia" 1:1 w reprodukcji niuansów tonalnych raczej nie da się osiągnąć.
Dlatego niestety dobry skan i pokazanie na monitorze też w wartościach bezwzględnych daje tfu lepszy obraz.
co właśnie wywołałeś?
No to już rozumiem dlaczego Zbyszek ostatnio mi kazał oglądać swoje negatywy, zamiast pokazać odbitki.
Nowa świecka (analogowa?) tradycja?
Nowa świecka (analogowa?) tradycja?

od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
co właśnie wywołałeś?
Obraz wyświetlony przez monitor może być bogatszy w tony, ale nie pachnie tak jak powiększenie.

Oglądanie powiększenia w naturze, a ogląd obrazu przez monitor jest źródłem nieco innych doznań. Przynajmniej dla mnie.
_________________________________________________________________________________
co właśnie wywołałeś?
Z_photo, w mojej wypowiedzi słowem klucz było "tfu" 

co właśnie wywołałeś?

co właśnie wywołałeś?
skoro pachnie, to czy na pewno dobrze wypłukane?

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
co właśnie wywołałeś?
55-56/22
Foma 100, 120
Silvermax 1+30, 20C, 8 min., 30/30x2
Fujica Six
Foma 100, 120
Silvermax 1+30, 20C, 8 min., 30/30x2
Fujica Six
co właśnie wywołałeś?
Kilka wokółświątecznych obrazków z 4x5 na plastiku 24x30, z aparatem w roli powiększalnika i źródłem światła "od pupy strony".