co właśnie wywołałeś?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

aka
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: aka »

PPaweł pisze: 24 cze 2021, 09:27
aka pisze: 24 cze 2021, 08:59 Możesz przybliżyć o co chodzi?
Świątojebliwy? Toż to już stare. To taki świątobliwy sk*rwysyn.
Po pierwsze - nie Ciebie pytałem, po drugie - pytania nie zrozumiałeś. Jak się silisz na odpowiedź to na zadane pytanie i daruj sobie wulgaryzmy, a gwiazdkowanie nic tu nie pomoże.
PPaweł
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: PPaweł »

Dałeś do zrozumienia, że nie rozumiesz słowa, to wyjaśniłem, zachowując jego, jak to się dawniej mówiło, poetykę. Doprawdy nie rozumiem, o co Ci chodzi, zwłaszcza, że to forum jest, a nie prywatna rozmowa, więc nie ma nic dziwnego w tym, że dostajesz odpowiedź niekoniecznie od tego, komu bezpośrednio zadałeś pytanie.
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

4Rider pisze: 24 cze 2021, 09:52Witkiewicza
Na lekcje rysunków ;-)
PPaweł
-#

co właśnie wywołałeś?

4Rider pisze: 24 cze 2021, 09:52 Ja bym dorzucił trochę dekadencji czyli Witkiewicza (chyba kiedyś był w kanonie szkolnym)
No, z tej okolicy to oczywiście Gombrowicz.
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

PPaweł pisze: 24 cze 2021, 10:20 Dałeś do zrozumienia, że nie rozumiesz słowa, to wyjaśniłem, zachowując jego, jak to się dawniej mówiło, poetykę.
No jednak nie rozumiesz. Nie interesuje mnie odpowiedź od Ciebie, a od autora, który użył określenia w konkretnym kontekście. "Świętojebstwo" przywołane przez autora wpisu ma, a może nie, związek pojęciowy z "świątojebliwy" wszak to język, delikatnie mówiąc, żargonowy jak mniemam, niszowy na tyle, że nie ujęty w słownikach. Ale kto tam jakie ma zainteresowania...
PPaweł
-#

co właśnie wywołałeś?

Trzeba było się wypowiedzieć precyzyjnie. Pisałeś o szukaniu w słowniku, z czego jasno wynikało, że po prostu nie rozumiesz słowa. Przecież w słowniku nie byłoby wyjaśnienia, jak się to zjawisko objawia u Sienkiewicza.
Natomiast, ale uwaga, nie czytaj tego, bo to znowu będzie odpowiedź, a przecież jej nie chcesz ode mnie, jest to dość dobra obserwacja tego, co się dzieje w Trylogii - przygody herbowych dresów z ryngrafami.
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

PPaweł pisze: 24 cze 2021, 10:40 Przecież w słowniku nie byłoby wyjaśnienia, jak się to zjawisko objawia u Sienkiewicza.
Dobre, lotne...
PPaweł pisze: 24 cze 2021, 10:40 przygody herbowych dresów z ryngrafami
A napisz coś o bohaterach socrealistycznym produkcyjniaków. Tak dla rozjaśnienia obrazu.
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: Imperitus »

PPaweł pisze: 24 cze 2021, 09:27
aka pisze: 24 cze 2021, 08:59 Możesz przybliżyć o co chodzi?
Świątojebliwy? Toż to już stare. To taki świątobliwy sk*rwysyn.
No stare stare, sam jestem zaskoczony że kolega aka, nie zna. Jak widać czytamy różne książki :mrgreen:
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
PPaweł
-#

co właśnie wywołałeś?

aka pisze: 24 cze 2021, 10:46 A napisz coś o bohaterach socrealistycznym produkcyjniaków. Tak dla rozjaśnienia obrazu.
Pracowici altruiści.
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

Imperitus pisze: 23 cze 2021, 23:30 Sienkiewiczowskiego świętojebstwa
Tę "recenzję" rozwiń to mi się rozjaśni. A tak na marginesie, no nie znam i póki co nie poznałem znaczenia "świętojebstwa". Czy to coś takiego jak "pizdrykowatość"?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

co właśnie wywołałeś?

Post autor: J.A. »

Ojkofobia w pełnej krasie.
Jaki to obciach, ojej, No nie mogę, co o nas powiedzą na zachodzie

Jeżeli ktoś się wstydzi, tego gdzie się urodził, to przecież nikt go na siłę nie trzyma.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
PPaweł
-#

co właśnie wywołałeś?

Ależ bynajmniej, ale uwaga, nie czytaj, bo to znowu ja. Pizdryk to coś drobnego, nieistotnego. Zatem pizdrykowatość będzie stanem posiadania takich cech.
PPaweł
-#

co właśnie wywołałeś?

J.A. pisze: 24 cze 2021, 11:05 Ojkofobia w pełnej krasie.
Jaki to obciach, ojej, No nie mogę, co o nas powiedzą na zachodzie
Czekaj, gdzie tu ktoś coś o zachodzie pisał?
aka
-#

co właśnie wywołałeś?

PPaweł pisze: 24 cze 2021, 11:06 Pizdryk to coś drobnego, nieistotnego. Zatem pizdrykowatość będzie stanem posiadania takich cech.
No niekoniecznie. Dialog na przystanku: "Patrz jakie pizdrykowate ... (dziewczyny); Coś ty, fajne pizdrynki". A dziewczyny nie były ani drobne, ani nieistotne. Aha, dialogujące dziewczyny (nie chłopcy) tak na oko z liceum. Wnoszę , że pizdrynka to jednak nie pochodzi od pizdryka. ;-)
PPaweł
-#

co właśnie wywołałeś?

Biorąc pod uwagę, że "pizdrynki" nawet nie znajduje google, a "pizdryka" znajduje z wyjaśnieniem zbliżonym do mojego, to chyba laski były słabe lingwistycznie. Chyba, że opisywane obiekty były na przykład obwieszone pizdrykami, ozdobnymi na przykład.
ODPOWIEDZ