Budując mojego 13x18, rozważałem robienie samemu miecha. Dłubania przy tym jest dużo, trzeba mieć dobre materiały, które się ładnie sklejają, łamią, bez przerywania struktury, itd. W końcu zamówiłem u chińczyka miech na miarę i w pożądanej przeze mnie kolorystyce . Podałem mu wymiary, po trzech dniach przysłał mi zdjęcia paczki, którą właśnie wysłał. Około 10 dni - od momentu zamówienia i miech był u mnie.
Szkoda czasu na robotę - chyba, że zbierasz tego typu doświadczenia...
Chciałbym Ci pomóc, ale właśnie szukałem wiadomości w tej sprawie na koncie na ebayu - wszystkie stare wiadomości mi zniknęły. Nie pamiętam sprzedawcy... Tam wszystko było - nie ma nic!
[ Dodano: Pon 01 Lip, 2013 ]
Poszukałem na portalu - to prawie na pewno był ten gość: ecbuyonline2008
Jednak to nie skóra, tylko skóropodobny materiał, ma taką fakturę jak skóra ale w dotyku jest bardziej 'plastikowe' i dość twarde.
Nie wiem niestety czy to jedna warstwa czy sklejone dwie, bo musiałbym pół aparatu rozebrać a nie mam narzędzi pod ręką.
A powiedzcie mi jeszcze jedną, kluczową rzecz: jakie położenie standardów względem siebie jest punktem wyjścia do analizy pomiaru światła zewnętrznym światłomierzem, czyli jak mierzyć i dobrze zmierzyć światło dla LF`a własnej roboty, bo coś nie mogę zajarzyć. Uwzględniając QuickDisc, czy jakiś inny wynalazek (kompensacja wyciągu).
[ Dodano: Wto 02 Lip, 2013 ]
A może mierzyć padające/odbite przez dziurę po wyjęciu matówki : )?
nipen pisze:A może mierzyć padające/odbite przez dziurę po wyjęciu matówki
Do tego są przystawki do światłomierzy.
nipen pisze:jakie położenie standardów względem siebie jest punktem wyjścia do analizy pomiaru światła zewnętrznym światłomierzem
Nieskończoność. Czyli dla każdego obiektywu inne położenie standardów, jeżeli masz tych obiektywów kilka. Popatrz na to zdjęcie Tu masz krzywe które pokazują korektę naświetlania dla różnych obiektywów przy takich samych wyciągach miecha.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nieskończoność, czyli co? Czyli min. wyciąg miecha? Mam pingponga i spota 5st. Faktycznie, mam RZ-tę. Ale jak w praktyce "skalibrować" miech?
Jak mierzyć światło? Skalibrować na podstawie QD?