Dla mnie też. Ja tylko zwracam uwagę na fakt, że są też inne przyczyny, dla których istnieją fantastyczne koszty przesyłki. Dla kogoś na przykład bilet na mecz ukochanej reprezentacji może być wart 1000zł, biletów w oficjalnej sprzedaży już nie ma, ale jest ktoś, kto złamał nogę i nie może pójść na mecz. Chce go sprzedać i wie, że mógłby za 1000 zł, ale nie może, bo przepisy UEFA zabraniają. Wtedy nagle koszty przesyłki na portalach handlowych "magicznie" rosną, bo sprzedający ma do wyboru: albo wystawi bilet po cenie rynkowej, po czym portal błyskawicznie usunie jego aukcję, albo wystawi po cenie nominalnej i da odpowiednio wyższe koszty przesyłki.J.A. pisze:Dla mnie coś jest warte tyle ile ktoś chce za to zapłacić,
Ciekawostka z eBaya
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
to o czym piszesz jest w zasadzie współudziałem w przestępstwie ;) ale czego się nie robi z miłościJaZ99 pisze:Dla mnie też. Ja tylko zwracam uwagę na fakt, że są też inne przyczyny, dla których istnieją fantastyczne koszty przesyłki. Dla kogoś na przykład bilet na mecz ukochanej reprezentacji może być wart 1000zł, biletów w oficjalnej sprzedaży już nie ma, ale jest ktoś, kto złamał nogę i nie może pójść na mecz. Chce go sprzedać i wie, że mógłby za 1000 zł, ale nie może, bo przepisy UEFA zabraniają. Wtedy nagle koszty przesyłki na portalach handlowych "magicznie" rosną, bo sprzedający ma do wyboru: albo wystawi bilet po cenie rynkowej, po czym portal błyskawicznie usunie jego aukcję, albo wystawi po cenie nominalnej i da odpowiednio wyższe koszty przesyłki.J.A. pisze:Dla mnie coś jest warte tyle ile ktoś chce za to zapłacić,

Sądzisz? Nie ufam naszej poczcie. W życiu nie kupię już nic, co nie idzie pocztą rejestrowaną. Popatrz na cenniki poczty, najtańsza paczka to 9,50 zł. Jeśli ktoś nie ma jakiegoś kartonu, to musi kupić. 12 zł za paczkę wydaje mi się być uczciwą ceną.nord pisze: inna sprawa, że koszt przesyłki w wysokości 12pln jest bardzo mocno naciągany, delikatnie rzecz ujmując.
[ Dodano: Śro 06 Lut, 2013 ]
A nie, to jest tylko łamanie warunków licencji. Przestępstwa zdaje się są wymienione w KK.nord pisze:to o czym piszesz jest w zasadzie współudziałem w przestępstwie
nie, nie sądzę! nie chce mi się buszować po allegro, ale z takimi rzeczami miałem osobiście do czynienia, choć nie kupowałem 1 szt. jako, że sam wysyłałem nieraz negatywy, które wymieniałem choćby z korexowymi kolegami, co nieco wiem o kosztach a'la poczta polska.JaZ99 pisze:
Sądzisz? Nie ufam naszej poczcie. W życiu nie kupię już nic, co nie idzie pocztą rejestrowaną. Popatrz na cenniki poczty, najtańsza paczka to 9,50 zł. Jeśli ktoś nie ma jakiegoś kartonu, to musi kupić. 12 zł za paczkę wydaje mi się być uczciwą ceną.
A wiesz, że niedawno zmieniły się przepisy? Listem możesz nadać tylko dokumenty.
Wysyłając negatywy, musisz nadać to paczką.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
Trochę nie rozumię tego zamieszania z wysyłkami.
Bardzo niedawno wysyłałem paczkę Pocztą Polską - przesyłka priorytetowa w opcji ostrożnie,pani na poczcie zważyła paczkę poniżej kilograma czyli w tej konfiguracji kosztuje przesyłka 21pln i o tym informuje kupującego - zresztą na blankiecie przyklejonym do paczki jest wszystko napisane - to jaka to nie uczciwość???
Bardzo niedawno wysyłałem paczkę Pocztą Polską - przesyłka priorytetowa w opcji ostrożnie,pani na poczcie zważyła paczkę poniżej kilograma czyli w tej konfiguracji kosztuje przesyłka 21pln i o tym informuje kupującego - zresztą na blankiecie przyklejonym do paczki jest wszystko napisane - to jaka to nie uczciwość???

Uzależniony od fotociemni .
12 zł to nie dużo. Jak ktoś nie ma po drodze na pocztę to koszt przesyłki to również dotarcie do poczty. W pewnych rozsądnych granicach. W regulaminie allegro zabronione jest zawyżanie kosztów wysyłki. Jeśli ktoś uważa, że przesyłka jest zbyt droga można zgłosić to poprzez automatyczny formularz zgłoszeń.
List polecony gabaryt B 7,30 zł. Paczkę też można nadac w kopercie. Jeżeli to jest jeden film, to wysyłanie go w kartonie jest delikatnie nazywając przegięciem.JaZ99 pisze:Sądzisz? Nie ufam naszej poczcie. W życiu nie kupię już nic, co nie idzie pocztą rejestrowaną. Popatrz na cenniki poczty, najtańsza paczka to 9,50 zł. Jeśli ktoś nie ma jakiegoś kartonu, to musi kupić. 12 zł za paczkę wydaje mi się być uczciwą ceną.
To jest interpretacja PP. Co wcale nie oznacza, że słuszna. W myśl ich pojmowania dokumentów, nie można tez wysłać dokumentu tożsamości, bo nie jest papierowy.JaZ99 pisze:A wiesz, że niedawno zmieniły się przepisy? Listem możesz nadać tylko dokumenty.
nord raczej pisał o "zawodowych" sprzedawcach, dla których dotarcie do poczty to codziennośc po drodze i ten koszt powinien jakby rozłożyć na x przesyłek, a nie do każdej dodawać 3 zł.kuzyn353 pisze:Jak ktoś nie ma po drodze na pocztę to koszt przesyłki to również dotarcie do poczty.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2013, 10:27 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
A ja to w pełni rozumiem i popieram, czasem na poczcie trzeba spędzić pół godziny albo i więcej, a czas kosztuje. Poza tym, w opcjach dostawy jest jasno napisane ile co kosztuje. Jak się nie podoba, to nie biorę udziału w aukcjinord pisze:może troszkę odejdę od tematu. mnie osobiście wkurza, gdy mam do czynienia ze sprzedawcą (allegro np.) który oferuje negatyw za 15,5, a natomiast koszt przesyłki ustalił na 12. przy zamówieniu 10 negatywów, koszt przesyłki jakoś rozchodzi się po kościach, natomiast zakup jednej sztuki...
absolutnie zgadzam się z tą filozofią. omijam takich ludzi z daleka. przykład podałem jako wzorzec. osobiście kupuje w pewnym sklepie internetowym, gdzie przesyłki również są realizowane via PP. kosz przesyłki również nie był mały, ale po delikatnej sugestii z mojej strony, dało się je obniżyć o 1/4. dało się.bowie pisze: Jak się nie podoba, to nie biorę udziału w aukcji